Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 9C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Οι προβλέψεις της Τετάρτης - Ανακάλυψε ποιος και τι είσαι
Ανακάλυψε ποιος και τι είσαιΚριόςΑπό την θεωρία στην πράξη υπάρχει ...
Spiegel: Απέτυχαν Τσίπρας-Βαρουφάκης
 «Μπορεί ο Βαρουφάκης να κατέχει τη θεωρία (των παιγνίων) στην πράξη ...
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ο αντικαταστάστης του Θεοχάρη
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ορίζεται ο αντικαταστάτης του ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Κινηματογράφος σε θεωρία και πράξη

Κινηματογράφος σε θεωρία και πράξη
Η επαφή των σπουδαστών με τις βασικές αρχές της οπτικοακουστικής αφήγησης και τον τρόπο που λέγεται μια ιστορία με εικόνες και ήχους είναι ο στόχος του 20μερου σεμιναρίου σεναρίου, σκηνοθεσίας και κινηματογραφικής υποκριτικής που καταλήγει σε γύρισμα ταινίας μικρού μήκους.

Οι σπουδαστές θα μάθουν να μετατρέπουν μια ιδέα σε ολοκληρωμένο σενάριο και θα ανακαλύψουν τον τρόπο να  το ντεκουπάρουν και να το προσεγγίζουν σκηνοθετικά. Ένα σενάριο για ταινία ολιγόλεπτη (έως 5 λεπτά) θα γυριστεί από τους συμμετέχοντες στο χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και σε ένα εξωτερικό χώρο.

Το σεμινάριο θα είναι εντατικό σε θεωρία και πράξη. Θα γίνει με προβολή και ανάλυση ταινιών μικρού μήκους και αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες μεγάλου μήκους, ασκήσεις σεναρίου και κινηματογραφικής υποκριτικής, θεατρικές πρόβες χωρίς κάμερα, πρόβες με κάμερα και γυρίσματα σκηνών επιλεγμένων από το συντονιστή του σεμιναρίου ή δημιουργημένων από τους συμμετέχοντες.

Κάθε συμμετέχων θα σκηνοθετήσει μια σκηνή έχοντας ως ηθοποιούς και συνεργείο τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Δομή και Περιεχόμενο Σεμιναρίου

1η Εβδομάδα
Ασκήσεις Θεατρικού Παιχνιδιού Γνωριμίας των συμμετεχόντων - Ιστορία. Θεωρία Κινηματογράφου (γνωριμία με τα σημαντικότερα κινηματογραφικά ρεύματα τους μεγάλους δημιουργούς και θεωρητικούς του κινηματογράφου μέσα από σύντομες εισηγήσεις , την προβολή σχολιασμό και ανάλυση αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες, την προβολή ολόκληρων ταινιών μικρού μήκους και μιας μεγάλου μήκους με συζήτηση μετά την προβολή και την ανάλυσή τους) - Master Class Σεναρίου (Νίκος Λερός)

2η Εβδομάδα
Ύφος και Μορφή μιας Ταινίας, Ύφος ενός Δημιουργού - Ιστορία και Πλοκή μιας Ταινίας - Μαθαίνοντας τα Εκφραστικά Μέσα του Κινηματογράφου και την Κινηματογραφική Γλώσσα - Γνωριμία με τον Τρόπο και τη Μέθοδο δουλειάς επιλεγμένων δημιουργών του κινηματογράφου Ελλήνων και ξένων Θεωρία και Πράξη - Βασικές Αρχές Σκηνοθεσίας (κανόνας του άξονα, κανόνας των 30 μοιρών κ.α.) και Κινηματογραφικής Υποκριτικής -   Πρακτικές Ασκήσεις Σεναρίου, Κινηματογραφικής Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας - Master Class Διεύθυνσης Παραγωγής (Γιώργος Μουζακίτης)

3η Εβδομάδα
Προετοιμασία, Πρόβες χωρίς κάμερα για το γύρισμα σκηνών επιλεγμένων από το συντονιστή του σεμιναρίου ή τους συμμετέχοντες, πρόβες με κάμερα και γύρισμα των επιλεγμένων σκηνών - Master Classes Υποκριτικής (Θεόδωρος Εσπίριτου) και Κινηματογραφικής Υποκριτικής (Ερρίκος Λίτσης)

4η Εβδομάδα 
Από την Ιδέα στο Σενάριο στη Σκηνοθεσία και εντέλει στην Οθόνη. Δημιουργία ολιγόλεπτης ταινίας μικρού μήκους (έως 5 λεπτά) με την τήρηση συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων αναφορικά με το χώρο το χρόνο και τον αριθμό συμμετεχόντων χαρακτήρων που θα δοθούν από τον συντονιστή - Συγγραφή Σεναρίου- Πρόβες και Γυρίσματα της Ταινίας Μικρού Μήκους - Μοντάζ ολοκλήρωση της Ταινίας - Master Class Εικονοληψίας- Διεύθυνσης Φωτογραφίας (Προκόπης Δάφνος) - Master Class Μοντάζ (Γιάννης Καραμπίτσος)

Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο δεν απαιτείται προηγούμενη πείρα αλλά και όσοι την έχουν πολύτιμοι θα αποβούν. Απευθύνεται σε κινηματογραφόφιλους, σε εκκολαπτόμενους σεναριογράφους, ηθοποιούς, σκηνοθέτες αλλά και εκπαιδευτικούς.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση.

Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος (σκηνοθέτης, μοντέρ, κριτικός κινηματογράφου) 

Κόστος: 200 (έκπτωση για φοιτητές 180€, για άνεργους, Α.Μ.Ε.Α., ζευγάρια, άτομα τρίτης ηλικίας-συνταξιούχους, παλιότερους μαθητές, σπουδαστές δραματικών και κινηματογραφικών σχολών, μέλη κινηματογραφικών λεσχών, θεατρικών ομάδων, πολιτιστικών συλλόγων 150€). Ειδική τιμή προβλέπεται για όσους θελήσουν να παρακολουθήσουν μόνο τα master classes. Παλιότεροι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο σεμινάριο, χωρίς κόστος, συνδράμοντας στο εγχείρημα ως εθελοντές συνεργάτες κάνοντας ταυτόχρονα τη πρακτική τους .

Διοργάνωση: Σχολείο του Σινεμά


Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Έντι Ρέντμεϊν: «Ήθελα να έχω τη δυνατότητα να δείξω επακριβώς την εξέλιξη της νόσου»
Ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Η θεωρία των πάντων», μιλά σε πρόσφατη ...
Μία πράξη ανθρωπιάς από την δημοσιογράφο Μαρία Σμιλίδου!
Η Μαρία Σμιλίδου μέσα από την προσωπική της σελίδα στο facebook αποκάλυψε ...
Κλεμμένα Όνειρα: Τι θα δούμε σήμερα 5 Ιουνίου
Η Βίκυ ζητάει από τον Σταύρο να μην δώσει το παιχνίδι στον Μαυρίδη.Η Ηρώ ...
Σκληρή κόντρα Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ
Ανοίγει για τα καλά ο δρόμος της σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ Ν.Δ. και ...
Φούντωσε την κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ο Κατρούγκαλος
Δε λέει να σταματήσει η αντιπαράθεση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη θεωρία ...
Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τη θεωρία των δυο άρκων
«Αυτήν τη στιγμή, ουσιαστικά, βρισκόμαστε απέναντι σε έναν σχεδιασμό ...
ΔΗΜΑΡ: Στηρίζουμε την κυβέρνηση και για νομοθετική πράξη και για παραιτήσεις βουλευτών
«Στηρίζουμε την κυβέρνηση και για νομοθετική πράξη, αν χρειαστεί, για ...
Σαμαράς: Η κατάρρευση της Ελλάδας είναι στην πράξη απίθανο σενάριο
«Η κατάρρευση της Ελλάδας είναι στην πράξη απίθανο σενάριο», σημειώνει ...
Τουρκία:
Η καταστολή των διαδηλώσεων από την τουρκική αστυνομία, είναι πράξη ...