Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Λαγκάρντ: Επιμένει σε ελάφρυνση, για να είναι βιώσιμη η συμφωνία
Για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επιμένει η γενική διευθύντρια του ...
WSJ: Ποιους όρους εξετάζουν οι δανειστές για να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Νέες πληροφορίες που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τα ...
Στουρνάρας: Στο τραπέζι του επόμενου Eurogroup η ελάφρυνση του χρέους
Στο επόμενο Eurogroup θα θέσει η Ελλάδα το ζήτημα της έναρξης της συζήτησης ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Συμφωνεί με τη Λαγκάρντ ο Σαπέν για την ελάφρυνση του χρέους

Συμφωνεί με τη Λαγκάρντ ο Σαπέν για την ελάφρυνση του χρέους

Ευθυγραμμισμένος με τις θέσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, φάνηκε σήμερα το πρωί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο Europe1, αμέσως μετά τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ. Παράλληλα,χαρακτήρισε ως «αυταπάτη» την ιδέα ενός προσωρινού Grexit.

«Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω επιμηκύνσεων ήταν και η κατεξοχήν ιδιαίτερη θέση της Γαλλίας, διότι θα επέτρεπε τον σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων και συγχρόνως την ελάφρυνση του βάρους στον ελληνικό λαό, πράγμα που είναι απαραίτητο» δήλωσε ο υπουργός. Στο ερώτημα εάν αυτή η «ιδιαίτερη» θέση της Γαλλίας, που συμβαδίζει με το ΔΝΤ, είναι αποδεκτή και από τη Γερμανία, ο Μ. Σαπέν απάντησε: «Τελικά έγινε αποδεκτή και όλα έγιναν από κοινού αποδεκτά (...) ώστε τα πρώτα χρόνια να υπάρχει λιγότερο βάρος. Για αυτά όλα θα μιλήσουμε τις ερχόμενες εβδομάδες, ώστε να βάλουμε στον δρόμο την ελληνική οικονομία για να ξαναβρεί την ανάπτυξη. Αυτό είναι καλό και για εμάς τους Γάλλους, έχουμε σήμερα μια ανάπτυξη που επανέρχεται ύστερα από τέσσερα χρόνια, δεν είναι ώρα να προκαλέσουμε αναταράξεις, (...) ώστε να διστάζει ένας επενδυτής εξαιτίας της ελληνικής κρίσης. Σταθεροποιούμε την κατάσταση και δίνουμε ορατότητα».

Σε άλλο ερώτημα, για το πώς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα αυτές οι θέσεις περί ελάφρυνσης, ο Μισέλ Σαπέν απάντησε: «Αυτό που ήταν αδύνατο, αυτό που συγκρουόταν με όλους συμπεριλαμβανόμενου και εμού του ιδίου, που όφειλα να υπερασπισθώ τα συμφέροντα των Γάλλων φορολογούμενων, ήταν η μείωση της ονομαστική αξίας του χρέους. Η διαγραφή του χρέους ήταν κάτι το αδύνατο» είπε ο υπουργός, ενώ υπενθύμισε δήλωση του Φρανσουά Ολάντ «για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να είναι βιώσιμο» με την οποία μιλούσε ήδη για βιωσιμότητα.

Σχετικά με τη χθεσινή νέα δήλωση του Γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινό Grexit, ο κ. Σαπέν δήλωσε «ριζικά αντίθετος» στην ιδέα. «Θεωρώ ότι είναι μια αυταπάτη, μπορεί ίσως να προέρχεται από μια καλή πρόθεση, είναι όμως μια αυταπάτη. Η είμαστε μέσα σε ένα νόμισμα ή δεν είμαστε μέσα σε ένα νόμισμα. Το να βγούμε για λίγο εκτός δεν υπάρχει. Τι σημαίνει το να πάρεις για λίγο τη δραχμή σου και μετά να επανέλθεις; Καταλαβαίνετε ότι είναι αδιανόητο. Η νομισματική μας ένωση είναι αμετάκλητη όπως αναφέρουν και οι Συνθήκες μας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο καθένας μας σέβεται τους κανόνες και είναι αυτό που ακριβώς λέμε σήμερα στους Έλληνες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην παρατήρηση ότι πολλοί οικονομολόγοι σήμερα χαρακτηρίζουν το νέο ελληνικό πρόγραμμα ως «ανυπόφορο» για τους Έλληνες, ο κ. Σαπέν υποστήριξε:«΄Ετσι είναι, στη ζωή ακούμε πάντα αυτούς που είναι κατά και δεν ακούμε ποτέ αυτούς που είναι υπέρ. Αυτό το πρόγραμμα έγινε από εμπειρογνώμονες, από ειδικούς, με τρόπο ώστε να είναι υποφερτό από την ελληνική οικονομία, η οποία σήμερα είναι σε ερειπιακή κατάσταση».

Σε ο,τι αφορά τέλος στις γάλλο-γερμανικές σχέσεις ο Μ. Σαπέν αναγνώρισε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει στην Ευρώπη χωρίς το γάλλο-γερμανικό διώνυμο, αυτό όμως δεν θα πρέπει να σημαίνει, όπως είπε, ότι «η Γαλλία θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται πίσω από τη Γερμανία».

«Είχαμε μια τέτοια περίοδο» θύμισε ο υπουργός «όταν χρησιμοποιούσαμε τον όρο "Μερκοζί" ( επί προεδρίας Σαρκοζί)» και κατέληξε: «Εμείς λέμε "οχι" στην ευθυγράμμιση πίσω από τη Γερμανία.'Εχουμε το δικαίωμα για μια σκέψη, μια έκφραση, μια ιδιαιτερότητα και αυτό ισχύει και για τις δύο χώρες. Θα πρέπει όμως να συγκλίνουμε και αυτό κάναμε. Συγκλίναμε. 'Οχι ο ένας πάνω στις θέσεις του άλλου, αλλά σε θέσεις που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να τα καταφέρει».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ολάντ: Θα πρέπει να εστιάσουμε στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
 Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα πρέπει τώρα να επικεντρωθούν ...
Φράτσερ(DIW): Βλέπει ελάφρυνση του χρέους εντός του χρόνου
Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει «ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους ...
Μοσκοβισί: Ναι σε ελάφρυνση του χρέους, εάν η Ελλάδα τηρήσει τους όρους της
Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν να παράσχουν ελάφρυνση ...
SPD: Επείγουσα η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Ως επείγουσα χαρακτηρίζει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο ...
RBS: Η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ μπορεί να φέρει στο τραπέζι την ελάφρυνση του χρέους
Το Eurogroup είναι απίθανο να εξετάσει βραχυπρόθεσμα την ελάφρυνση του ...
Ο Σταϊκούρας στο Βερολίνο: Προετοιμάζει το έδαφος για πιθανή ελάφρυνση του χρέους
Να προετοιμάσει το έδαφος για μία πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού ...
BofAML: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όχι κούρεμα, με πρόγραμμα εντός τροχιάς
Όσο η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα η απειλή των δανειστών να ...
BofA ML: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της ίση με το 10% του ΑΕΠ
Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της ίση με το 10% του ΑΕΠ της ...
Το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους άφησε ανοιχτό ο ...