Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Αρθροσκόπηση ο Θεοδωρίδης
Σε χειρουργική επέμβαση (αρθροσκόπηση) υποβλήθηκε ο Γιώργος ...
Αρθροσκόπηση ο Μπρίτο
Σε εγχείρηση αρθροσκόπησης θα υποβληθεί την Τετάρτη στο Ιατρικό ...
Ο Λουίς Σουάρεζ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα είναι απόλυτα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Έρευνα: Η αρθροσκόπηση «δεν είναι κατάλληλη για τους πόνους στα γόνατα»

Έρευνα: Η αρθροσκόπηση «δεν είναι κατάλληλη για τους πόνους στα γόνατα»

Η αρθροσκόπηση στο γόνατο παρέχει μονάχα «ασήμαντα» και βραχυπρόθεσμα οφέλη στους μεσήλικες και ηλικιωμένους με εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην άρθρωση, αναφέρουν σκανδιναβοί επιστήμονες.

Μάλιστα τα όποια οφέλη δεν είναι καλύτερα από εκείνα της συστηματικής άσκησης ή των εικονικών θεραπειών, προσθέτουν.

Επειδή δε η αρθροσκόπηση μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές (σπανίως, αλλά συμβαίνει), η χρήση της γι’ αυτού του είδους τα προβλήματα δεν είναι αιτιολογημένη, καταλήγουν.

Τα ευρήματά τους βασίζονται στην συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) προγενέστερων κλινικών μελετών, η οποία έδειξε ότι η αρθροσκόπηση μειώνει αρκετά για περίπου 6 μήνες τον πόνο των ασθενών, δίχως όμως να βελτιώνει την λειτουργικότητά τους.

Επιπλέον, το όποιο όφελος παύει να υφίσταται ένα ή το πολύ δύο χρόνια μετά την εγχείρηση.

Το σοβαρότερο, όμως, είναι ότι η επέμβαση δεν είναι άμοιρη κινδύνων, καθώς σχετίζεται με μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο μετεγχειρητικών λοιμώξεων, θρόμβωσης, καρδιαγγειακών προβλημάτων, πνευμονικής εμβολής ή ακόμα και θανάτου.

«Το μικρό, ασήμαντο όφελος που προκύπτει από παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αρθροσκόπησης, για τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις γόνατος είναι περιορισμένο σε διάρκεια και παύει να υφίσταται ένα έως δύο χρόνια έπειτα από την επέμβαση», γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ). 

«Η αρθροσκόπηση γόνατος σχετίζεται με κινδύνους. Τα ευρήματα αυτά σε συνδυασμό μεταξύ τους δεν υποστηρίζουν την εφαρμογή αρθροσκοπικών επεμβάσεων σε μεσήλικες ή ηλικιωμένους με πόνους στο γόνατο, με ή χωρίς ενδείξεις οστεοαρθρίτιδας».

Σχολιάζοντας τα ευρήματα αυτά ένας κορυφαίος βρετανός ορθοπεδικός χειρουργός δήλωσε ότι αυξάνονται τα ευρήματα εις βάρος της αρθροσκόπησης γόνατος και σύντομα μπορεί να υπάρξει «αντιστροφή της καθιερωμένης πρακτικής».

Καλύτερη η άσκηση

Η μετανάλυση πραγματοποιήθηκε από τέσσερις καθηγητές Ιατρικής από τη Δανία και τη Σουηδία, οι οποίοι ανέλυσαν εννέα κλινικές μελέτες για τα οφέλη της αρθροσκοπικής χειρουργικής γόνατος, οι οποίες δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1993 και 2014.

Στις μελέτες αυτές είχαν συμμετάσχει συνολικώς 1.270 ασθενείς, μέσης ηλικίας 50 έως 63 ετών (αναλόγως με τη μελέτη).

Για την αξιολόγηση των δυνητικών κινδύνων, εξάλλου, ανέλυσαν συνδυαστικά εννέα άλλες κλινικές μελέτες.

Το κύριο συμπέρασμά τους ήταν ότι το όφελος της αρθροσκόπησης «είναι συγκρίσιμο με την μικρή καταπράυνση του πόνου στο γόνατο που η λήψη παρακεταμόλης (σ.σ. το γνωστό παυσίπονο φάρμακο), μικρότερο από εκείνο που παρέχουν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και σημαντικά μικρότερο από το μέτριο έως υψηλό αναλγητικό όφελος της άσκησης ως θεραπείας για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος».

Όσον αφορά τις δυνητικές επιπλοκές, η πιο συχνή ήταν η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση με περίπου 4 κρούσματα ανά 1.000 ασθενείς που έκαναν αρθροσκόπηση γόνατος και 1 θάνατο ανά 1.000 ασθενείς.

Αν και οι επιπλοκές αυτές είναι σπάνιες, οι αρθροσκοπήσεις που γίνονται σε ετήσια βάση είναι τόσο πολλές ώστε η αλλαγή στην καθιερωμένη τακτική «θα μπορούσε να σώσει σημαντικό αριθμό ζωών», έγραψε σε ένα συνοδευτικό σχόλιό του ο καθηγητής Άντυ Καρ, από το Ινστιτούτο Μυοσκελετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Και πρόσθεσε: «Το να υποστηρίζουμε ή να αιτιολογούμε μία μέθοδο που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη, έστω και σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι δύσκολο όταν η μέθοδος αυτή δεν παρέχει στους ασθενείς μεγαλύτερο όφελος απ’ ό,τι μία εικονική θεραπεία.

»Μπορεί να βρισκόμαστε κοντά στο κομβικό σημείο στο οποίο το βάρος των επιστημονικών στοιχείων εναντίον της αρθροσκοπικής χειρουργικής γόνατος για τον πόνο είναι επαρκές για να ξεπεραστούν οι ανησυχίες για την ποιότητα των μελετών...

»Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναμένουμε ταχεία αντιστροφή της καθιερωμένης πρακτικής».

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην BMJ ως τμήμα της εκστρατείας της «Too Much Medicine», την οποία έχει αρχίσει με στόχο να μειωθεί το κόστος και οι βλάβες από αχρείαστες θεραπείες.

Η BMJ είναι ένα από κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο, με βάση τον δείκτη επιρροής (impact factor) τους.Πηγή : Web Only


Πηγή : http://www.boro.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
H μάχη του Τσάκωνα με τον καρκίνο: «Να μη ζήσει άλλος τους δικούς μου πόνους»
Μάχη με τον καρκίνο δίνει ο Κώστας Τσάκωνας, οποίος περνά δύσκολες ώρες ...
Νέα υλικά ανατρέπουν τα δεδομένα στις ορθοπεδικές επεμβάσεις γόνατος
Θεαματικά αποτελέσματα εφ’ όρου ζωής στις επεμβάσεις γόνατος, από νέα ...
Πήρε εξιτήριο ο Κορδέρο
Ο Μιγκέλ Ανχελ Κορδέρο πήρε εξιτήριο το μεσημέρι της Παρασκευής από το ...
Νοκ άουτ και η Κοσμά
Μετά τη Μανωλίνα Κωνσταντίνου άλλη μια παίκτρια του Ολυμπιακού, η ...
Αρθροσκόπηση ο Φίντελεφ
Στο βοηθητικό γήπεδο του Παγκρήτιου Σταδίου πραγματοποιήθηκε η ...
Επιτυχής επέμβαση για Κωνσταντινίδη
Σε αρθροσκόπηση υπεβλήθη ο Δημήτρης Κωνσταντίνιδης μετά την ρήξη έξω ...
Επιτυχημένη επέμβαση για Μαυροκεφαλίδη
Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, υποβλήθηκε σε επιτυχημένη αρθροσκόπηση στον ...
Αρθροσκόπηση ο Σουάρες
Σε αναμένα κάρβουνα κάθονται στις τάξεις της εθνικής ομάδας της ...
Ποια είπε για την Ζέτα ότι έχει… «τα φρικιαστικότερα γόνατα του πλανήτη»
«Η Ζέτα έχει ένα πρόβλημα: τα γόνατα! Αν έχεις τέτοια γόνατα, δεν ...