Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Έρευνα: Η διατροφή επηρεάζει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη
Οι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη που ακολουθούν μία ανθυγιεινή, ...
Τα περιττά κιλά εμπόδιο στην ακτινοθεραπεία του προστάτη
Η ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να είναι λιγότερο ...
Εξέταση για το γονίδιο της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου του προστάτη
Γράφει ο Γιάννης Περιστέρης M.D PHD – Χειρουργός Μαιευτήρας/ ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Το σεξ προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη

Το σεξ προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ δείχνει πως η συχνή εκσπερμάτωση μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για τους άνδρες στον καρκίνο του προστάτη.

Πριν από λίγες ημέρες, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ουρολογίας ότι ίσως τελικά υπάρχει ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη: η εκσπερμάτωση.

Με τον όρο «τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου» οι ειδικοί είθισται να περιγράφουν έναν κίνδυνο ο οποίος μπορεί να αναχαιτιστεί μέσω υγιεινών συνηθειών, όπως η προσεγμένη διατροφή και η άσκηση. Οι περισσότεροι λ.χ. παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι τροποιήσιμοι και τα Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ υπολογίζουν ότι αν όλοι έκοβαν το κάπνισμα, πρόσεχαν τη διατροφή τους, γυμνάζονταν κ.λπ., θα αποτρεπόταν τουλάχιστον ο ένας στους τρεις θανάτους από έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Για νοσήματα όπως ο καρκίνος του προστάτη, όμως, οι κύριοι τεκμηριωμένοι παράγοντες κινδύνου ήταν έως πρότινος η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή δύο παράγοντες για τους οποίους ουδείς μπορεί να κάνει κάτι, επομένως είναι μη τροποποιήσιμοι.

Το 2003, όμως, άρχισε να αναδύεται ο πρώτος (και μοναδικός έως σήμερα) τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου: η συχνότητα της εκσπερμάτωσης. Οπως είχε τότε δείξει μια αυστραλιανή μελέτη με 2.338 άνδρες που δημοσιεύθηκε στη «Βρετανική Επιθεώρηση Ουρολογίας» (BJU), οι άνδρες οι οποίοι εκσπερμάτωναν συχνά είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη.

Εναν χρόνο αργότερα δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA) δεύτερη μελέτη, αυτή τη φορά με 29.342 άνδρες, που κατέληξε σε ανάλογα ευρήματα.

Τώρα, τα στοιχεία αυτών των μελετών επεκτείνονται και ενισχύονται με τη δημοσιοποίηση πρόσθετων δεδομένων από τους εθελοντές της μελέτης του 2004, οι οποίοι πλέον συμπλήρωσαν 18 χρόνια συμμετοχής σε αυτήν.

Κατά την έναρξη της μελέτης, οι άνδρες είχαν ηλικία άνω των 46 ετών και είχαν υπολογίσει πόσες φορές εκσπερμάτωναν ως νεαροί ενήλικοι (από τα 20 έως τα 29 τους χρόνια) και πόσες στη μέση ηλικία (μετά τα 40 τους χρόνια και μέχρι τα 49, ανάλογα με την ακριβή ηλικία τους).

Ο υπολογισμός στη συχνότητα της εκσπερμάτωσης αφορούσε όλους τους δυνητικούς τρόπους επίτευξής της (νυκτερινή εκσπερμάτωση, αυνανισμός και σεξ).

Οπως λοιπόν ανακοίνωσαν προ ημερών οι επιστήμονες του Χάρβαρντ στο συνέδριο, όσοι άντρες ανέφεραν ότι εκσπερμάτωναν 21 φορές τον μήνα διέτρεχαν κατά 20% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με όσους εκσπερμάτωναν 4-7 φορές τον μήνα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζένιφερ Ράιντερ, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, τόνισε ότι τα νέα ευρήματα έχουν τρία δυνατά σημεία: α) προέρχονται από έναν πολύ μεγάλο αριθμό εθελοντών, β) τους παρακολουθούν εδώ και χρόνια οι επιστήμονες και γ) αφορούν κάτι πάρα πολύ ειδικό.

Οσον αφορά το αν η παρεχόμενη προστασία είναι μικρή ή μεγάλη, «δεν νομίζω ότι πρέπει να στεκόμαστε στους αριθμούς, αλλά να εστιάζουμε στο ότι υπάρχει μία δοσομετρική σχέση: όσο περισσότερο το σεξ, τόσο πιο προστατευμένοι είναι οι άντρες» είπε.

Το ερώτημα είναι πώς μπορεί η εκσπερμάτωση να προστατεύει από τον καρκίνο. Η δρ Ράιντερ εκτιμά ότι η απάντηση κρύβεται στις ορμόνες οξυτοκίνη και διυδροεπιανδροστερόνη (DHEA), η έκκριση των οποίων αυξάνεται και στα δύο φύλα στη διάρκεια του οργασμού.

Στις γυναίκες, μελέτες έχουν δείξει ότι η οξυτοκίνη μπορεί να ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών, ενώ η DHEA τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Στους άνδρες, τα αυξημένα επίπεδα της DHEA έχουν σχετιστεί με βελτιωμένη μνήμη, διέγερση της εγκεφαλικής λειτουργίας, χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ο οποίος μπορεί να είναι σπάνιος στους άνρες αλλά είναι υπαρκτός.

Στα οφέλη αυτά προστίθεται τώρα η μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη, η οποία φαίνεται ότι δεν οφείλεται στην εκσπερμάτωση αυτή καθ’ εαυτήν, αλλά στις ουσίες που εκκρίνονται στη διάρκειά της, εκτιμούν οι ειδικοί.

Τα Νέα - Ένθετο Υγεία


Πηγή : http://www.boro.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Νέα έρευνα: Τα αντισυλληπτικά προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο της μήτρας
Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη άποψη για αυξημένο κίνδυνο ...
Κίνδυνος καρκίνου για τους άνδρες που τρώνε πολύ κόκκινο ψητό κρέας
Οι άντρες που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας και πολλά προϊόντα κόκκινου ...
Το DNA «δείχνει» τον καρκίνο μια δεκαετία πριν αναπτυχθεί
Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο έλεγχος του γενετικού υλικού ...
Συγκλονιστική εξομολόγηση Πέτρου Κωλέτη:«Έχω καρκίνο στον πνεύμονα με μετάσταση στο συκώτι»
Ο Πέτρος Κωλέτης μιλάει για τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο. ...
Αφαίρεση προστάτη: Σπάνια η αποκατάσταση της στύσης
Σπάνια είναι η αποκατάσταση της φυσιολογικής στυτικής λειτουργίας και ...
Καρκίνος μαστού - Παράγοντες κινδύνου
Δυστυχώς, ελάχιστα είναι γνωστά σχετικά με τα αίτια που προκαλούν ...
Καρκίνος προστάτη: Κίνδυνος το κάπνισμα κατά την ακτινοθεραπεία
Αν το κάπνισμα αυξάνει στην πραγματικότητα τον κίνδυνο ανάπτυξης ...
H διάσημη παρουσιάστρια που πάσχει από καρκίνο, σχεδιάζει να παντρευτεί
Η παρουσιάστρια Diem Brown πάσχει από καρκίνο όμως δεν το βάζει κάτω. ...
Αποκάλυψη Κορκολή: «Eίχα καρκίνο! Ήταν σοκαριστικό όταν το έμαθα»
Για την μεγάλη περιπέτεια της υγειάς του, όταν έμαθε ότι έγινε καρκίνο ...