Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 20C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Διάλογος #8: Κοινότητα / Community στο Κέντρο Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Πρώην Αποθήκες Καμπά
Η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος Δήμου ...
Έκθεση των αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η Σχολή Καλών Τεχνών του ...
Διάλογοι: Σειρά εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, στο Κέντρο Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
Η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος Δήμου ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Διάλογος #9: Εργασία / Work στο Κέντρο Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Πρώην Αποθήκες Καμπά

Διάλογος #9: Εργασία / Work στο Κέντρο Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Πρώην Αποθήκες Καμπά

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος Δήμου Παλλήνης σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, παρουσιάζει τη σειρά ομαδικών εκθέσεων σύγχρονης τέχνης “Διάλογοι” στο “Κέντρο Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Πρώην Αποθήκες Καμπά”.

 

Σκοπός του προγράμματος είναι φέρει σε επαφή τους δημότες με την σύγχρονη εικαστική σκέψη και δημιουργία και να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας και συνδιάλεξης στον τόπο μας με τον ιδιαίτερο τρόπο που μόνο η τέχνη μπορεί.

 

Το εκθεσιακό πρόγραμμα πλαισιώνεται με παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα ξενάγησης για σχολεία. Στόχος μας είναι οι μαθητές να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με την τέχνη, να μάθουν το λεξιλόγιο της και να αποκωδικοποιήσουν τα πολυεπίπεδα νοήματά της. Νοήματα που μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε διαφορετικά τον κόσμο γύρω μας και να δούμε το μέλλον με άλλη ματιά.

 

Η ένατη έκθεση με τη συμμετοχή καλλιτεχνών - αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με τίτλο “Διάλογος #9: Εργασία / Work” θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 20 Ιουνίου 2015 στις 19:00 και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 4 Ιουλίου 2015.

 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες απόφοιτοι του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών:

Δήμητρα Κονδυλάτου

Δημήτρης Παπουτσάκης

Γαρυφαλλιά Σπανού

 

Συμμετέχοντες φοιτητές του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης:

Χαρά Σκλαβούνου

Μάγια Παπακώστα

 

Συνεχίζοντας τη σειρά εκθέσεων με θέμα τέχνη και παγκοσμιοποίηση, η έκθεση Διάλογος #9 αφιερώνεται στο ζήτημα της Εργασίας / Work. H σειρά εκθέσεων επικεντρώνεται σε θέματα που αναδεικνύονται κεντρικά και κρίσιμα στη σύγχρονη συνθήκη της ολοκληρωμένης παγκοσμιοποίησης και φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα και το πεδίο της τέχνης, όπως είναι η οικονομία, η εργασία, ο ακτιβισμός κ.α.

 

Το ζήτημα της εργασίας έχει απασχολήσει τους καλλιτέχνες έντονα ήδη σε διάφορες φάσεις του μοντερνιστικού κινήματος. Στη σύγχρονη τέχνη η συζήτηση αυτή έχει επανέλθει δυναμικά, αυτή όμως δεν περιγράφει μια επιστροφή στους όρους που το ζήτημα αυτό προσεγγίστηκε στο παρελθόν, αλλά αφορά ριζικούς μετασχηματισμούς που σχετίζονται με τις ιδιαιτερότητες της παγκοσμιοποίησης και τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου εργασιακού υποκειμένου. Η προσωρινή και επισφαλής εργασία που περιγράφει τη σημερινή καπιταλιστική συνθήκη, είναι κοινός τόπος για την καλλιτεχνική παραγωγή. Πολλοί καλλιτέχνες επιχειρούν να αναδείξουν τις όψεις της εργασίας με τρόπους άλλοτε ποιητικούς και άλλoτε παρεμβατικούς και ακτιβιστικούς. Διερωτώμενοι τι διαχωρίζει τις προνομιούχες από τις μη προνομιούχες εργασίες, καλλιτέχνες προσπαθούν να προκαλέσουν τους κανόνες τόσο του ίδιου του πεδίου της τέχνης, ως ενός χώρου που δεν διαφοροποιείται από τους κανόνες και τους όρους εργασίας και παραγωγής της σύγχρονης συνθήκης αλλά και να διερευνήσουν το ζήτημα της εργασίας πέρα των στενών ορίων της τέχνης. Ζητήματα, που αφορούν την άυλη και υλική εργασία, τον τρόπο που αναπαρίσταται ο εργαζόμενος και η εργασία, οι ιδεολογίες που κρύβονται πίσω από αυτό, ερωτήματα κατανομής της εργασίας και κριτικής του συστήματος καθώς και ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί κανείς να δράσει ή να αντισταθεί σήμερα, θα απασχολήσουν τους καλλιτέχνες και θεωρητικούς των 9ων Διαλόγων.

 

Αξιοποιώντας τις μεθόδους της έρευνας, της τέχνης, την πρόκληση, τη φάρσα, τις ακρότητες της καλλιτεχνικής πρακτικής, η έκθεση θα επιχειρήσει να αναδείξει τις ιδιαίτερες διαστάσεις αυτού του φαινομένου φωτίζοντας με δημιουργικό τρόπο τις διαφορετικές όψεις αυτού του ζητήματος και να προβληματιστεί και να πειραματιστεί πάνω στο νέο εργασιακό και καλλιτεχνικό υποκείμενο.

 

Στο πλαίσιο των Διαλόγων διοργανώνονται δύο σημαντικές παράλληλες δραστηριότητες.

 

Εικαστικό Εργαστήριο. Το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015, στις 11.00 οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες οργανώνουν καλλιτεχνικό εργαστήριο με θέμα Τέχνη και Εργασία. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό για το κοινό με ελεύθερη συμμετοχή. Το εργαστήρι θα φέρει τους συμμετέχοντες σε επαφή με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές, δουλεύοντας και μαθαίνοντας τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες. Οι καλλιτέχνες θα εισάγουν τους συμμετέχοντες στις πρακτικές της δουλειάς τους αλλά και στις ανατροπές, την κριτική, το παιχνίδι που εμπεριέχουν οι καλλιτεχνικές προτάσεις προκειμένου να αποκαλύψουν μια άλλη όψη των πραγμάτων.

 

Ομιλίες Καλλιτεχνών. Την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015, στις 19:00 οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες της έκθεσης Διάλογος #9:Εργασία / Work, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό και θα μίλησαν για την πορεία τους, τις μεθόδους τους, τους τρόπους έρευνας και παραγωγής του έργου τους.

 

Οι δύο αυτές παράλληλες δραστηριότητες έχουν σαν στόχο την επιπλέον ενδυνάμωση της σχέσης των θεατών με τη σύγχρονη τέχνη μέσα από μια συμμετοχική και ενεργή επαφή με τους καλλιτέχνες, το καλλιτεχνικό έργο και τις θεωρίες που το πλαισιώνουν. Δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εμπλοκή του κοινού τονίζοντας τη σημασία της αλληλεπιδραστικής διαδικασίας στην επαφή με την τέχνη και μέσω της τέχνης με την κοινωνική πραγματικότητα.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Αρβανίτης, Ελπίδα Καραμπά, Γλυκερία Σταθοπούλου

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Έκθεση για τα 21 χρόνια του Κέντρου Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκης
Το Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκης, με αφορμή την συμπλήρωση 21 ...
Coniectura III - Εσωτερικώς ίσταμαι: Έκθεση Εικαστικών Τεχνών στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης
Τα εγκαίνια της Έκθεσης Εικαστικών Τεχνών Coniectura III θα πραγματοποιηθούν ...
Πρόσωπα: Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Ταξίδη στην Ianos Αίθουσα Τέχνης
H ΙΑΝΟS Αίθουσα Τέχνης συστήνει στο κοινό τον νέο εικαστικό Γιώργο ...
Το πάθος της τέχνης ή η τέχνη του πάθους: διάλεξη με τον Γιάννη Παπακωνσταντίνου
Προσκαλεσμένος από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ...
Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Κατσαγγέλου στο Αλατζά Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας του Καθηγητή στο ...
Αφιέρωμα στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών
Οι εκδόσεις Γαβριηλίδης οργανώνουν μια αφιερωματική βραδιά για την ...
Όταν οι εικόνες αφηγούνται: Αφιέρωμα στην Τόνια Νικολαΐδη από το ΜΙΕΤ
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Τμήμα Εικαστικών και ...
Ούτω πρέπει: έκθεση του Γεράσιμου Βαλεντή στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών Γ. Καρύδης
Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών Γ. Καρύδης παρουσιάζει την έκθεση ...
Συνεκδοχή - Συσχέτιση - Συμβολή: έκθεση του Μανόλη Γιανναδάκη στον Τεχνοχώρο
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Μανόλη ...