Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Στον Κύκλο του Καπνού: Έκθεση του Γεράσιμου Βαλεντή στο Root Artspace
Τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015 εγκαινιάζεται η Έκθεση ζωγραφικής του ...
Tempus Ritualis: έκθεση εικαστικών στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
«Όχι άλλη μια έκθεση για την κρίση στην Ελλάδα... ο κόσμος ήδη υποφέρει ...
ΠΡΟΚΑΤ: ομαδική έκθεση εικαστικών στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την ομαδική έκθεση εικαστικών ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Θυμός κράτιστος των ανθρωπίνων βουλευμάτων: Έκθεση εικαστικών στο Root Artspace

Θυμός κράτιστος των ανθρωπίνων βουλευμάτων: Έκθεση εικαστικών στο Root Artspace

Η έκθεση εικαστικών «Θυμός κράτιστος των ανθρωπίνων βουλευμάτων» θα πραγματοποιηθεί στο Root Artspace στις 16-21 Ιουλίου 2015. Η έκθεση πραγματοποιείται από τους σπουδαστές της International Art Academy και την καθηγήτρια Θέλξη Θεοχάρη.

 

Θυμός κράτιστος των ανθρωπίνων βουλευμάτων

 

Η κατάσταση του θυμού που κυριεύει τον άνθρωπο προκαλώντας του οργή, άρνηση, αλαζονεία, μίσος, φόβο, στη βάση ενός υπέρμετρου «εγώ» τον οδηγεί σε παραπλανητικά και σκοτεινά μονοπάτια απολαύσεων για να καταλήξει, τέλος, σε αισθήματα «αιχμαλωσίας», περιορισμού και συνεπακόλουθης ανεπάρκειας και ανυπαρξίας.

 

Ο άνθρωπος «βυθισμένος» σε βαθύ πόνο, αρχίζει να «κτίζει» σαν επίθεμα την υπεροψία του ναρκισσισμού του, που εξυψώνει το κενό του και το μετατρέπει σε εκδικητικό προτέρημα. Είναι η στιγμή που ο άνθρωπος, μ’ έναν καλό και έναν κακό εαυτό παράλληλα, «τραμπαλίζεται» πότε στο «χώμα» της απελπισίας του και πότε στα «άλματα» του ναρκισσισμού του για να καταλήξει αμέσως μετά στο «χάος» της μοναξιάς του και έπειτα πάλι στο «ψηλό» βάθρο της εκδικητικότητας και του εκχυδαϊσμού της ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Με άλλα λόγια στις «διπολικές» διαδρομές της  ψυχής του.

 

Ως μόνη διέξοδος προβάλλεται το «άγγιγμα». Η  δύναμη της κοινωνικότητας της ανθρώπινης ύπαρξης, η ανθρώπινη επαφη, η ανάγκη  της επικοινωνίας. Είναι ο μόνος τρόπος να κατευνάσει ο άνθρωπος μέσα του τα «βάρβαρα πουλιά», τα αλλόκοτα τέρατα των βιωματικών του φόβων και αδιεξόδων. Με το άγγιγμα των χεριών και το «χάδι» που διώχνει μακριά  με πολύ «φως» τις τρομακτικές σκιές του ασυνείδητου. Όπως το «χάδι» της μάνας στο παιδί αλλά και κάθε «χάδι» ανθρώπου προς άνθρωπο.                                                                      

Η καταξιωμένη καλλιτέχνης Θέλξη Θεοχάρη εμπνεύστηκε τον συγκεκριμένο τίτλο με αφορμή τη σημερινή συγκυρία καθώς εκτιμά πως την παρούσα στιγμή η αξιακή κρίση και τα συναισθήματα θυμού, άρνησης και αμφισβήτησης που αυτή  προκαλεί δοκιμάζει τις αντοχές μας. Οι νέοι καλλιτέχνες Γιάννης Μαυρίκος, Ελένη Γαβαλά, Χριστίνα Καρακοσμά και Μαλβίνα Σπυρολάρη παρουσιάζουν τις «προσεγγίσεις» τους δημιουργώντας εκφραστικές «συνομιλίες» εικαστικών αντικειμένων περιγράφοντας τον άνθρωπο και τους φόβους του αλλά και την αντίδραση σε αυτούς με το άπλωμα των χεριών, το «άγγιγμα». Στα πορτρέτα τους υπάρχουν εμφανή στοιχεία κυβισμού, υπερρεαλισμού και αφηρημένου εξπρεσιονισμού ενώ διεγείρουν τη φαντασία και το συναίσθημα του θεατή είτε με «ψυχρά» χρώματα είτε με χρώματα «ζεστού ηλιοβασιλέματος».

 

Σύμφωνα με την κα Θεοχάρη, το ελπιδοφόρο μήνυμα της έκθεσης είναι η δύναμη της ανθρώπινης επαφής που μπορεί να μας βοηθήσει να μετατρέψουμε τον θυμό και τους φόβους μας σε ορμή για δημιουργία, να αναγνωρίσουμε «κρυφές δυνάμεις»  και να ξαναβρούμε τις ισορροπίες  και τον βηματισμό μας στη βάση του «εμείς».

Δέσποινα Πιτσινή

 

Βιογραφικό

 

Η Θέλξη Θεοχάρη γεννήθηκε στην Αθήνα από οικογένεια με παράδοση έξι γενεών στη γλυπτική. Κατάγεται από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η οικογένεια Θεοχάρη διακονεί τις Καλές Τέχνες και ιδιαίτερα τη Γλυπτική και τη ζωγραφική από το 1800.Πρώτοι δάσκαλοί της στη γλυπτική, τη ζωγραφική και την μαρμαρογλυπτική, ήταν ο παππούς της, Παναγιώτης Θεοχάρης και ο πατέρας, της Θεοχάρης Θεοχάρης.

 

Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών και είναι πτυχιούχος και μεταπτυχιούχος στις Εικαστικές Τέχνες και πτυχιούχος στην Ιστορία της Τέχνης της Διεθνής Ακαδημίας Τεχνών (Internation Art Academy).

 

Αποκόμισε πολύτιμη εμπειρία θητεύοντας στα εργαστήρια μεγάλων Γλυπτών, όπως Σακελλαρίου, Καπάνταης, Παπαδημητρίου, Παρασκευόπουλος και Αρμάος.

 

Πήρε μαθήματα ζωγραφικής και από την Μαρία Νάστου.

 

Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές Εκθέσεις, ενώ έχει στο ενεργητικό της εννέα ατομικές εκθέσεις, Γλυπτικής και Ζωγραφικής. Έχει βραβευθεί με το 1ο βραβείο γλυπτικής του διεθνής διαγωνισμού καλλιτεχνών "INTERARTIA 2011" και με το 1ο βραβείο από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Επιστημόνων - Καλλιτεχνών - Λογοτεχνών για γλυπτικό της έργο το 2008.

 

Έχει δημιουργήσει τα πρωτότυπα ανάγλυφα για νομίσματα σύγχρονα και αρχαία, καθώς και για δεκάδες μετάλλια, πολλά από τα οποία έγιναν για την επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Επιπλέον ασχολείται με το γλυπτικό μέρος σε αναπαλαιώσεις νεοκλασικών κτιρίων.

 

Πολλά από τα έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στο εξωτερικό και σε δημόσιους χώρους. Παράλληλα έχει διευρύνει τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες, σπουδάζοντας βιολί, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά της μουσικής.

 

Από το 2011, η Θέλξη Θεοχάρη είναι καθηγήτρια στην Διεθνή Ακαδημία Τεχνών (Internation Art Academy).

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Η έκθεση εικαστικών τεχνών Coniectura III στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Καρδαμύλης
Η Coniectura είναι μία ανεξάρτητη ετήσια εκθεσιακή δραστηριότητα που έχει ...
Root Film Festival
Το Root Film Festival είναι ένα νέο κινηματογραφικό φεστιβάλ που γεννήθηκε ...
Αφιέρωμα στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών
Οι εκδόσεις Γαβριηλίδης οργανώνουν μια αφιερωματική βραδιά για την ...
Έκθεση των αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η Σχολή Καλών Τεχνών του ...
Άνθρωποι – Χρώμα + Σίδερο 8: Έκθεση Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας
Για 8η χρονιά πραγματοποιείται, από 10 Οκτωβρίου 2014, η έκθεση εικαστικών ...
Ομαδική έκθεση των εικαστικών της Artion Galleries στη Σύρο
Η Artion Galleries παρουσιάζει μια έκθεση με έργα έξι εικαστικών στην αίθουσα ...
Έκθεση έργων των 40 εικαστικών που προκρίθηκαν στο διαγωνισμό I Heart Caprice
Τα Caprice Παπαδοπούλου και η M art Manolioudakis προσκαλούν την Παρασκευή 14 ...
Άνθρωποι, Χρώµα + Σίδερo: 7η έκθεση Εικαστικών Τεχνών & Φωτογραφίας, στο Πέραμα
Η Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών Πέρα(σ)μα, τα συνδικάτα της ...
Έκθεση σεμιναρίου εικαστικών εφαρμογών 2013, στην Τήνο
  Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού παρουσιάζει την έκθεση του σεμιναρίου ...