Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Υπ. Εργασίας: Μυθεύματα τα περί εισφοράς 100 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες
Διαψεύδει με ανακοίνωση του το υπουργείο Εργασίας τα δημοσιεύματα που ...
Προκλήθηκε αναταραχή από την δημοσιοποίηση σχετικού εγγράφου
Ανακοίνωση, με την οποία διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα ...
Υπ. Εργασίας: Αποκλιμακώνεται η
Σταδιακή αποκλιμάκωση της καταγεγραμμένης ανασφάλιστης εργασίας μετά ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΥΠΠΟ: Διαψεύδει την εθελοντική εργασία σε μουσεία

ΥΠΠΟ: Διαψεύδει την εθελοντική εργασία σε μουσεία
Ανακοίνωση, με την οποία διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα υποκατάστασης της εργασίας υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού σε αρχαιολογικά μουσεία και συλλογές από εθελοντές, εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟ μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Το θέμα ανέκυψε μετά τη δημοσίευση στον «Ημεροδρόμο» εγγράφου της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, προς όλες τις περιφερειακές και ειδικές υπηρεσίες του υπουργείου και όλα τα δημόσια μουσεία, με τίτλο «Προσφορά εθελοντικής εργασίας», και το οποίο ανέφερε:

«Σε συνέχεια των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στις 3 και 6 Απριλίου 2015 υπό τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό με τη συμμετοχή των προϊσταμένων των ΓΔΑΠΚ, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε το θέμα του εθελοντισμού, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας σχετικά με τη δυνατότητα απασχόλησης εθελοντών σε τομείς της λειτουργίας των αρχαιολογικών μουσείων και συλλογών, καθώς επίσης τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων και τους όρους απασχόλησής τους, ούτως ώστε τα παραπάνω να πραγματοποιηθούν, εάν αυτό κριθεί σκόπιμο, στο πλαίσιο ενός ενιαίου σχεδιασμού».

Το έγγραφο προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων , που κάλεσε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ «αφενός να πάρει σαφή θέση στο θέμα της εργασίας εθελοντών σε ‘τομείς του λειτουργίας των αρχαιολογικών μουσείων και συλλογών’, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, και αφετέρου να προβεί σε όλες τις ενέργειες που θα διασφαλίζουν την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων που υπηρετούν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Πολιτισμού».

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ ανέφερε ότι η παραπάνω επιστολή «δημιουργεί την εντύπωση στους αποδέκτες της ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια διαδικασία, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα της εθελοντικής εργασίας σε διάφορους τομείς λειτουργίας των μουσείων και συλλογών», προσθέτοντας:

«Απ' όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία σε εξέλιξη, στην οποία θα έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να κληθεί ο ΣΕΑ και τα άλλα σωματεία εργαζομένων του ΥΠΠΟ να καταθέσουν τις απόψεις τους. Θυμίζουμε ότι είναι πάγια θέση του Συλλόγου καθώς και όλου του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου ότι οι ανάγκες του δημοσίου απαιτούν την πρόσληψη τακτικού προσωπικού και δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται από εργαζόμενους με άτυπες σχέσεις εργασίας».

«Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η λειτουργία των αρχαιολογικών μουσείων και χώρων εγείρει ζητήματα ασφάλειας, που είναι ιδιαίτερα σοβαρά για να τα χειρίζονται εθελοντές χωρίς τις ειδικές γνώσεις και τις υποχρεώσεις των τακτικών υπαλλήλων του δημοσίου. Τα παραπάνω δεν αποκλείουν φυσικά τη συνεργασία με φορείς και συλλογικότητες (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Σύλλογοι κ.ά.) για δράσεις προβολής και διοργάνωση εκδηλώσεων, χωρίς ωστόσο να εκχωρούνται αρμοδιότητες όπως η φύλαξη και η ασφάλεια των μουσείων και να υποκαθίστανται θέσεις εργασίας από εθελοντές» σημείωνε, επίσης, η ανακοίνωση του ΣΕΑ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα εθελοντικής εργασίας, καλύπτει πλήρως την αναπληρώτρια γγ του ΥΠΠΟ και αποδίδει το έγγραφο σε «προσωπική πρωτοβουλία» της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ελένης Κόρκα.

Όπως σημειώνεται, το έγγραφο «εστάλη κατά παρερμηνεία των λεχθέντων σε συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών του υπουργείου, που έγιναν προ διμήνου» καθώς και «κατά παρερμηνεία του εγγράφου της αν. Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κυρίας Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη που ακολούθησε αμέσως μετά και αναφερόταν σε πλήθος θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τις συσκέψεις αυτές».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ «ζήτησε προφορικώς και εγγράφως να ανακληθεί το εν λόγω έγγραφο της ΓΔΑΠΚ, που έδωσε λανθασμένες εντυπώσεις επί θεμάτων που χρήζουν νομικής επεξεργασίας».

«Πεποίθηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού είναι εξάλλου ότι ο εθελοντισμός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί, ούτε και πρόκειται να υποκαταστήσει την εργασία των υπαλλήλων του υπουργείου» καταλήγει η ανακοίνωση. 


Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αντώνης Μαρτσιόκας «εναντίον» Υπουργείου Πολιτισμού
Απαντώντας στην πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού  που ...
Με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ συναντήθηκαν οι αρχαιοφύλακες
Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη και την ...
Στα 17 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα από τη
Τα 17 εκατ. ευρώ έφθασαν τα πρόστιμα για την αδήλωτη και ανασφάλιστη ...
Πέφτει η αδήλωτη εργασία, λόγω προστίμων
Σταδιακή υποχώρηση εμφανίζουν τα ποσοστά της ανασφάλιστης εργασίας, ...
Μειωμένη εμφανίζεται η αδήλωτη εργασία
Μειωμένη εμφανίζεται η αδήλωτη εργασία σύμφωνα με τα στοιχεία του ...
Στη Βουλή το ν/σ του υπ. Εργασίας για την
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ...
ΥΠΠΟ: Συμμετοχή στη διήμερη απεργία της ΑΔΕΔΥ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΥΠΠΟ καλεί τα μέλη του στο ...
Διαψεύδει ο Μητσοτάκης τα περί κινητικότητας με τη βία
Διαψεύδει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανακοίνωση του Υπουργείου ...
Στα όπλα η ΓΣΕΕ για το «παράθυρο» σε εξαήμερη εργασία
Με μια ανακοίνωση- κόλαφο απαντά η ΓΣΕΕ σε εγκύκλιο του υπουργείου ...