Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 10C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ντάισελμπλουμ: Η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις
«Η συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας δίνει ...
Η ελληνική πρόταση για τη συμφωνία
Έτοιμη να αποδεχτεί τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που πρότειναν οι ...
Μητρόπουλος: Το Μνημόνιο κατέστρεψε το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας
«Το Μνημόνιο κατέστρεψε το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας. Όταν το ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Και τώρα τα... ρέστα μας για τις 18 Ιουνίου

Και τώρα τα... ρέστα μας για τις 18 Ιουνίου

Με την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις συνομιλίες Αθήνας-θεσμών να ξαναφέρνει τη διαπραγμάτευση στο σημείο μηδέν και με τους Ευρωπαίους να διαμηνύουν ότι οι δηλώσεις αισιοδοξίας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν πραγματική βάση, το Eurogroup της επόμενης Πέμπτης λαμβάνει διάσταση «τελικού ορίου» στις προσπάθειες να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα... 

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιχειρούσε, μετά τις συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, να διαμορφώσει κλίμα θετικών εξελίξεων και προσέγγισης για συμφωνία, η κίνηση του ΔΝΤ να αποχωρήσει από τις συνομιλίες των Βρυξελλών, την Πέμπτη, και η εκ νέου απόρριψη από την Κομισιόν των τελευταίων ελληνικών προτάσεων, οδήγησαν χθες σε μπαράζ δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου, που έφεραν ξανά σε πρώτο πλάνο τα σενάρια για ελληνική χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μάλιστα, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε την είδηση ότι επιδόθηκε στην Ελλάδα τελεσίγραφο 24 ωρών, προκειμένου να καταθέσει ισχυρές προτάσεις, ενώ όλες οι πλευρές των δανειστών ετοιμάζονται ακόμα και για το ενδεχόμενο Grexit!

Με δεδομένο ότι στις 30 Ιουνίου η κυβέρνηση καλείται να αποπληρώσει δόσεις δανείου προς το ΔΝΤ συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που δεν υπάρχει περίπτωση να καλυφθούν χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση, είναι σαφές ότι στο τέλος του μήνα κρίνεται το αν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα και, άρα, το Eurogroup της 18ης Ιουνίου μετατρέπεται σε μάχη ζωής ή θανάτου για τη χώρα μας...

Η εμπλοκή με το ΔΝΤ

«Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της και μια συμφωνία είναι ακόμη μακριά. Η μπάλα βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ελλάδας». Αυτό δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

Όπως εξήγησε, οι διαφορές αφορούν τα περισσότερα «ζητήματα-κλειδιά» και ειδικότερα τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, τον ΦΠΑ και τη χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών. Όπως υποστήριξε ο ίδιος, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι «βιώσιμα», ενώ πρέπει να μεγεθυνθούν τα φορολογικά έσοδα, εάν η Ελλάδα θέλει να ανατάξει τα δημόσια οικονομικά της. Ο κ. Ράις εκτίμησε ότι στα ζητήματα αυτά «δεν έχει υπάρξει πρόοδος όσον αφορά τη γεφύρωση των διαφορών» και γι’ αυτό «βρισκόμαστε ακόμη αρκετά μακριά από μια συμφωνία». Πρόσθεσε, δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας νέων προτάσεων και «η μπάλα βρίσκεται τώρα στην περιοχή της Ελλάδας». Ξεκαθάρισε, πάντως, πως το ΔΝΤ «δεν εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ώρα... δύσκολων αποφάσεων

Πάντως, τα σημάδια δεν είναι πολύ πιο ευοίωνα από την πλευρά της Ευρώπης. Οι προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να πετύχει «πολιτική λύση» δεν απέδωσαν καρπούς, παρά τις δηλώσεις για «εποικοδομητικό κλίμα» στις συναντήσεις του με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, καθώς η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη και η ΕΕ παραπέμπει τη συνέχιση των διαπραγμάτευσων και πάλι στα τεχνικά κλιμάκια, γεγονός που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα με δεδομένη τη στάση του ΔΝΤ. «Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό» δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι «έθεσα έναν αριθμό παρατηρήσεων και προτάσεων τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση εξέταζε το βράδυ της Πέμπτης». Ερωτηθείς, δε, κατά πόσο είναι δυνατή μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες, είπε: «Μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες», προσθέτοντας ότι «η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο».

Αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, διεμήνυσε χθες ότι «η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να πάρει τις σκληρές αποφάσεις που ζητούν οι διεθνείς πιστωτές της, εάν θέλει να εξασφαλίσει περαιτέρω δάνεια και να αποφύγει τη χρεοκοπία». Προχωρώντας, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, είπε ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι οι δύσκολες αποφάσεις πρέπει απλά να ληφθούν, είναι μόνη της. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα εάν η Ελλάδα δεν θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της». Εκτίμησε, πάντως, ότι «η πολιτική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί ακόμα και αύριο, αρκεί να είναι αξιόπιστη και να διασφαλίζει τη χρηματοοικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Απομακρύνεται η παράταση της... παράτασης

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στο κενό φαίνεται πως πέφτει και η ελληνική πρόταση για 9μηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή έως την Άνοιξη του 2016. Και αυτό γιατί αφενός το πρόγραμμα δεν προβλέπει πρόσθετα κονδύλια δανεισμού, οπότε δεν θα είχε αντικείμενο, και αφετέρου γιατί η έως τώρα αποτυχία της Αθήνας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της 4μηνης παράτασης που συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου δημιουργεί πρόσθετη δυσπιστία στους θεσμούς. Το θέμα, πάντως, είναι πιθανό να τεθεί στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, ως μια ενδιάμεση λύση για να αποφευχθούν τα χειρότερα στις 30 Ιουνίου, ωστόσο θα πρέπει να έχουν μεσολαβήσει σημαντικά βήματα από την ελληνική πλευρά, για να υπάρξει ανταπόκριση από τους δανειστές...

Το «αγκάθι» του συνταξιοδοτικού

Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας φαίνεται ότι είναι αυτό που δημιουργεί τις μεγαλύτερες προστριβές μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, γι’ αυτό και το πρακτορείο Bloomberg επιχείρησε μια «ακτινογραφία» του ζητήματος. 

«Αν θέλουμε να μάθουμε γιατί το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι χαοτικό, θα πρέπει να εξετάσουμε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, σαν και αυτή της 59χρονης Μαρίας Κουνάνη, μητέρας δύο παιδιών, που τα μεγαλώνει μόνη της και που πρόσφατα έλαβε πρόωρη σύνταξη», αναφέρει το ρεπορτάζ. Η κα Κουνάνη, έπειτα από 20 χρόνια εργασίας, αναγκάστηκε να βγει σε σύνταξη, καθώς ο εργοδότης της αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Βέβαια, δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη (χρειαζόταν άλλα 10 χρόνια), αλλά ήταν η μόνη λύση που είχε μπροστά της. «Το έκανα γιατί κανείς δεν θα με προσλάμβανε. Εδώ ούτε την κόρη μου που είναι 39 ετών δεν παίρνει κανείς σε δουλειά».

Για τους πιστωτές, το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα εξακολουθεί να είναι αρκετά γενναιόδωρο. Γι’ αυτό και είναι μια από τις βασικές αιτίες προστριβών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Για την ελληνική κυβέρνηση είναι ένα σύστημα που αγωνίζεται να αντέξει έπειτα από πέντε χρόνια ύφεσης και αυξανόμενης ανεργίας.

Όπως αναφέρει ο οικονομολόγος και πρώην μέλος της Task Force στην Ελλάδα, Γενς Μπάστιαν, «αν έχεις ένα νέο σύστημα εισφορών και ένα νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων, ένα άτομο που θα χάσει τη δουλειά του αυτομάτως θα βγαίνει εκτός συστήματος. Αυτό είναι ένα μακροοικονομικό ζήτημα, που κανένας αριθμός μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν μπορεί να διορθώσει».

Η κυβέρνηση Τσίπρα ήρθε στην εξουσία υποσχόμενη πως θα σταματήσει τις περικοπές των συντάξεων. Μόνο που οι πιστωτές ζητούν περαιτέρω μειώσεις. Ο Ματέο Ρέντσι, στις αρχές Ιουνίου, δήλωσε πως είναι αδιανόητο οι Ιταλοί φορολογούμενοι να πληρώνουν για τους συνταξιούχους της Ελλάδας που λαμβάνουν περισσότερα από τους αντίστοιχους Ιταλούς.

Οι διαφορές

Το βασικό αίτημα των πιστωτών είναι να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που θα προσφέρει εξοικονόμηση 0,5% στο ΑΕΠ για το 2015 και 1% το 2016. Επιπλέον, ζητούν να υπάρξει άμεση πάταξη των πρόωρων συντάξεων και μειώσεις στα επικουρικά ταμεία. Η Αθήνα απαντά πως αυτές οι προτάσεις είναι μη ρεαλιστικές και αντιδρά στις μειώσεις των χαμηλών συντάξεων. Από την άλλη, όμως, είναι σύμφωνη στο ότι πρέπει να κλείσουν τα «παράθυρα» των πρόωρων συντάξεων και να μειωθούν οι διοικητικές δαπάνες.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, κατά τα τελευταία πέντε χρόνια οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 48%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ενώ το 45% των συνταξιούχων λαμβάνουν συντάξεις που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο Γιάννης Βαρουφάκης παραδέχεται πως το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, αλλά λέει πως δεν γίνεται να επικρατήσει η λογική του κρεοπώλη που κόβει με τον μπαλτά ό,τι βλέπει μπροστά του.

Μεγάλο κόστος
Το 2012 η Ελλάδα δαπάνησε περισσότερα χρήματα, σε σχέση με το ΑΕΠ, από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ΕΕ (το 17,5% του ΑΕΠ, έναντι του 13,2% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος). Αυτό συνέβη επειδή η ελληνική οικονομία από το 2008 και μετά συρρικνώθηκε κατά 1/4. Επίσης, δεν βοηθάει η γήρανση του πληθυσμού, με αποτέλεσμα ως το 2060 τα πράγματα να φαντάζουν ακόμη πιο δυσοίωνα.

Το κύμα των μεταρρυθμίσεων που άρχισαν το 2010, κατά το πρώτο πακέτο στήριξης, μείωσαν τις συντάξεις, αύξησαν τα όρια ηλικίας και άλλαξαν τον τρόπο υπολογισμού. Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να μετακινηθεί η Ελλάδα από τη θέση που κατείχε ως τώρα στο δείκτη βιωσιμότητας των συντάξεων της Alliaz Asset Managment και να ξεφύγει από τον πάτο της κλίμακας. Έγινε προσπάθεια να αυξηθούν οι εισφορές από εργοδότες και εργαζόμενους, αλλά η ανεργία και η ύφεση δεν βοήθησαν.

Ο κ. Γιώργος Συμεωνίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Αναλογιστικής Αρχής, αναφέρει: «Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται προκάλεσε μεγαλύτερα προβλήματα όσον αφορά την απώλεια των εισφορών από το άθροισμα των χρημάτων που συλλέγονται μέσα από το ίδιο το πρόγραμμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η θεραπεία είναι χειρότερη από την ασθένεια».

Για την κα Κουνάνη, με την οποία ξεκίνησε το ρεπορτάζ, η σύνταξη ήταν μια αναγκαστική συνθήκη: «Είμαι σχετικά νέα και δεν χρειαζόταν να βγω σε σύνταξη. Η δουλειά μου δεν ήταν δύσκολη, αντίθετα ήταν ικανοποιητική και δημιουργική. Αν ήμουν σε θέση να βρω μια άλλη δουλειά, δεν θα έβγαινα σε σύνταξη»...

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Επίθεση ΝΔ σε κυβέρνηση για αναδρομική μείωση συντάξεων
Για πολιτική απάτη κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ με αφορμή, όπως ...
Η ελληνική αντιπρόταση
Mέτρα συνολικού ύψους 7,899 δισ. ευρώ για φέτος και το 2016 προβλέπει η ...
Χωρίς υψηλές προσδοκίες η ελληνική αντιπροσωπεία στο Eurogroup-Τα «ρέστα» για τη Σύνοδο
Της Βούλας Μαλαίνου Χωρίς υψηλές προσδοκίες, τουλάχιστον όπως ...
Τσακαλώτος: Η Αθήνα μπορεί να κάνει παραχωρήσεις, όχι όμως στο θέμα της περικοπής των συντάξεων
 Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε παραχωρήσεις ...
Κυβέρνηση: Πάμε για ενιαία συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα-Τι λέει το non paper προς τους θεσμούς
Ενιαία συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα βάζει στο «τραπέζι» η ...
«Βλέπει» συμφωνία μέχρι την 18η Ιουνίου ο Φλαμπουράρης
Συμφωνία μέχρι και την 18η Ιουνίου «βλέπει» η κυβέρνηση, όπως διεμήνυσε, ...
Τσίπρας: Όχι σε συμφωνία εις βάρος συντάξεων και επιδομάτων-Θα θέσει χρονοδιάγραμμα σε Μέρκελ και Ομπάμα
Ναι σε συμφωνία, αλλά όχι σε μία συμφωνία εις βάρος των συντάξεων και ...
Ρέγκλινγκ: Συμφωνία εδώ και τώρα!
Επείγει να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ...
Anonymous στην ελληνική κυβέρνηση: Να μας περιμένετε στις 15 Ιουνίου
Αυστηρό μήνυμα- προειδοποίηση απήυθυναν οι Anonymous στην ελληνική ...