Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Μογκερίνι: Κανείς δεν θέλει να βγει η Ελλάδα από το ευρώ
«Κανείς δεν θέλει να βγει η Ελλάδα από το ευρώ», είπε η Φεντερίκα ...
Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν: Η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ
Η Ελλάδα «πρέπει να βγει από την ευρωζώνη», μέσω μίας «friendly exit», διότι ...
Reuters: Η Κύπρος θα βγει από την Ευρωζώνη
Η Κύπρος θα βγει από την Ευρωζώνη, εκτιμά ο κύριος αρθρογράφος επί ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

CNN: Ποιος νοιάζεται αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ;

CNN: Ποιος νοιάζεται αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ;

«Ποιος νοιάζεται αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και φύγει από το ευρώ;», είναι ο τίτλος του άρθρου του Iain Begg, συνεργάτη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και καθηγητή του London School of Economics, το οποίο δημοσιεύεται στο CNN.

«Τι σημασία θα είχε μία τέτοια εξέλιξη; Ποιον θα επηρέαζε και πώς;», διερωτάται ο αρθρογράφος και κατόπιν επιχειρεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα.

«Για τους ίδιους τους Έλληνες, αυτό το σενάριο θα ήταν σχεδόν σίγουρα καταστροφικό», τονίζει ο Begg, εξηγώντας ότι το τραπεζικό σύστημα που ήδη δέχεται έντονες πιέσεις θα κατέρρεε ολοκληρωτικά. Το bank walk θα εξελισσόταν ραγδαία σε bank sprint και το νέο νόμισμα θα δεχόταν μεγάλη υποτίμηση που με τη σειρά της θα οδηγούσε σε υψηλό πληθωρισμό. «Μία αναγκαστική, εσπευσμένη αποχώρηση, θα ήταν αποσταθεροποιητική και για τη πολιτική ζωή της χώρας», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

Κατά την άποψη του Begg, τα επιχειρήματα που έχουν προβληθεί κατά καιρούς υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ είναι ελάχιστα πειστικά. Μάλιστα, ο αρθρογράφος παραθέτει τρία από αυτά, εξηγώντας γιατί έχουν αρχίσει να χάνουν την ισχύ τους.

Πρώτο επιχείρημα: Η παραδοχή ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι μη αναστρέψιμη θα ενθαρρύνει τις αγορές να αναζητήσουν το επόμενο ευάλωτο θύμα για κερδοσκοπία.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, η Ευρώπη έχει οχυρωθεί καλά και είναι πλέον σε θέση να αποκρούσει τέτοιου είδους επιθέσεις. Στην περίπτωση ενός Grexit θα υπάρξει σίγουρα ανησυχία για μετάδοση της κρίσης αλλά «η σκληρή αλήθεια είναι πως το ευρώ χωρίς το βάρος της Ελλάδας θα είναι πιο ανθεκτικό από πριν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής οικονομικών στο London School of Economics.

Δεύτερο επιχείρημα: Οι μικρές οικονομίες όπως η Ελλάδα έχουν συνήθως υψηλή αναλογία του εμπορίου τους προς το ΑΕΠ, επομένως ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να πληγούν από την μείωση των εξαγωγών. Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει για την Ελλάδα αφού η συγκεκριμένη αναλογία είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Οι Γερμανοί εξαγωγείς θα χάσουν κάποιους πελάτες των προϊόντων τους εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, αλλά θα μπορέσουν εύκολα να επεκταθούν σε άλλες αγορές.

Τρίτο επιχείρημα: Ο γεωπολιτικός κίνδυνος να στραφεί η Ελλάδα στη Ρωσία του Πούτιν, αν απομακρυνθεί από την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, μπορεί να η Ρωσία να είναι μεγάλη χώρα, αλλά η οικονομία της περνάει κρίση λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου. «Εφόσον δεν ήταν πρόθυμη να βοηθήσει την Κύπρο, μία χώρα όπου είχε συμφέροντα, πώς θα μπορέσει να χορηγήσει στην Ελλάδα τα υπέρογκα δάνεια που χρειάζεται;», διερωτάται ο Begg.

Στο τέλος υπάρχει και το ηθικό επιχείρημα που αφορά στο αίσθημα της αλληλεγγύης μεταξύ των Ευρωπαίων. Σε αυτό ωστόσο ο Begg αντιπαραθέτει πως η αλληλεγγύη έχει και όρια, προσθέτοντας ότι τα παραπλανητικά τεχνάσματα των τελευταίων μηνών εκ μέρους της ελληνικής πλευράς έχουν οδηγήσει τους Ευρωπαίους πολύ κοντά σε αυτά.

«Οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ είτε νόμιζαν ότι είχαν ένα ισχυρό χαρτί είτε ότι η μπλόφα τους θα πετύχαινε. Τώρα συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν ισχύει και γι' αυτό μία συμφωνία δείχνει πιο εφικτή», καταλήγει το δημοσίευμα.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ντίξον: Tέσσερα σενάρια για την Ελλάδα
Tέσσερα σενάρια για την Ελλάδα προκρίνει στο Twitter ο αρθρογράφος του ...
Σουλτς: Είπα στον Τσίπρα να αποδεχτεί ότι η ΕΕ θέλει να τον βοηθήσει-Τρεις λόγοι για να μην βγει η Ελλάδα από το ευρώ
Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει να βοηθά οικονομικά την Ελλάδα, αλλά και ...
Ζιν: Να αφήσουμε την Ελλάδα να βγει απο το ευρώ
Η Ευρώπη πρέπει να επιτρέπει τη χρεοκοπία εντός των συνόρων της ενώ το ...
Ζιν: Να αφήσουμε την Ελλάδα να βγει απο το ευρώ
Η Ευρώπη πρέπει να επιτρέπει τη χρεοκοπία εντός των συνόρων της ενώ το ...
Reuters: Δεν αποκλείεται παράλληλο νόμισμα
Η Ελλάδα δεν αναμένεται να βγει από το ευρώ αλλά η ελληνική κυβέρνηση ...
Ποιος νοιάζεται για το κορμί; Η διάσημη ηθοποιός το ρίχνει στην πίτσα και το χαίρεται!
Οι κυρίες στο Hollywood γνωρίζουμε καλά πως έχουν μανία με το σώμα τους. Η ...
Χαρδούβελης: Η Ελλάδα θα μπορούσε από ατύχημα να βγει από το ευρώ, αν...
H Eλλάδα θα μπορούσε από ατύχημα να βρεθεί εκτός ευρώ, εάν η νέα ...
Παπαδημητρίου: «Ο Έλληνας νοιάζεται πιο πολύ, για το καφέ του παρά για το θέατρο»
Η Στέλλα Παπαδημητρίου σε συνέντευξή της σχολίασε την οικονομική ...
Μηταράκης: Η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές φέτος
Για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2014 έκανε λόγο ο υφυπουργός ...