Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 10C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Νέα κλήση σε Στουρνάρα απο Ζωή- Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών
Σήμερα, στις πέντε το απόγευμα, συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή Θεσμών ...
Διατύπωση γνώμης από την Επιτροπή Θεσμών για το διορισμό της νέας ηγεσίας της ΕΡΤ
Από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα περάσουν αύριο το ...
Σε δίκη 64 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της «σύμβασης 8002» SIEMENS-ΟΤΕ
Παραπέμπονται 64 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της σύμβασης ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Επιτροπή Θεσμών: Απόφαση για κλήση Στουρνάρα σε ακρόαση, σχετικά με την υπόθεση της Siemens

Επιτροπή Θεσμών: Απόφαση για κλήση Στουρνάρα σε ακρόαση, σχετικά με την υπόθεση της Siemens

Την κλήση του Γιάννη Στουρνάρα σε ακρόαση, σχετικά με την υπόθεση Siemens, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία συνεχίζει σήμερα τις εργασίες της με την εξέταση του πρώην προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής για την Siemens, Σήφη Βαλυράκη.

Την πρόταση, για την κλήση του κ. Στουρνάρα στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, είχε κάνει η πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ώστε ο πρώην υπουργός Οικονομικών να ενημερώσει για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την γερμανική εταιρεία, τον οποίο και υπέγραψε. Αρνητικοί στην κλήση του Γ. Στουρνάρα εμφανίστηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου και Γιάννης Τραγάκης. Ο Χ. Αθανασίου, ισχυρίστηκε ότι είναι περιττό να κληθεί ο οποιοσδήποτε υπέγραψε, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος - όπως είπε - είχε εξουσιοδότηση μόνο να υπογράψει τον συμβιβασμό και όχι να τον διαπραγματευτεί.

Αρνητικός εμφανίστηκε και ο Γ. Τραγάκης, ο οποίος σημείωσε ότι δεν πρέπει να κληθεί ο κ. Στουρνάρας, που υπέγραψε, αλλά ο νυν υπουργός Οικονομικών και άλλοι υπουργοί της νυν κυβέρνησης, που εφαρμόζουν τον συμβιβασμό. Την κλήση του κυρίου Βαρουφάκη ζήτησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος (ο οποίος, όμως, ψήφισε υπέρ της κλήσης του κ. Στουρνάρα). Παρών ψήφισε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος διαφώνησε με τη διαδικασία και κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής για "βιασύνη", σε ό,τι αφορά την κλήση του πρώην υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Μεϊμαράκης, επισήμανε ότι δεν είναι αρνητικός με την κλήση του κ. Στουρνάρα (και του κ. Βαρουφάκη, όπως είπε) αλλά είναι πλήρως αντίθετος με την επιλογή να γίνει αυτό τώρα, και μάλιστα τη στιγμή που ο Γιάννης Στουρνάρας συμμετέχει ενεργά στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση ως Διοκητής της Τράπεζας της Ελλάδας και μέλος της ΕΚΤ.

Η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, εμφανίστηκε θετική στην κλήση του κ. Στουρνάρα, αλλά, παράλληλα, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση της Επιτροπής και από αυτούς που ξεκίνησαν (σε υπηρεσιακό επίπεδο, ή άλλο) τη διαδικασία αυτή, καθώς, όπως είπε, πολλές φορές ο τελικός υπογράφων έχει τη μικρότερη εμπλοκή σε μια διαδικασία. Με αφορμή την πρόταση αυτή, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρότεινε και την κλήση του τότε αρμόδιου υπουργού, Ευάγγελου Βενιζέλου. Ε

ξάλλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος ζήτησε να κληθούν στην Επιτροπή και ο επιχειρηματίας Παντελής Καρακώστας και ο Πέτρος Σελέκος, πρώην Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων στο υπουργείο Ανάπτυξης. Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens, ο κ. Βαλυράκης, σημείωσε ότι χρειάστηκε ειδική διαδικασία (να επικαλεστούμε ιδιαίτερο δημόσιο συμφέρον, όπως είπε) για να έχουμε ως Εξεταστική Επιτροπή πρόσβαση στη δικογραφία για την υπόθεση της Siemens. Μάλιστα, όπως επισήμανε, αυτό το μοντέλο κατακτήθηκε με δυσκολία και είναι αποτελεσματικό.

Εξάλλου, προέτρεψε την Επιτροπή να βασιστεί στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, καθώς, όπως είπε, "η αλήθεια είναι εκεί τεκμηριωμένη και τα στοιχεία αρκούν για να οδηγηθεί η Siemens σε έναν συμβιβασμό".

Ένταση μεταξύ Χ. Αθανασίου - Ζ. Κωνσταντοπούλου

Kάνοντας αναφορά σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Αυγή" ο κ. Πετράκος, ρώτησε τον κ. Αθανασίου αν γνωρίζει το στέλεχος της Siemens, Robert Sikellis, o οποίος ήταν επικεφαλής του νομικού τμήματος της Siemens Ελλάδος στη μετά Χριστοφοράκο περίοδο, ενώ τώρα βρίσκεται στα κεντρικά της Siemens στο Μόναχο.

Ο κ. Αθανασίου, ανέφερε ότι γνωρίζει τον Χαράλαμπο Σικέλη, πατέρα του Bob (όπως αποκάλεσε τον Robert Sikellis), ο οποίος κατάγεται από το ίδιο χωριό της Λέσβου με τον ίδιο, και, όπως είπε, "το καλοκαίρι παίζουμε και κολιτσίνα και τάβλι στο χωριό". Εξάλλου, ανέφερε ότι γνωρίζει και τον γιο του, ενώ είχε πάει και στον γάμο του. Όταν η προέδρος της Βουλής (και της Επιτροπής) επιχείρησε να τον ρωτήσει αν υπάρχει κάποιο ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, εξαιτίας της γνωριμίας του με το υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens, ο κ. Αθανασίου φανερά ενοχλημένος της είπε ότι "αυτά που κάνατε με τον κύριο Ταγματάρχη δεν θα τα κάνετε εδώ. Αυτά θα τα κάνετε αλλού". "Αυτή τη συμπεριφορά θα την έχετε εκεί που σας επιτρέπεται, εδώ δεν σας επιτρέπεται", του απάντησε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Παραπέμπονται 64 κατηγορούμενοι στην υπόθεση της σύμβασης ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ με τη Siemens
Στο εδώλιο, για βαριές κακουργηματικές πράξεις, ζητάει να καθίσουν 64 ...
«Αναρμόδια» η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ για Ηρόδοτο
Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ με σχετική απόφασή της… δηλώνει ...
Η Siemens εξαγοράζει την Dresser-Rand Group έναντι 7,6 δισ. δολ.
Η γερμανική εταιρεία Siemens ανακοίνωσε την εξαγορά της αμερικανικής ...
Συνάντηση Στουρνάρα με την επιτροπή που εξετάζει το ρόλο της τρόικας
Στην Αθήνα βρίσκεται από την Τετάρτη αντιπροσωπεία της Επιτροπής ...
Η Siemens ενδιαφέρεται για την Rosco
Για την εταιρεία παροχής υπηρεσιών των ελληνικών σιδηροδρόμων Rosco, ...
Το Σάο Πάολο μηνύει τη Siemens
Στην δικαιοσύνη εναντίον της εταιρίας Siemens, θα προσφύγει ο δήμος της ...
Αποχωρεί ο CEO της Siemens
Αποχωρεί ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Peter Loesche, τον οποίο θα ...
Ενημέρωση της Βουλής για τα πεπραγμένα και τις έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα ...
Διαχωρίζεται με βούλευμα η
Τον κίνδυνο της παραγραφής ως προς τις ερευνώμενες ποινικές ευθύνες ...