Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
1ο Τζαζ Φεστιβάλ Ρόδου
Το 1ο Τζαζ Φεστιβάλ Ρόδου, ένα τζαζ φεστιβάλ σε ένα από τα πιο ...
Ολοκληρώθηκαν 10 χρόνια δράσης για το «Μεσαιωνικό Ρόδο»
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 9ου Μεσαιωνικού ...
Ένα Μεσαιωνικό πανηγύρι που διασχίζει τους αιώνες και φτάνει μέχρι την ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

9ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου

9ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου

Με τη μαγεία της θερινής ισημερίας, που σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού, ξεκίνησε και το 9ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου, στη Λίνδο.

 

Το Ηλιοτρόπιο γιορταζόταν παραδοσιακά στην αρχαία Ελλάδα αλλά και σε όλη τη μεσαιωνική Ευρώπη, με φωτιές που άναβαν στις πλατείες, πάνω από τις οποίες πηδούσαν οι νέοι κάνοντας ευχές. Οι φωτιές τη νύχτα του Ηλιοστασίου ή Ηλιοτρόπιου έχουν σκοπό να εξαγνίσουν κάθε κακή τροπή, εξασφαλίζοντας στον ήλιο τον αιώνιο δρόμο στο δώμα του ουρανού… Είναι οι φωτιές που εξαγνίζουν και φέρνουν τύχη, πηδώντας πάνω από τις φλόγες τρεις φορές. Στα Βυζαντινά χρόνια, η γιορτή για το Ηλιοτρόπιο συνδέθηκε με τον Άγιο Ιωάννη το Βαπτιστή ή Κλήδονα, που γιορτάζεται λίγες μέρες μετά, ώστε να ξεχαστεί η παγανιστικής της προέλευση.

 

Στην Ελλάδα αναφέρεται συχνά ότι η 21η Ιουνίου είναι η «επίσημη» ή «αστρονομική» έναρξη του Θέρους και ο Ιούνιος ονομάζεται μήνας Θεριστής. Έτσι, στη Μεσαιωνική Γιορτή της Λίνδου υπήρχαν συμβολικά κάποια σκιάχτρα που τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της πλατείας ενώ άναψαν φωτιές στις οποίες ο κόσμος κλήθηκε να κάψει τα μαγιάτικα στεφάνια του και να πηδήξει εθιμοτυπικά πάνω από τις φλόγες.

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων άρχισε με Μεσαιωνική Πομπή που ξεκίνησε με ηχηρές μουσικές και τυμπανοκρουσίες από την κεντρική πλατεία του χωριού στις 20:30, με τη συνοδεία του Τελάλη. Η πομπή κατάληξε στην πλατεία Αγ. Στεφάνου όπου πραγματοποιήθηκε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλάμβανε: ζωντανή παραδοσιακή μουσική υπαίθρου με τσαμπούνες, κρουστά και γκάιντες, μεσαιωνική μουσική από την εποχή του Διγενή μέχρι αυτήν των Ιπποτών της Ρόδου, αγήματα τυμπανιστών, αφηγήσεις παραμυθιών, ξιφομαχίες, ξυλοπόδαρους, χορούς οριεντάλ, βόλτες με Πόνυ και φυσικά θέαμα με φωτιές! Μία μαγική βραδιά, στο γραφικό σκηνικό της Λίνδου που θα μείνει αξέχαστη σε μικρούς και μεγάλους, Έλληνες και ξένους …

 

Παράλληλα λειτούργησε μεσαιωνικό παζάρι με πλούσια παραδοσιακά εδέσματα μαγειρεμένα από τις νοικοκυρές του χωριού, ψητά και μπύρα αλλά και ζωντανά παραδοσιακά μαγειρέματα όπως: παρασκευή τυριού, μελεκουνιού και ζυμώματα.

 

Για τη μεσαιωνική βραδιά στη Λίνδο το «Μεσαιωνικό Ρόδο» συνεργάζεται με τους συλλόγους: «Λινδία Αθηνά» και «Απόστολος Παύλος» που έχουν και την ευθύνη της παραγωγής της διοργάνωσης την οποία στηρίζουν οι καταστηματάρχες της Λίνδου.

 

Στις 26 – 28 Ιουνίου 2015, το Ταξίδι μας στο Χρόνο συνεχίζεται στη Μεσαιωνική Πόλη και μάλιστα για πρώτη φορά στο επιβλητικό σκηνικό της Παναγιάς του Μπούργκου και στη μαγεία του Πάρκου Αλχαδέφ που περιλαμβάνει και παιδική χαρά για τους μικρούς φίλους του φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις στη Μεσαιωνική Πόλη είναι συνδιοργάνωση του συλλόγου «Μεσαιωνικό Ρόδο», της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Τμήμα Πολιτισμού και του ΔΟΠΑΡ.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αφιέρωμα στο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο: Οι πίνακες του Νίκου Φλώρου στη Ρόδο
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρουσιάζει στο Παλάτι του Μεγάλου ...
Η ελληνική μουσική στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015
To Φεστιβάλ Αθηνών, πιστό και φέτος στο ραντεβού του με το Ελληνικό ...
Η μεγάλη πλατεία - Νίκος Μπακόλας
Από τις εκδόσεις Κέδρος επανακυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Νίκου ...
Φεστιβάλ Δουργουτίου στο πλαίσιο του Dourgouti Island Hotel
Το Φεστιβάλ Δουργουτίου θα λάβει χώρα στις 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2014 στις ...
Το 8ο Φεστιβάλ Psarokokalo στη Σέριφο
Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους πραγματοποιείται στο ...
Ήταν κάποτε, πέντε αλληλοβόρα παραδοσιακά παραμύθια στο Θέατρο Επί Κολωνώ
Η Ομάδα “Χ-αίρεται” σε συνεργασία με το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης παρουσιάζουν ...
Το μικρό Παρίσι των Αθηνών: ένα νέο φεστιβάλ στην καρδιά της Αθήνας
Το φεστιβάλ Το μικρό Παρίσι των Αθηνών, το οποίο πραγματοποιείται από ...
Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ρόδου ξεκίνησε ως θεσμός το 2007 στη Ρόδο, με ...
Ξεναγήσεις στην έκθεση «Μεσαιωνική Τέχνη της Σερβίας»
Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Μεσαιωνική Τέχνη της Σερβίας», η ...