Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Κατά 200 εκατ. αυξήθηκαν τα χρέη του Δημοσίου
Κατά 200 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα χρέη του Δημοσίου προς την αγορά τον ...
Αρχίζει το 19ο παζάρι βιβλίου 2015
Πλήθος βιβλίων από 153 εκδότες και με τιμές που αρχίζουν από μισό ευρώ ...
Στα 7,9 δισ. τα
Στα 7,9 δισ. ευρώ κατήλθαν τον Μάρτιο οι οφειλές του δημοσίου προς τους ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Οφειλές του δημοσίου 56 εκατ. ευρώ για διανεμηθέντα συγγράμματα του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 διεκδικούν οι εκδότες

Οφειλές του δημοσίου 56 εκατ. ευρώ για διανεμηθέντα συγγράμματα του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 διεκδικούν οι εκδότες
Για τρόμο στον κλάδο τους «από την παρατεινόμενη κρίση και την άτυπη και διαρκή στάση πληρωμών» έκανε λόγο ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) σε επείγουσα συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε στην Αθήνα την Τετάρτη 3 Ιουνίου.

Χρόνιες αθέμιτες πρακτικές όπως «η ανεξέλεγκτη φωτοτύπηση επιστημονικών συγγραμμάτων» από φωτοτυπικά κέντρα αλλά και εντός των πανεπιστημίων, η φύση των εκδοτικών επιχειρήσεων επιστημονικών βιβλίων στην Ελλάδα που είναι «οικογενειακού τύπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με οικονομικά αποθεματικά μικρά έως ασήμαντα» σε συνδυασμό με την τρέχουσα «κωματώδη κατάσταση της αγοράς» και το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους εκδότες του ΣΕΕΒΙ δεν έχουν πληρωθεί για τα διανεμηθέντα συγγράμματα από τον Οκτώβριο του 2014 έχουν φέρει τους εκδότες σε αδιέξοδο, καθώς πρέπει στο μεταξύ να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεών τους, μισθούς υπαλλήλων, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Οι οφειλές του δημοσίου στους εκδότες πανεπιστημιακών συγγραμμάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 φθάνει τα 56 εκατ. ευρώ και οι εκδότες δηλώνουν οικονομικά εξαντλημένοι ενώ αντιμετωπίζουν με τρόμο κατασχετήρια για απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές που καταφθάνουν στα γραφεία τους χωρίς να έχουν τη δυνατότητα συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών με τα οφειλόμενα από το κράτος.

Όπως εξήγησαν αναλυτικά: «Α. Με κοινή υπουργική απόφαση (Φ.12/143573/β3/10-9-2014) επιβλήθηκε άδικα οριζόντια μείωση 15% της τιμής κοστολόγησης των επιστημονικών συγγραμμάτων από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 και εξής, αν και υποβάλαμε έγκαιρα πρόταση αντισταθμιστικών μέτρων.

»Β. Με απόφαση που υπέγραψε ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος (Οκτώβριος 2014) ενσωματώθηκαν οι Υπηρεσίες του καταργηθέντος Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως στη Γενική Διεύθυνση Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως. Ενώ είχε παρέλθει εύλογο χρονικό διάστημα (Ιούλιος-Οκτώβριος) ζυμώσεων για την τοποθέτηση νέων Γενικών Διευθυντών από την τελευταία κοστολόγηση νέων συγγραμμάτων, η νέα Γενική Διεύθυνση της Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως -για λόγους που δεν γνωρίζουμε- παρατείνει μέχρι σήμερα την μη κοστολόγηση των νέων συγγραμμάτων με συνέπειες: α) Τα ακοστολόγητα συγγράμματα που διανεμήθηκαν και διανέμονται στους φοιτητές της χώρας υπερβαίνουν τα 1.700 σε τίτλους. β) Το κόστος των ακοστολόγητων αυτών συγγραμμάτων ανέρχεται ήδη στα 5.500.000 €, τα οποία: προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στην οικονομική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, αφού δεν προϋπολογίζονται· προκαλούν οικονομική ζημία στους εκδότες, αφού διανεμήθηκαν και διανέμονται, αλλά, ως ακοστολόγητα, δεν τιμολογούνται· στερούν άμεσα έσοδα Φ.Π.Α. από το Υπουργείο Οικονομικών ακριβώς επειδή δεν τιμολογούνται».

Οι εκδότες του ΣΕΕΒΙ επισήμαναν μεν την καλή διάθεση που έδειξε ο άμισθος επιστημονικός συνεργάτης του υπουργού Παιδείας Φιλάρετος Αλικαρίδης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε πρόσφατη συνάντηση μαζί τους και την πρόθεση εξέτασης του ζητήματος της οριζόντιας μείωσης της τιμής των συγγραμμάτων και του πλήθους των ακοστολόγητων συγγραμμάτων, τόνισαν όμως ότι «το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 επιφέρει οφειλή συγγραμμάτων περί τα 56.000.000 €· από την άλλη, η μη αποπληρωμή της οφειλής αυτής θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα τόσο σε αδυναμία κάλυψης των φορολογικών υποχρεώσεών μας όσο και σε σοβαρή επιφύλαξη ως προς την ομαλή έναρξη διανομής επιστημονικών συγγραμμάτων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016».

Τα παραπάνω εκθέτουν οι εκδότες σε σχετικό υπόμνημά τους προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Παιδείας, τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών και τον υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και παράλληλα καταθέτουν αίτημα εξαίρεσης της λιανικής πώλησης των επιστημονικών συγγραμμάτων από την εφαρμογή του νέου νόμου περί ενιαίας τιμής «ώστε οι μη δικαιούχοι αλλά ενεργοί φοιτητές να αποκτούν τα συγγράμματα των σπουδών τους στην τιμή -περίπου- της κοστολόγησης του Υπουργείου Παιδείας». Αυτά ενώ το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 βρίσκεται μόλις τρεις μήνες μακριά.Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αύξηση 17% στις εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή
Η συνολική αξία των εξαγωγών τον Απρίλιο του 2015 ανήλθε στα 2.182,7 εκατ. ...
Κερδοφόρο το πρώτο τρίμηνο του έτους για την Τράπεζα Κύπρου
Κέρδη ύψους 29 εκατ. ευρώ μετά τους φόρους, ανακοίνωσε για το πρώτο ...
Οφειλές 40 εκατ. ευρώ καλούνται να καταβάλουν άμεσα τα εθνικά κανάλια
Οφειλές 40 εκατ. ευρώ για τη χρήση των συχνοτήτων για τα έτη που δεν το ...
Αυξήθηκαν κατά 8,2% οι εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή
Η συνολική αξία των εξαγωγών τον Ιανουάριο του 2015 διαμορφώθηκε στο ...
Αττι-Κατ: Στα €52,5 εκατ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
Σε 52,588 εκατ. ευρώ ανέρχονται κατά την 10/04/2014 (ημερομηνία έγκρισης των ...
Γερμανός: Υπέρ του Δημοσίου 2 εκατ. δολ. και 1 εκατ. ευρώ των νόμιμωμ τόκων
Στην κατάθεση ποσού 2 εκατ. δολαρίων και 1 εκατ. ευρώ, πλέον των νομίμων ...
Παζάρι Βιβλίου στη Πλατεία Κοτζιά, με 500.000 βιβλία από 0,50 €!
180 εκδότες - 500.000 βιβλία – τιμές από 0, 50 ευρώ   Από την Παρασκευή 17 ...
Οφειλές από 100.000 ευρώ έως 30 εκατ. ευρώ των καζίνο στο δημόσιο
Οικονομικές οφειλές από 100.000 ευρώ έως 30 εκατομμύρια ευρώ αποκάλυψαν οι ...
Σαμαράς: Να εξοφληθούν οι οφειλές στον ΕΟΠΠΥ ως το τέλος του έτους
Εντολή για επιτάχυνση διαδικασιών ώστε, μέχρι το τέλος του έτους να ...