Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 6C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ντάισελμπλουμ: Το Eurogroup για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε
Το Eurogroup για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ...
Τι απαντά η κυβέρνηση στο Ντάισελμπλουμ
«Ο κ. Ντάισελμπλουμ και το Eurogroup αποφάσισαν την Πέμπτη να δώσουν ...
Έτοιμος να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ο Ντάισελμπλουμ
Έτοιμος να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ο πρόεδρος ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Ντάισελμπλουμ: Για τη διακοπή των συνομιλιών φταίει αποκλειστικά η Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Για τη διακοπή των συνομιλιών φταίει αποκλειστικά η Ελλάδα

Ευθύνες αποκλειστικά και μόνο στην ελληνική κυβέρνηση για τη διακοπή των συνομιλιών επέρριψε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρλιασης του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης,η οποία συνεχίστηκε χωρίς τη συμμετοχή ου Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ειδικότερα, ο Ντάισελμπλουμ, επανέλαβε ότι αυτοί που αποφάσισαν τη διακοπή των συνομιλιών, ήταν οι ελληνικές αρχές "και όχι εμείς", η οποία ελληνική κυβέρνηση ήλθε με ένα δημοψήφισμα και μια αρνητική συμβουλή επί αυτού. "Εάν η ελληνική κυβέρνηση είχε δώσει θετική συμβουλή, ίσως (τα πράγματα) να ήταν πιο εύκολα", τόνισε ο ίδιος.

Δήλωσε δε ότι στο Eurogroup συζητήθηκαν οι διευθετήσεις του EFSF με την Ελλάδα, και οι όποιες επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν από αυτές.

O επικεφαλής του συμβουλίου πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως "όλοι μας σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε για να διατηρηθεί ακέραια η ευρωζώνη".

Υπογράμμισε ωστόσο πως δεν ξέρει πως θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της η Ελλάδα, αλλά "το μόνο που ξέρω είναι πως αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει στον ίδιο δρόμο που χάραξε χθες, το πρόγραμμα θα λήξει".

Επισήμανε ακόμη, όπως και στην πρώτη συνέντευξη Τύπου ύστερα από τη συνεδρίαση των 19, ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να πάρει μια σοφή απόφαση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι στην άτυπη αυτή συνεδρίαση δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένα πλάνα μετάδοσης, "μόνο πολύ γενικά", ενώ πρόσθεσε ότι έλαβε χώρα ύστερα από αίτημα πολλών υπουργών.
Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν έχει συγκληθεί νέα συνάντηση ακόμη, αλλά ότι θα "παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά" και ότι θα συγκληθεί και άλλο Eurogroup εάν χρειαστε.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα παραμένει μέρος της ευρωζώνης και της Ευρώπης

Η άρνηση της Ελλάδας να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις μας εξέπληξε όλους, είπε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Το δημοψήφισμα που ανακοινώθηκε δεν θα λύσει τα προβλήματα. Είναι πιθανό η Ελλάδα θα μπει σε δύσκολη κατάσταση τις επόμενες ημέρες. Θα κάνουμε το πάν για να καταπολεμήσουμε την όποια πιθανή μετάδοση της κρίσης.

Η Ελλάδα παραμένει μέρος της ευρωζώνης και μέρος της Ευρώπης και θα κάνουμε ότι μπορούμε να γίνει για να βοηθήσουμε τη χώρα στην δύσκολη κατάσταση.

Η δεύτερη ανακοίνωση του Eurogroup

Οι υπουργοί των 18 κρατών μελών της ευρωζώνης και των θεσμών πραγματοποίησαν ανεπίσημη συνεδρίαση προκειμένου να συζητήσουν την επερχόμενη λήξη του τρέχοντος προγράμματος EFSF της Ελλάδας, μετά την διακοπή των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

Η ενίσχυση της ΟΝΕ υπήρξε χρήσιμη στο να βοηθήσει την ευρωζώνη να ξεπεράσει την κληρονομιά της οικονομικής κρίσης. Έχουμε προωθήσει σημαντικά τη δημοσιονομική ενοποίηση, έχουμε εφαρμόσει φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βελτιώσει την δημοσιονομική και οικονομική διακυβέρνηση, εμβαθύναμε την χρηματοοικονομική ενοποίηση και δημιουργήσαμε αποτελεσματικά τείχη ασφαλείας. Είμαστε σε μια πολύ πιο ισχυρή θέση απ' ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης σκοπεύουν να κάνουν πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για να διατηρήσουν την ακεραιότητα και σταθερότητα της ευρωζώνης. Αυτό θα συμπληρώσει τις όποιες ενέργειες που μπορεί να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εν πλήρη ανεξαρτησία και ευθυγραμμιζόμενη με την εντολή της. Ο EFSF και ο ESM παραμένουν τα ισχυρά εργαλεία με την πλήρη στήριξή μας, όπως πάντα.

Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιώσουμε περαιτέρω την ανθεκτικότητα των οικονομιών μας. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αποφασιστικά βήματα για να ενισχύσουμε την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
Τονίζουμε πως η λήξη του προγράμματος EFSF της Ελλάδας, χωρίς άμεση προοπτική επακόλουθης συμφωνίας, θα απαιτήσει μέτρα από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική βοήθεια των θεσμών, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το Eurogroup θα παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ελλάδα και το Eurogroup είναι έτοιμο να επανασυνεδριάσει για να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις όπου χρειαστεί, προς το συμφέρον της Ελλάδας ως μέλους της ευρωζώνης.

Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό όπως απαιτείται, μετά τη λήξη του προγράμματος EFSF.

Η πρώτη ανακοίνωση του Eurogroup

«Από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου του 2015 του Eurogroup για την παράταση του τρέχοντος διακανονισμού οικονομικής βοήθειας, έχουν λάβει χώρα έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για την επίτευξη επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και το επείγον της κατάστασης, οι θεσμοί έχουν θέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση υπό όρους πολιτικής (policy conditionality), κάνοντας χρήση της ευελιξίας που παρέχεται στο πλαίσιο του τρέχοντος διακανονισμού.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη στήριξη του Eurogroup, αυτή η πρόταση έχει απορριφθεί από τις ελληνικές αρχές, που διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα μονομερώς το βράδυ της 29ης Ιουνίου. Το Eurogroup υπενθυμίζει τις σημαντικές οικονομικές μεταφορές και την στήριξη που δόθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το Eurogroup είναι ανοικτό μέχρι την τελευταία στιγμή για περαιτέρω στήριξη του ελληνικού λαού μέσω ενός συνεχιζόμενου προγράμματος που θα προσανατολίζεται στην ανάπτυξη.

Το Eurogroup σημειώνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προτείνει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου, μετά την λήξη της περιόδου του προγράμματος. Ο τρέχον διακανονισμός οικονομικής βοήθειας με την Ελλάδα θα λήξει στις 30 Ιουνίου του 2015, όπως και όλοι οι διακανονισμοί που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης των αντίστοιχων κερδών των SMP και ANFA.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ντάισελμπλουμ: Η κυβέρνηση πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη, τονίζει ο ...
(upd)Ντάισελμπλουμ: Δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση
Για πιθανή τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη το πρωί μετά την ελληνική ...
Νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 20:00
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει καλέσει την έκτακτη ...
Ντάισελμπλουμ: Η Αθήνα «υποτιμά την πολυπλοκότητα» του ζητήματος του χρέους
Η ελληνική κυβέρνηση «υποτιμά την πολυπλοκότητα» του ζητήματος του ...
Συνάντηση Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ πριν το Eurogroup
Χωρίς να προβούν σε δήλωσεις εισήλθαν στον χώρο του Συμβουλίου, ο ...
Ντάισελμπλουμ: Να σεβαστεί τους κανόνες η Ελλάδα για να μείνει στο ευρώ
Η Ελλάδα θα πρέπει να δεχτεί τους κανόνες της Ευρωζώνης εάν θέλει να ...
Εύσημα από Ντάισελμπλουμ-Η Ελλάδα προοδεύει!
Τα εύσημα στην Ελλάδα για την πρόοδο που καταγράφει έδωσε την Πέμπτη ο ...
Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις για την Ελλάδα
Μετά τις ευρωεκλογές μπορούν να περιμένουν οι αποφάσεις των εταίρων ...
Ντάισελμπλουμ: Η ελληνική κυβέρνηση έπραξε πολλά και κατάφερε πολλά
«Η ελληνική κυβέρνηση έπραξε πολλά και κατάφερε πολλά» τόνισε ο ...