Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Νέες θεραπείες παρατείνουν την επιβίωση σε ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα
Σημαντικό όφελος στην ολική επιβίωση ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα ...
Νέα διαγνωστικά τεστ κατά του καρκίνου
Νέα καλύτερα και ταχύτερα τεστ για την έγκαιρη διάγνωση τόσο του ...
Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο υποτροπών του καρκίνου του μαστού
Λίγη ασπιρίνη την ημέρα μπορεί να εμποδίζει την επανεμφάνιση του ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ο ιός του έρπη στη μάχη εναντίον του καρκίνου

Ο ιός του έρπη στη μάχη εναντίον του καρκίνου

Eνας «ολοκαίνουργιος» τρόπος καταπολέμησης του καρκίνου, που βασίζεται σε έναν γενετικά τροποποιημένο ιό, μπορεί να ωφελήσει τους πάσχοντες από μεταστατικό μελάνωμα και να παρατείνει τη ζωή τους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι αυτή η νέου τύπου θεραπεία, στην οποία χρησιμοποιούνται ογκολυτικοί ιοί – δηλαδή ιοί που λύουν (διαλύουν) τους όγκους – είναι αποτελεσματική.

Χάρη σε αυτό το επίτευγμα αναμένονται πολλές νέες θεραπείες την επόμενη δεκαετία.

Τη σχετική μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Νοσοκομείο Royal Marsden και το Ιδρυμα Ερευνας του Καρκίνου (ICR), οι οποίοι ανέφεραν χθες στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ογκολογίας» (JCO) ότι σε μερικούς από τους ασθενείς η βελτίωση ήταν εκπληκτική.

Αν και όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη έπασχαν από μεταστατικό, ανεγχείρητο κακόηθες μελάνωμα (είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος), μερικοί απ’ όσους ακολούθησαν τη νέου τύπου θεραπεία (είναι γνωστή ως T-VEC) έζησαν κατά μέσον όρο 20 μήνες περισσότερο από όσους δεν υποβλήθηκαν σε αυτήν.

Σε άλλους ασθενείς η αποτελεσματικότητα της T-VEC ήταν μέτρια, αλλά γεγονός παραμένει πως είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι η νέα μέθοδος μπορεί να αποδώσει.

Συνολικά 436 ασθενείς συμμετείχαν στη μελέτη. Απ’ όσους υποβλήθηκαν στην T-VEC, το 16% ανταποκρινόταν ακόμα σε αυτήν έπειτα από έξι μήνες, ενώ μερικοί εξακολουθούσαν να ανταποκρίνονται τρία χρόνια αργότερα.

Οι ειδικοί στην ογκολογία ελπίζουν ότι η νέα μέθοδος, που αποκαλείται ογκολυτική ανοσοθεραπεία, θα βρει εφαρμογή σε πολλές μορφές καρκίνου, εμπλουτίζοντας κι άλλο το οπλοστάσιο εναντίον της νόσου, στο οποίο έχουν γίνει άλματα προόδου την τελευταία δεκαετία.


Oπως εξηγούν οι ερευνητές, η ογκολυτική ανοσοθεραπεία γίνεται με «εξαπόλυση δύο παρατεταμένων επιθέσεων» στα καρκινικά κύτταρα με τη βοήθεια του ιού του έρπη. O ιός αυτός επελέγη επειδή δεκαετίες τώρα χρησιμοποιείται στην ιατρική έρευνα και οι επιστήμονες ξέρουν πολλά για τη δομή και τον τρόπο δράσης του.
 
Η πρώτη επίθεση αφορά την αναπαραγωγή του ιού. Οι επιστήμονες τον τροποποιούν γενετικά ώστε να μην μπορεί πλέον να αναπαραχθεί μέσα στα υγιή κύτταρα, αλλά μόνο μέσα στα καρκινικά.

Ετσι, όταν εισέλθει στο εσωτερικό τους, αρχίζει να αναπαράγεται έως ότου οι πληθυσμοί του γίνουν τόσο μεγάλοι ώστε τελικά τα καρκινικά κύτταρα να «εκραγούν».

Η δεύτερη επίθεση αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν πρόσθετες γενετικές τροποποιήσεις στον ιό του έρπη για να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να ενεργοποιηθεί και να προσπαθήσει να τον καταστρέψει επιτιθέμενο στους καρκινικούς όγκους.

Η νέα μέθοδος δεν δοκιμάζεται μόνο εναντίον του μελανώματος αλλά και εναντίον των προχωρημένων καρκίνων κεφαλής & τραχήλου, της ουροδόχου κύστεως και του ήπατος, γράφει η εφημερίδα «Independent».

Ο δρ Κέβιν Χάρινγκτον, επικεφαλής των δοκιμών της μεθόδου στη Βρετανία και καθηγητής Βιολογικών Θεραπειών του Καρκίνου στο ICR, δήλωσε ότι η μέθοδος θα μπορούσε να αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως μέσα σε έναν χρόνο, αφού ήδη έχουν υποβληθεί τα σχετικά αιτήματα προς τις αρμόδιες Αρχές φαρμάκων. «Ελπίζουμε ότι αποτελεί την απαρχή ενός νέου κύματος θεραπειών, τις οποίες θα δούμε να εμφανίζονται σταδιακά την επόμενη δεκαετία», είπε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πoλ Ουόρκμαν, εκτελεστικός διευθυντής του ICR πρόσθεσε ότι «φυσιολογικά σκεφτόμαστε τους ιούς ως εχθρούς μας, αλλά η ικανότητά τους να μολύνουν και να σκοτώνουν τα ανθρώπινα κύτταρα, τους καθιστούν πολλά υποσχόμενους συμμάχους εναντίον του καρκίνου».Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Πηγή : http://www.boro.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ογκο-υπερθερμία: σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του καρκίνου
Ουσιαστικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της μεγάλης μάστιγας του ...
Ελπίδες για τον καρκίνο του μαστού από νέα θεραπεία
Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να ωφεληθούν ...
Επαναστατική μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών φέρνει την ...
Διατροφή που μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του μαστού
Είναι γεγονός πως η πολύπλευρη σημασία της σωστής διατροφής στη ...
Μπρόκολο: Ερευνητές το δοκιμάζουν ως φάρμακο για την πρόληψη του καρκίνου
Επιστήμονες στις ΗΠΑ αρχίζουν κλινική μελέτη στην οποία θα δοκιμάσουν ...
Έρχονται 3 εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου
Ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα των τριών πειραματικών ...
7 βήματα για τη  μείωση του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου του μαστού
Είναι γεγονός πως η πολύπλευρη σημασία της σωστής διατροφής στη ...
Το συγκινητικό μήνυμα της Έλλης Κοκκίνου για την Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου
Η 15η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, είναι ...
Ο «Ίμπρα»... παρών στη μάχη κατά του καρκίνου (video)
Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς τράβηξε τα βλέμματα πάνω του για ακόμα μια φορά ...