Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Αναζητώντας τα ίχνη του Τίτου Πατρίκιου στην Αθήνα με το Public Συντάγματος
Τα Public, ο νούμερο 1 προορισμός για το βιβλίο, ενώνουν τις δυνάμεις τους ...
Αναζητώντας τα ίχνη του Κώστα Ταχτσή στην Αθήνα μαζί με το Public Συντάγματος
Τα Public,  ο νούμερο 1 προορισμός για το βιβλίο, ενώνουν τις δυνάμεις τους ...
Λογοτεχνικός Περίπατος: Αναζητώντας τα ίχνη του Μάριου Πλωρίτη στην Αθήνα με το Public Συντάγματος
Τα Public, ο νούμερο 1 προορισμός για το βιβλίο, ενώνουν τις δυνάμεις τους ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Έκτος λογοτεχνικός περίπατος: Αναζητώντας τα ίχνη του Μίκη Θεοδωράκη στην Αθήνα μαζί με το Public Συντάγματος

Έκτος  λογοτεχνικός περίπατος: Αναζητώντας τα ίχνη του Μίκη Θεοδωράκη στην Αθήνα μαζί με το Public Συντάγματος

Τα Public,  ο νούμερο 1 προορισμός για το βιβλίο, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Discover Greek Culture, την πρώτη εταιρεία πολιτιστικού τουρισμού στην Ελλάδα, συνεχίζοντας και τον Ιούνιο τους «Λογοτεχνικούς Περιπάτους»! Αυτή τη φορά η περιήγηση στην Αθήνα, στα μονοπάτια της διανόησης και των Γραμμάτων, αφορά το έργο και τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη και θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου 2015.

 

Ο περίπατος θα ξεκινήσει από την οδό Αποστόλου Παύλου και Αγίας Μαρίνας στο Θησείο, στο τμήμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης που τη μετατρέπει σιγά-σιγά σε ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο. Από εδώ θα ξεκινήσει η λογοτεχνική διαδρομή που ακολουθεί την κορυφογραμμή των δυτικών λόφων της Αθήνας, ανέκαθεν φυσικό τείχος προστασίας του Βράχου της Ακρόπολης. Η μαγεία των λόφων ανακαλεί τη μαγεία της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη.

 

Η πρώτη στάση θα γίνει στην Αγία Μαρίνα, τον βυζαντινό σπηλαιώδη ναό με τα σπαράγματα τοιχογραφιών ο οποίος θα μας δώσει το έναυσμα να ανακαλέσουμε τα βυζαντινά στοιχεία στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη - Η Ροδιά Τετράκλωνη θα μπορούσε να είναι ένας βυζαντινός ύμνος, με τον ίδιο τρόπο που η Συννεφιασμένη Κυριακή είναι το “Τη Υπερμάχω”. Στη συνέχεια θα περάσουμε από το Αστεροσκοπείο Αθηνών για να ανακαλύψουμε πως η μουσική διέπει το Σύμπαν και τα Μαθηματικά  και από το Λόφο των Νυμφών και πιο συγκεκριμένα στην αριστοκρατική συνοικία της Μελίτης πάνω στον αρχαίο δρόμο που οδηγεί στην Πνύκα.

 

Επόμενη στάση μας θα είναι η Πνύκα. Η κοιτίδα της αθηναϊκής δημοκρατίας και το ηλιοτρόπιο του Μέτωνος που καθόρισε τη θέση του νεώτερου Αστεροσκοπείου, ενορχηστρώνουν τη σχέση της Μουσικής με τα Μαθηματικά και τις κινήσεις των Άστρων, “οριοθετώντας” το άπειρο του μουσικού σύμπαντος του Μίκη Θεοδωράκη. Η Ακρόπολη όπως δεν την έχουμε δει ποτέ, ξεδιπλώνεται σαν βεντάλια καθώς κατεβαίνουμε από το λόφο Νυμφών στην Πνύκα. Εδώ αποθεώνεται η έννοια του συσχετισμού της Μουσικής που διέπει το Σύμπαν με την Αρχιτεκτονική. Κοιτώντας τον Βράχο της Ακρόπολης και το νοητό τρίγωνο που σχηματίζει με τον Λυκαβηττό και την Πεντέλη, αντιλαμβανόμαστε το πώς ο αρχιτέκτονας της εποχής οραματίστηκε και δημιούργησε το Αέτωμα.

 

Κορυφαίο σημείο του περιπάτου αποτελεί η ανάγνωση αποσπασμάτων από το Canto General σε ποίηση Pablo Neruda, ένα από τα εμβληματικότερα ποιητικά έργα της Λατινικής Αμερικής, και από  το Άξιον Εστί του Ελύτη, καθώς και ενός ποιήματος του Ισπανού Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, έργα που έχει μελοποιήσει ο μεγάλος συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Στο επίσης εμβληματικό αυτό σημείο του λίκνου της αθηναϊκής δημοκρατίας θα «ενωθούν δύο πολιτισμοί, δύο μεγάλες γλώσσες: η Μητέρα ελληνική και η μεγάλη ισπανική που αγκαλιάζει σχεδόν μια ολόκληρη ήπειρο. Το πάντρεμα αυτό προκύπτει μέσα από τη δυναμική της Μουσικής του Θεοδωράκη που έντυσε το λόγο του Χιλιανού ποιητή με μουσικά στοιχεία που συνδυάζουν ρυθμούς της λατινοαμερικάνικης μουσικής και ελληνικές παραδοσιακές φόρμες. Άλλωστε, η Λατινική Αμερική θα ήταν μια καινούργια πατρίδα για εκείνον, όπως σημειώνει ο Gail Holst στο βιβλίο του «Μίκης Θεοδωράκης – Μύθος και Πολιτική στη σύγχρονη Ελλάδα».

 

Επόμενη στάση μας θα είναι στον Πεζόδρομο Πικιώνη και στον Λόφο Μουσών (Φιλοπάππου). Η αρχιτεκτονική σύνθεση του Δημήτρη Πικιώνη εμπεριέχει την αρχιτεκτονική της μουσικής του Θεοδωράκη στον τόπο όπου βρίσκεται το σπίτι του. Εδώ, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει,  θα ήθελε να «χαθεί» στο Λόφο Μουσών «παρέα με τις Νύμφες». Περπατώντας στη Διονυσίου Αεροπαγίτου θα θαυμάσουμε το Άγαλμα του Στρατηγού Μακρυγιάννη ανακαλώντας παράλληλα την αγωνιστική και πολιτική δράση του συνθέτη.

 

Ο περίπατος θα ολοκληρωθεί στο Public Συντάγματος όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον ζωγράφο και συγγραφέα Ανδρέα Μαράτο.

 

Η Discover Greek Culture είναι μια εταιρεία στο χώρο παροχής υπηρεσιών ενημέρωσης επισκεπτών, η οποία εξειδικεύεται στο σχεδιασμό και την προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών πολιτιστικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από την ΕΛΣ στο Θέατρο Ολύμπια
Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει στις 10 Οκτωβρίου 2015 ένα μουσικό ...
Ακυρώνεται η συναυλία για τα 90 Χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη
Η συναυλία «Τα 90 Χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη στον Κήπο του Μεγάρου» που ...
Αφιέρωμα στον ποιητή Μίκη Θεοδωράκη στον Ιανό
Ο Ιανός μας προσκαλεί σε ένα αφιέρωμα στον ποιητή Μίκη Θεοδωράκη, με ...
Από τον Βασίλη Τσιτσάνη στον Μίκη Θεοδωράκη: στο Θέατρο Badminton
Το Θέατρο Badminton, στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 90 χρόνια του Μίκη ...
Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στο Φεστιβάλ 3 Φεγγαριών
Οι μουσικές και τα τραγούδια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίκη ...
Γιορτάζοντας τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα
Μια ξεχωριστή Επετειακή Συναυλία, γιορτάζοντας τα 89 χρόνια του Μίκη ...
Ο Ζορμπάς του Μίκη Θεοδωράκη από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Ένα κλασικό έργο - ορόσημο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, διάσημο ...
Η Φωτεινή Δάρρα τραγουδά Θεοδωράκη στο Σταυρό του Νότου
Ο 105,5 Στο Κόκκινο παρουσιάζει τον Μίκη Θεοδωράκη του 2014 με τη φωνή της ...
Τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μίκη Θεοδωράκη στον Ιανό
Ο Ιανός υποδέχεται τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», για τρεις ...