Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Την Πέμπτη αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων
 Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην ...
Αναλυτές: Σε χαμηλό 6 ετών αναμένεται να διολισθήσει το αυστραλιανό δολάριο το 2014
Το αυστραλιανό δολάριο εντός του 2014 αναμένεται να παρουσιάσει τη ...
Πτώση των βάσεων και μάλιστα εντυπωσιακή αναμένεται στις σχολές της ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Αναμένεται γενική πτώση των βάσεων

Αναμένεται γενική πτώση των βάσεων

Ακόμη και κατά 1.000 μόρια αναμένεται να πέσουν σε ορισμένες σχολές φέτος οι βάσεις, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις της βαθμολόγησης των γραπτών, η οποία ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή.

Πιο σαφής εικόνα θα υπάρξει μετά την ερχόμενη Τρίτη 23 Ιουνίου, οπότε -όπως όλα δείχνουν- θα ανακοινωθούν οι βαθμοί στα σχολεία. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι η αποτυχία στα Μαθηματικά μπορεί να φτάσει το 80%, να ξεπεράσει δηλαδή τα επίπεδα του 2013, όταν το 78% των μαθητών είχε γράψει κάτω από τη βάση. Ο άλλος παράγοντας που αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στο ύψος το βάσεων είναι τα αυστηρότερα κριτήρια που θα ισχύσουν στις μετεγγραφές.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, φέτος ο αριθμός των μετεγγραφομένων δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπεράσει το 15% των εισακτέων σε μια σχολή. Η ρύθμιση αυτή δεν έχει λάβει την τελική της μορφή, αφού το πολυνομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί ακόμη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, σήμερα αναμένεται να αναρτηθεί στη Διαύγεια, όπου θα παραμείνει για περίπου μία εβδομάδα για δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να πάρει από εκεί τον δρόμο του για τη Βουλή.

Η διαδικασία αυτή, όμως, συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, η διορία κατάθεσης των οποίων λήγει στις 7 Ιουλίου. «Εάν δεν έχει ψηφιστεί έως τότε το πολυνομοσχέδιο, τότε τα παιδιά θα έχουν συμπληρώσει τα μηχανογραφικά τους δελτία χωρίς να γνωρίζουν τι ισχύει ακριβώς» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι εάν τελικά ισχύσουν για τις μετεγγραφές αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί (πλαφόν 15%), τότε θα ανοίξει η ψαλίδα ανάμεσα στις σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης και αυτές της περιφέρειας, ενώ το άνοιγμα μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.000 μόρια.

Ο Στράτος Στρατηγάκης δίνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Πέρυσι που επιτράπηκαν ελεύθερα οι μετεγγραφές, η βάση στη Μηχανολογία της Κοζάνης ανέβηκε 1.960 μόρια. Η εξήγηση είναι ότι δήλωσαν τη σχολή πολλοί υποψήφιοι γνωρίζοντας ότι θα πάρουν μετεγγραφή για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ή το Αριστοτέλειο. Αλλά φέτος όποιος δηλώσει Κοζάνη θα μείνει πιθανότατα εκεί. Αυτό από μόνο του μπορεί να φέρει χίλια μόρια πτώση στις βάσεις της περιφέρειας. Είναι πιθανό δηλαδή στα κεντρικά Πολυτεχνεία οι βάσεις να πέσουν 500 μόρια και στης περιφέρειας 1.500» αναφέρει.

Η πτώση αυτή εξηγείται όχι μόνο από το «Βατερλό» στα Μαθηματικά και τις μετεγγραφές, αλλά και από τις πολύ χειρότερες επιδόσεις και στη Φυσική. Πτώση των βάσεων, πάντως, δεν αναμένεται μόνο στις θετικές σχολές (2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο). Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τα βαθμολογικά κέντρα, χειρότερες είναι φέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων και στα Αρχαία, αλλά και στα Λατινικά. Αυτό σημαίνει ότι πτώση των βάσεων θα σημειωθεί και στις σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (θεωρητικών επιστημών) -όχι όμως του επιπέδου των βάσεων της τεχνολογικής και θετικής κατεύθυνσης. Εκτός από τα αρχαία, χειρότερες είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων και στα Λατινικά και στη Λογοτεχνία. Ωστόσο, οι σχετικά καλές επιδόσεις στην Ιστορία, δεύτερο μάθημα σε βαρύτητα, αναμένεται ότι θα συγκρατήσουν την πτώση.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για το 3ο επιστημονικό πεδίο (Ιατρικές κ.λπ.), καθώς τα θέματα στη Βιολογία κατεύθυνσης (πρώτο μάθημα βαρύτητας) ήταν πιο δύσκολα σε σχέση με πέρυσι. Στο 5ο επιστημονικό πεδίο, τέλος, (επιστήμες οικονομίας και διοίκησης), οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εικόνα αυτή υπακούει σε μια λογική εξισορρόπησης. «Φέτος, οι θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι κατά 1.960 λιγότερες. Αυτό σημαίνει ότι εάν η δυσκολία των θεμάτων ήταν στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά, θα είχαμε άνοδο των βάσεων. Έχει παρατηρηθεί, όμως, ότι κάθε φορά που έχουμε μείωση των θέσεων, έχουμε και πιο δύσκολα θέματα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγάκης.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τα χαρτιά της για την Αμφίπολη αναμένεται να ανοίξει η Κ.Περιστέρη
Με ενδιαφέρον αναμένεται την επόμενη Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, στη ...
Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η ανακοίνωση των βάσεων
  Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να δοθούν στη ...
Ανακοινώνει Πάντιτς ο Απόλλων
Τυπικό τέλος σε αρκετά από τα ανοιχτά «μέτωπα» του προγραμματισμού του ...
Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για τον κλάδο της Παιδείας, καθώς σήμερα, ...
Αξιοπρόσεκτες επιδόσεις στην Λευκωσία
Το "νέο αίμα" του Ελληνικού στίβου οι αθλητές οι οποίοι αναμένεται να ...
Τα ειδικά μαθήματα συγκρατούν τις βάσεις στις πανελλαδικές
Ανασχετικά στην άνοδο των βάσεων σε σχολές όπως η αρχιτεκτονική και οι ...
Πανελλήνιες: Άνοδο των βάσεων θα φέρουν τα θέματα που ζητήθηκαν σήμερα από τους υποψηφίους
Ώθηση προς τα άνω αναμένεται να δώσουν στις βάσεις τα θέματα των ...
Την ερχόμενη Τετάρτη η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, με αλλαγή ηγεσίας
Την ερχόμενη Τετάρτη 28 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής η ...
Αναμένεται διάγγελμα Σαμαρά για το 2014
Διάγγελμα αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμράς εντός της ...