Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Έκτακτη μίνι σύνοδο Κορυφής την Κυριακή για την προσφυγική κρίση
Σε έκτακτη μίνι σύνοδο κορυφής την Κυριακή στις Βρυξέλλες για την ...
Προς έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη
Σε έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής ...
Νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 17 Ιουλίου
Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Λύση ή ρήξη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής-Στο «τραπέζι» ξανά το σενάριο παράτασης του προγράμματος

Λύση ή ρήξη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής-Στο «τραπέζι» ξανά το σενάριο παράτασης του προγράμματος

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στρέφονται όλα τα βλέμματα και οι ελπίδες για επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ Αθήνας και δανειστών, ώστε να αποφευχθεί η οριστική ρήξη που ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιες επιπτώσεις θα έχει τόσο για τη χώρα μας όσο και συνολικά για την Ένωση…

Νωρίτερα, το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί και έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, με στόχο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής, γεγονός που από πολλές πλευρές ερμηνεύεται ως θετικό μήνυμα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Μέσα στο Σαββατοκύριακο πυρετώδεις ήταν οι διαβουλεύσεις, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, καθώς όλες οι πλευρές γνωρίζουν ότι η Σύνοδος της Δευτέρας είναι η «τελευταία ευκαιρία» για να αποφευχθεί ένα αδιέξοδο, που θα οδηγήσει την Ελλάδα στον γκρεμό και την Ευρωζώνη σε μια δοκιμασία με αβέβαιη κατάληξη.

Με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι «θεσμοί» κάνουν στην Αθήνα μια «τελευταία προσφορά», την παράταση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας έως το τέλος του έτους, με εκταμίευση 10-15 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας. Αντικρουόμενες είναι, ωστόσο, οι πληροφορίες για το ρόλο του ΔΝΤ σε αυτό το «σχήμα», καθώς κάποιες πηγές αναφέρουν ότι «παίζει» το σενάριο μη συμμετοχής του Ταμείου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα 10 δισ. που θα εκταμιευτούν σε περίπτωση συμφωνίας, είναι αυτά που προορίζονται για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και με αυτά θα πληρωθούν τους επόμενους μήνες η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Επιπλέον, η ΕΚΤ θα αυξήσει κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ το όριο έκδοσης των έντοκων γραμματίων από την ελληνική κυβέρνηση. Οι ελληνικές τράπεζες θα αγοράσουν αυτά τα ομόλογα και θα τα καταθέσουν ως εγγύηση για «φρέσκο» χρήμα στην ΕΚΤ, κάτι στο οποίο, πάντως, μέχρι τώρα η Τράπεζα ήταν αντίθετη.

Ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει τι θα γίνει μετά το τέλος της παράτασης, καθώς όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να αποφασιστεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, της τάξης των 30 δισ. ευρώ περίπου. Σε μια τέτοια περίπτωση, το «σχήμα» που θα υποστηρίξει αυτό το πακέτο θα εξαρτηθεί από το αν οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς αυτός είναι ο όρος του ΔΝΤ για να συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα.

«Οι επόμενες τρεις ημέρες πρέπει να χρησιμοποιηθούν, ώστε να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδας, ώστε να υποβληθεί στους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. Η κατάσταση δείχνει ότι τώρα είναι η ώρα να επιτευχθεί μια συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή της ΕΕ στο πρακτορείο Reuters.

«Θετική εξέλιξη»

«Θετική εξέλιξη στον δρόμο για τη συμφωνία» χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές τη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης και εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της Συνόδου αυτής. Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου θα διαψευστούν, αναφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. Εκτιμούν, επίσης, ότι θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της ΕΕ, αλλά και της δημοκρατίας, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ».

Πάντως, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, προηγήθηκε, την Πέμπτη, μία ακόμα δραματική συνεδρίαση του Eurogroup, στη διάρκεια της οποίας –αλλά και μετά από αυτήν– ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δέχθηκε τα ομαδικά πυρά των ομολόγων του, αλλά και της επικεφαλής του ΔΝΤ, με την Κριστίν Λαγκάρντ, μάλιστα, να δηλώνει ότι «θέλουμε να κάνουμε διάλογο με ενηλίκους στο δωμάτιο»!

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να παρουσίασε σειρά μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Αθήνα, μεταξύ των οποίων: Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ανεξάρτητη αρχή φόρων και τελών, ένα ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο που θα ελέγχει την εκτέλεση του προϋπολογισμού, πρόταση αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, απελευθέρωση επαγγελμάτων και φιλελευθεροποίηση του χονδρικού εμπορίου, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.

Ανησυχία για τις τράπεζες

Μέσα σε αυτό το κλίμα, και με την αγωνία να κορυφώνεται για τις εξελίξεις της Δευτέρας, αρκετές πλευρές εκφράζουν ανησυχία για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, το οποίο τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται αντιμέτωπο με μαζικές εκροές καταθέσεων, ενώ κάποιοι προχωρούν ένα βήμα παραπέρα ,εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν οι τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα!

Πάντως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνάντηση που είχε χθες με τον συντονιστή της Ομάδας Διαπραγμάτευσης και αναπληρωτή υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, διαβεβαίωσε ότι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος διασφαλίζεται πλήρως από τις κοινές δράσεις της ΤτΕ και της ΕΚΤ (αύξηση ELA).

ΔΝΤ: Πιο «οχυρωμένη» πλέον η Ευρωζώνη

Οι κίνδυνοι που δυνητικά εγείρει η ελληνική κρίση για την Ευρωζώνη είναι «διαχειρίσιμοι» εφόσον οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενεργήσουν εγκαίρως, προκειμένου να ενισχύσουν τις οικονομίες τους, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια έκθεσή του για την περιοχή, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Θέτει, ωστόσο, ως προϋπόθεση «ότι θα υπάρξει μία έγκαιρη και αποτελεσματική ανταπόκριση σε πολιτικό επίπεδο».

Σύμφωνα με το Ταμείο, οι κίνδυνοι μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην περιοχή έχουν σε κάθε περίπτωση «ελαττωθεί», χάρη στους διάφορους μηχανισμούς που τέθηκαν σε ισχύ από τους Ευρωπαίους για την αντιμετώπιση της κρίσης: την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και τα «τείχη προστασίας» που δημιούργησαν οι Βρυξέλλες.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μέρκελ: «Είσαι ευτυχής Αλέξη;»
H συμφωνία 17 σημείων, που υιοθετήθηκε χθες στην έκτακτη σύνοδο κορυφής ...
Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν σε μία έκτακτη σύνοδο για το Συριακό
Σε μία έκτακτη σύνοδο των στρατιωτικών τους συμφώνησαν Ρωσία και ΗΠΑ, ...
ΕΕ, Τουσκ: Δεν υπάρχει σχέδιο για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
 Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει σχέδιο να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος ...
Όχι Eurogroup, αλλά Σύνοδος Κορυφής την Τρίτη
Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την ερχόμενη Τρίτη "στήνουν" από κοινού ο ...
Παντοάν: Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για να βρεθεί μια λύση
«Το γεγονός ότι συγκαλείται έκτακτη σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης για ...
Έκκληση Ολάντ για κάθε δυνατή προσπάθεια για «συμβιβαστική συμφωνία»
Έκκληση να «καταβληθεί κάθε προσπάθεια» για την επίτευξη μιας ...
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα συγκληθεί την Πέμπτη για το μεταναστευτικό, ...
Πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων Γιανουκόβιτς και άλλων 18 στη σκιά της... Συνόδου Κορυφής!
Την ώρα που οι ηγεσίες των «28» προσέρχονται την Πέμπτη στην έκτακτη ...
Ο Αναστασιάδης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Ουκρανία
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, θα συμμετάσχει αύριο στην ...