Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Βουλή: Ψηφίστηκε η ρύθμιση για το γήπεδο της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια
  Με την κυβέρνηση δια του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, να κατηγορεί ...
Το «κοινωνικό μέρισμα» θα αποδοθεί πλήρως, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση
Η απόφαση της κυβέρνησης να αποδοθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία το ...
Anonymous στην ελληνική κυβέρνηση: Να μας περιμένετε στις 15 Ιουνίου
Αυστηρό μήνυμα- προειδοποίηση απήυθυναν οι Anonymous στην ελληνική ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μπρος γκρεμός και πίσω... φόροι

Μπρος γκρεμός και πίσω... φόροι

Με την απόφαση της Αθήνας να «ενώσει» τις 4 δόσεις του δανείου του ΔΝΤ και να τις αποπληρώσει μαζί (1,5 δισ. ευρώ) στις 30 Ιουνίου, να διαμορφώνει βαρύ κλίμα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και με την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές να παραμένει μεγάλη, όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο «τραπέζι», ενώ πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.

 

Η απόφαση της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τις τέσσερις πληρωμές του Ιουνίου σε μία, με ημερομηνία πληρωμής την 30η Ιουνίου, φαίνεται πως έχει προκαλέσει τη δυσφορία του ΔΝΤ, καθώς κινείται στα όρια του –ελεγχόμενου– πιστωτικού γεγονότος, ενώ έχει προκαλέσει και αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με αρκετά στελέχη να μιλούν για βεβιασμένη απόφαση, που δίνει την εικόνα μιας ανακόλουθης κυβέρνησης που έχει χάσει τον έλεγχο, καθώς μόλις στα μέσα της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι η καταβολή της δόσης της 5ης Ιουνίου θα γινόταν κανονικά.

Η εξέλιξη αυτή, κυρίως όμως το γεγονός ότι αν δεν έχει βρεθεί λύση εντός του Ιουνίου, στις 30 του μήνα η Αθήνα δεν θα καταφέρει να πληρώσει το 1,5 δισ., προχωρώντας ουσιαστικά σε στάση πληρωμής, πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει ακόμα μεγάλη. Η πρόταση των δανειστών, που παρουσιάστηκε στον Αλέξη Τσίπρα από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συμφωνίας, όπως διαμηνύει η κυβέρνηση, η οποία επιμένει στο δικό της σχέδιο (47 σελίδων), ζητώντας και από την αντιπολίτευση να στηρίξει την «εθνική διαπραγμάτευση».

Ωστόσο, τόσο το σχέδιο της κυβέρνησης όσο και το αντίστοιχο των δανειστών έχουν έναν κοινό παρονομαστή: μια νέα φοροεπιδρομή, που είναι βέβαιο ότι θα δώσει τη χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα δε στον ιδιωτικό τομέα, που έχει πληγεί κατά κύριο λόγο από την παρατεινόμενη ύφεση.

 

Φόροι κι άλλοι φόροι!

Συγκεκριμένα, η πρόταση που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έκτακτη εισφορά 5%-10% στις μεγάλες επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στο 13% από 10% σήμερα (για Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα και πισίνες) και τρεις συντελεστές ΦΠΑ, στο 6%, 11% και 23%. Επιπλέον η κυβέρνηση προτείνει επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (με στόχο έσοδα 100 εκατ. ευρώ), ενώ προσδοκά και έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τηλεοπτικές άδειες και επιπρόσθετα 220 εκατ. ευρώ από «τηλεοπτικούς σταθμούς», καθώς και έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους στα ανασφάλιστα οχήματα ή αυτά τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Αλλά και η πρόταση των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση προβλέπει αυξήσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων και στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, κατάργηση των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης και του ειδικού καθεστώτος στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, όπως και αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά. Ειδικά για τον ΦΠΑ, οι δανειστές προτείνουν οι νέοι συντελεστές (11% και 23%) να τεθούν σε ισχύ ήδη από την 1η Ιουλίου, με στόχο έσοδα 1% του ΑΕΠ, ενώ για τα ακίνητα τονίζουν ότι σε περίπτωση αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή των συντελεστών φορολογίας της ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να διασφαλιστούν τα προβλεπόμενα έσοδα 2,65 δισ. ευρώ για το 2015 και το 2016.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο προτάσεις έχουν υψηλότατο κόστος (3 δισ. αυτή των δανειστών και σχεδόν 2 δισ. η ελληνική) και σίγουρα μεγαλύτερο από το λεγόμενο e-mail Χαρδούβελη.

 

Ποια ανάπτυξη;

Και τα παραπάνω συζητούνται τη στιγμή που όλες οι οικονομικές αναλύσεις επιμένουν ότι για να επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη απαιτείται αύξηση των επενδύσεων, ενίσχυση της εξωστρέφειας και βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Με το πραγματικό ελληνικό ΑΕΠ να μειώνεται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, τον δείκτη οικονομικού κλίματος να καταγράφει τον Μάιο χαμηλό 17 μηνών, την εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και το φάσμα της νέας αύξησης της φορολογίας ξανά σε πρώτο πλάνο, το ερώτημα είναι ποιός συνεχίζει να βλέπει την ανάπτυξη…

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στρατούλης: Η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει καταδικαστική συμφωνία
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση ...
Φάιμαν: Σεβαστή η απόφαση του ελληνικού λαού
«Πρόκειται για κυρίαρχη απόφαση του ελληνικού λαού, η οποία πρέπει να ...
Γιούνκερ: Η ελληνική κυβέρνηση είπε στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν είπα
Επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν ...
Μέρκελ- Ρέντσι θα συνεργαστούν με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση
«Δεν ανησυχώ και σέβομαι την ελεύθερη βούληση των ελλήνων πολιτών. Από ...
Μείωση άνω του 50% στο έλλειμμα ισοζυγίου Γενικής Κυβέρνησης
Συνεχίστηκε και το α΄ τρίμηνο εφέτος η κατιούσα στις αμοιβές των ...
Στουρνάρας: Ούτε νέοι φόροι ούτε νέο Μνημόνιο
Ούτε θα επιβληθούν νέοι φόροι ούτε η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο Μνημόνιο, ...
Με επιτόκιο κοντά στο 6% η επιστροφή στις αγορές-Κόντρα κυβέρνησης-τρόικας
H Τρόικα και οι δανειστές προσπαθούν να «παγώσουν» τα σχέδια της ...
Πολιτική απόφαση θέλει η κυβέρνηση-Όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι του Eurogroup
Πολιτική απόφαση αναζητούν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο ...
Βενιζέλος:
Ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία, χαρακτήρισε ο ...