Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 6C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη για τον μεγάλο Έλληνα μαθηματικό Χρίστο Παπακυριακόπουλου
Η ομάδα Θαλής + Φίλοι τιμά τον μεγάλο Έλληνα μαθηματικό, Χρίστο ...
Myrό Antiques House: Έκθεση και δημοπρασία έργων νέων Ελλήνων εικαστικών στο ΜΜΣΤ
Το Myrό Antiques House βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να μας προσκαλέσει στην ...
Διάλεξη και σεμινάρια τέχνης στο Μουσείο Ηρακλειδών
Η διάλεξη της Έλλης Παξινού, ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Τα Μαθηματικά της Τέχνης: Διάλεξη του διάσημου Έλληνα Μαθηματικού Νίκου Λυγερού στο Myrό Antiques House

Τα Μαθηματικά της Τέχνης: Διάλεξη του διάσημου Έλληνα Μαθηματικού Νίκου Λυγερού στο Myrό Antiques House

Ο Οίκος δημοπρασιών Myrό Antiques House έχει την τιμή να φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του τον διάσημο Έλληνα Μαθηματικό Νίκο Λυγερό, ο οποίος την Τρίτη 21 Ιουλίου 2015, στις 20.00 θα δώσει διάλεξη με θέμα “Τα Μαθηματικά της Τέχνης", στον περιβάλλοντα χώρο του Οίκου, ανάμεσα στα γλυπτά από Ελληνικό Μάρμαρο της Greek Marble Initiative που δεσπόζουν στον χώρο.

 

Σε κείμενο του σχετικό με το περιεχόμενο της διάλεξης, με τίτλο “Τα μαθηματικά: μουσική της σιωπής και τέχνη της αλήθειας” ο κ. Νίκος Λυγερός επισημαίνει:

 

“Γιατί να γράψει ο Leonardo da Vinci πάνω στα τετράδιά του: όποιος δεν είναι μαθηματικός να μη διαβάσει το έργο μου; Σε αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσουμε ν’ απαντήσουμε με διαφορετικούς αλλά συντονισμένους τρόπους.

 

Αρχικά ο Leonardo da Vinci έγινε γνωστός στους πρώτους κοινωνικούς κύκλους ως μουσικός κι έγραφε χαρακτηριστικά ότι η μουσική γεννιέται και πεθαίνει την ίδια στιγμή. Το πλαίσιο του εκείνη την εποχή ήταν πάρα πολύ φτωχό, όσον αφορά στο θέμα της παρτιτούρας. Είναι μόνο προς το τέλος της ζωής του που θα βρούμε τις πρώτες παρτιτούρες για λαούτο, το όργανό του. Κατά συνέπεια, ο Leonardo da Vinci γνωρίζει τη δυσκολία της καταγραφής της που της δίνει ένα από τα αφαιρετικά χαρακτηριστικά των μαθηματικών. Είναι, λοιπόν, δυνατόν να μπόρεσε να τα ερμηνεύσει ο Leonardo da Vinci ως τη μουσική της σιωπής.

 

Στην πορεία του, διότι η λέξη εξέλιξη χάνει την ιδιότητά της με την έννοια της ιδιοφυΐας, ο Leonardo da Vinci αναζητούσε πάντα το βάθος κι όχι μόνο την επιφάνεια. Αυτό το χαρακτηριστικό εξηγεί το πάθος και την επιμονή του για τις ανατομικές μελέτες. Και πάλι όμως προδίδει και μία μαθηματική αναζήτηση. Η ανάγκη της κατανόησης του υπόβαθρου και της επινόησης της δομής μιας οντότητας, είναι τόσο αισθητή στα μαθηματικά που αποτελεί τον πυρήνα τους όσον αφορά στο γνωστικό αντικείμενο. Και η επαφή του με το φίλο του μαθηματικό Luca Pacioli σίγουρα βοήθησε το Leonardo da Vinci να αντιληφθεί την ισχύ του μαθηματικού εργαλείου για τη μελέτη της φύσης που αποτελούσε γι’ αυτόν το μοναδικό δάσκαλο.

 

Σίγουρα όμως ο Leonardo da Vinci ανακάλυψε το μεγαλείο των μαθηματικών μέσω της ζωγραφικής, την οποία θεωρούσε ως το ζενίθ της τέχνης. Όλη η δομή του Trattato della Pintura είναι οργανωμένη με μαθηματικό τρόπο, παρόλο που δεν καταφέρνει να του δώσει μία τελική μορφή. Και τη ζωγραφική, ο Leonardo da Vinci δεν μπορούσε να τη θεωρήσει μόνο και μόνο ως τέχνη της ομορφιάς. Ο Leonardo da Vinci είχε πάντα, εννοούμε διαχρονικά, μία καθαρή προτίμηση για την αλήθεια. Στους πίνακές του δεν ήθελε ποτέ να παραβιάσει τους κανόνες της αλήθειας. Στην ουσία, για εκείνον η ομορφιά ήταν το αποτέλεσμα της αναζήτησης της αλήθειας. Με άλλα λόγια, η ομορφιά δεν αποτελούσε για το Leonardo da Vinci μία πρωτογενή παράμετρο της τέχνης του. Επιπλέον, η ζωγραφική στέκει από μόνη της, δεν έχει τα προβλήματα της υλοποίησης που έχουν η γλυπτική και η αρχιτεκτονική. Η αναλογία με τα μαθηματικά είναι, λοιπόν, πιο ξεκάθαρη και αποτελεί έναν ισομορφισμό όσον αφορά στο γνωστικό. Δεν είναι, λοιπόν, απίθανο να θεωρούσε ο Leonardo da Vinci τα μαθηματικά ως την τέχνη της αλήθειας. Ήταν και είναι ο μόνος τομέας της γνώσης όπου υπάρχει μία σταθερότητα ακόμα και όταν μελετούμε δυναμικές έννοιες και συμπεριφορές.

 

Με αυτούς τους διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης που βασίζονται πάντα σε μαθηματικές ιδιότητες, βρίσκουμε ένα πλαίσιο κατανόησης της επινόησης του Leonardo da Vinci όσον αφορά στην απαίτησή του για τον αναγνώστη και το μελετητή του”.

 

Νίκος Λυγερός – Συνοπτικό βιογραφικό

Είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και Καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών - Στελεχών στην Ελλάδα, καθώς και στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών (CEDS). Έχει συγγράψει πλήθος θεατρικών έργων σε ελληνικά και γαλλικά τα οποία έχουν ανεβεί σε Ελλάδα, Γαλλία, Λονδίνο και Κύπρο. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής Καλλιτεχνικών Σχολείων. Έχει διδάξει στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Ανδρέα Βουτσινά "Στρατηγική και φιλοσοφία Θεάτρου και Σκηνοθεσίας". Πληροφορίες σχετικά με το έργο και την δράση του κ. Νίκου Λυγερού θα βρείτε στην ηλεκτρονική σελίδα http://lygeros.org/.

 

Σχετικά με το Myrό Antiques House

Τo Myrό Antiques House, το οποίο βρίσκεται στο 2ο χλμ. του δρόμου Σουρωτής - Αγίου Αντωνίου, ιδρύθηκε από τον Μαθηματικό & συλλέκτη Τέχνης και Αντίκας Σταύρο Μυρωνίδη, υπηρετεί με συνέπεια τον χώρο της ποιοτικής αντίκας και Τέχνης από το 1996, καταρχήν με καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ από τον Μάιο του 2009 και έπειτα στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, σε κτίριο 1100τμ., τριών επιπέδων, που λειτουργεί ως εκθετήριο αντικών, παλαιοπωλείο, γκαλερί, και οίκος δημοπρασιών. διαθέτει μια μόνιμη συλλογή με κλασσικούς πίνακες, μια διακριτή συλλογή με έργα σύγχρονης Τέχνης, έχει συλλογή από αντίκες και οργανώνει δημοπρασία (Estate Sale) τη πρώτη Τετάρτη κάθε δεύτερου μήνα στις εγκαταστάσεις του στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, διαθέτει μία πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών (www.myroauctions.gr), μία ανεξάρτητη γκαλερί σύγχρονης τέχνης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Myrό Gallery – www.myro.gr), ενώ από το 2013 στεγάζει στις εγκαταστάσεις του την Ελληνική Πρωτοβουλία Μαρμάρου (Greek Marble Initiative), μία πλατφόρμα για την διεθνή προώθηση της σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τα μαθηματικά των επιδημιών: Η 1η φετινή εκδήλωση στο πλαίσιο του Hub Science
Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για πέμπτη χρονιά ...
Ψ: Έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Κόνιαρη στην Αίθουσα Τέχνης Ena
Η Αίθουσα Τέχνης “ena” παρουσιάζει την ατομική έκθεση του ζωγράφου ...
Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μπίζα στην Myrό Gallery
Η Myrό Gallery και η Greek Marble Initiative μας προσκαλούν στην αναδρομική έκθεση του ...
This is Cosmos: Διάλεξη-performance με τον Anton Vidokle στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Ο Αnton Vidokle θα παρουσιάσει την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014 στο Μουσείο ...
Γυναίκες: Έκθεση του Κώστα Καρακίτσου στη Myrό Gallery
Με ιδιαίτερη χαρά, η Myrό Gallery παρουσιάζει έκθεση με γλυπτά του γνωστού ...
Διάλεξη του διάσημου ιταλού αρχιτέκτονα Τσίνο Τζούκκι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Τα «Νέα πρότυπα του αστικού χώρου» καθώς και ζητήματα σχετικά με την ...
Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου: έκθεση του Νίκου Βατόπουλου στην αίθουσα τέχνης ena
Η Αίθουσα Τέχνης «ena» παρουσιάζει τις αθηναϊκές φωτογραφίες του ...
Το καταφύγιο του Κένεντι: το πρότζεκτ του Νίκου Χαλαλαμπίδη στο Βερολίνο
Το Arab Guggenheim Museum και η White House Biennial παρουσιάζουν από 17 Μαΐου – 14 Ιουνίου ...
Λεονάρντο ντα Βίντσι:  O Άνθρωπος, O Εφευρέτης,η Ιδιοφυϊα -  Διάλεξη στον Ελληνικό Κόσμο
Ο Ελληνικός Κόσμος φιλοξενεί τον καταξιωμένο μελετητή έργων τέχνης ...