Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ηλίας Λογοθέτης: «Σήμερα υπάρχει  μια κλίκα-μαφία»
Ο Hλίας Λογοθέτης ασχολείται αρκετά χρόνια με την υποκριτική. Κατά ...
Αλέξανδρος Λογοθέτης: «Ο πατέρας μου δεν μου είπε ποτέ τι να κάνω»
Ο Αλέξανδρος Λογοθέτης σε συνέντευξή του μίλησε για την κρίση στο χώρο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΕΛΣΤΑΤ, Λογοθέτης: Υπήρξε τεχνητή διόγκωση των ελλειμμάτων 2009-2010

ΕΛΣΤΑΤ, Λογοθέτης: Υπήρξε τεχνητή διόγκωση των ελλειμμάτων 2009-2010

 Δόλο, σκοπιμότητα, αλχημείες και συνειδητή ενέργεια για την διόγκωση των ελλειμμάτων το διάστημα 2009 - 2010, απέδωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια.

 Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, επιρρίπτοντας του προσωπικές ευθύνες στην διόγκωση των ελλειμμάτων, «είχε μανία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τον χαρακτήρισε πιόνι της Γιούροστατ και έκανε λόγο για «one man's show», στην υπηρεσία.

 Σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, που όπως σημείωσε και ο ίδιος είναι η τρίτη φορά που καταθέτει για το θέμα, «η διόγκωση του ελλείμματος το 2009 ήταν ένας τουλάχιστον λόγος που οδηγηθήκαμε στα μνημόνια».

 «Παραβιάστηκαν πολλά κριτήρια για την ένταξη των ΔΕΚΟ στα ελλείμματα. Το έλλειμμα διογκώθηκε ακόμα περισσότερο με την δημοσιονομική μονοπρόσωπη λογική του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Δεν έπρεπε να περνάει πάνω από 10%. Η αλχημεία που έγινε, καταρράκωσε την αξιοπιστία μας, οδήγησε τα spreads στα ύψη και δεν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές. Η διόγκωση των ελλειμμάτων νομιμοποίησε το πρώτο μνημόνιο και δικαιολόγησε το δεύτερο για την εφαρμογή επαχθών μέτρων», υποστήριξε ο κ. Λογοθέτης.

 Ανέφερε ακόμα ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, είχαν αμφισβητήσει τότε τα στοιχεία, ζητώντας να υπάρξει η επιστημονική τους τεκμηρίωση. Ωστόσο ο κ. Γεωργίου, αποφάσισε όπως είπε, να τους φιμώσει, και έτσι το έλλειμμα που κατέληξε να είναι σε δυσθεώρητα ύψη, δημοσιεύτηκε μόνο με την δική του έγκριση και της Eurostat.

«Ακόμα και τότε που παραιτήθηκα, ο κ. Γεωργίου δεν συγκαλούσε το Συμβούλιο γιατί ήξερε ότι ήταν πλειοψηφία αυτοί που τον αμφισβητούσαν» ανέφερε, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «προφανώς και είχε πολιτική κάλυψη, διαφορετικά δεν μπορούσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ να έχει τέτοια ισχύ».

«Μια παράγραφος του πρώτου μνημονίου φέρεται να λέει ότι τα μέτρα που θα λαμβάνονταν θα προσαρμόζονταν στα στοιχεία που προέκυψαν, δηλαδή το έλλειμμα του 2009», πρόσθεσε ο κ. Λογοθέτης

Απαντώντας δε στις επίμονες ερωτήσεις του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά, για το ποιος είναι «ο άρχοντας του σκότους», στον οποίο αναφέρεται σε ένα κείμενο του, ο κ. Λογοθέτης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Από πληροφορίες που είχα εγώ, ακούστηκε ότι μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε κατά του Ανδρέα Γεωργίου, ότι ήταν ο κ. Σόϊμπλε. Επίσης είχαν ακουστεί αντίστοιχα πράγματα και για τον πρώην διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος και του πρώην γενικού διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Λογοθέτης επέμεινε στην σκόπιμη διόγκωση των ελλειμμάτων προκειμένου να μην βγει η χώρα στις αγορές, και ότι με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες να ξεφορτωθούν τα τοξικά ομόλογα τους.

« Its take two for tango. Τα έξωθεν κέντρα χρειάζονται και εσωτερικό συνεργάτη. Υπάρχει στο μυαλό αυτών που αποφασίζουν. Κάποιος ήθελε να φέρει το ΔΝΤ στην Ευρώπη. Οι Γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες κατάφεραν ξεφορτώθηκαν τα τοξικά τους ομόλογα», ανέφερε ο κ. Λογοθέτης και συνέχισε λέγοντας:

« Κάποιος είχε δει υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2009, να συνομιλεί με τον κ. Τόμσεν. Όλα αυτά, σε σκεπτόμενο πολίτη προκαλούν υποψίες. Μπορεί να μην έχει αποδειχθεί ότι υπήρχε δόλος για να μπούμε στα μνημόνια, πώς έγινε όμως και μπήκαμε όταν το χρέος ήταν βιώσιμο και μπορούσαμε ήπια να δανειστούμε αναρωτιέσαι».

«Είπατε πολλές φορές ότι υπήρχε δόλος, σκοπιμότητα, πολιτική διάσταση στην διόγκωση των ελλειμμάτων το 2009 και το 2010 για να μπει και να μην βγει η χώρα από τα μνημόνια, θεωρείτε ότι λήφθηκε απόφαση πολιτική προς το τέλος του 2009 να μπει σε εποπτεία από το ΔΝΤ ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με κάποιο επίσημο τρόπο δανεισμού;» ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Λαπαβίτσα.

« Δεν θεωρώ τίποτα. Βλέποντας μέσω των στατιστικών στοιχείων να ανεβαίνουν τα σπρεντς , να φτάνουμε σε πραγματική διόγκωση των ελλειμμάτων παραβιάζοντας τα μέχρι τότε απαραβίαστα κριτήρια της Γιούροστατ, με επιστημονική τεκμηρίωση, υποθέτω ότι υπήρχε κάποιος δόλος, κάποια σκευωρία για να διογκωθεί το έλλειμμα. Ο κυριότερος λόγος ήταν να μπούμε στα μνημόνια και να μην βγούμε ποτέ στις αγορές», απάντησε.

«Δεχθήκατε εσείς ο ίδιος προσωπική πίεση ή είχατε υπόνοια για τα θέματα αυτά; Ρωτώ αν ευθέως σας ζητήθηκε να εμπλακείτε ή εκ του αποτελέσματος συνάγεται το συμπέρασμα;» συνέχισε ο κ. Λαπαβίτσας.

«Προσπαθούσα να εκτελέσω τα καθήκοντα μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πήγαμε για να βοηθήσουμε μαζί με τους άλλους συναδέλφους μου. Από την αρχή καταλάβα τον πόλεμο εναντίον μου. Οποιοσδήποτε αμφισβητούσε τον κ. Γεωργίου τον παραιτούσε, τον έβαζε στο ψυγείο», ήταν η απάντηση του κ. Λογοθέτη.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ELΑΙώNAS FESTIVAL 2015: Είκοσι πέντε ημέρες δράσης και μνήμης
Είτε λόγω κρίσης είτε χάριν της «ανάπτυξης», τα τελευταία χρόνια όλο ...
Μέρκελ: Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις!
Έκκληση σε όλη την Ευρώπη να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη μείωση ...
Ανοίγει και πάλι η υπόθεση για το φουσκωμένο έλλειμμα του 2009
Περαιτέρω ανάκριση στην υπόθεση των καταγγελιών περί τεχνητής ...
Αθανασίου: Σε φάση μελέτης από εισαγγελικό λειτουργό η δικογραφία για το έλλειμμα του 2009
Στη φάση της μελέτης από εισαγγελικό λειτουργό για την κατά νόμο ...
Στο 9% του ΑΕΠ το έλλειμμα του 2012!
Στο 9% του ΑΕΠ έναντι 10%,προηγουμένως υποχώρησε το έλλειμμα του ...
Υποχώρησε το εμπρικό έλλειμμα στη Γαλλία
Πτώση σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας τον Αύγουστο σε σχέση ...
Eurobank: Aυξάνονται οι ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας
«Η βελτίωση των δίδυμων ελλειμμάτων συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό ενώ ...
ΕΛΣΤΑΤ, Γεωργίου: Δεν παραιτούμαι
«Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ από τη θέση μου για μια παράνομη άσκηση ...
Κομισιόν: Παράταση για τα ελλείμματα σε έξι χώρες
Παράταση των προθεσμιών για την διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων ...