Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ζημίες 18,4 εκ. ευρώ
Σε ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από ...
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 19,3 εκατ. ευρώ οι ζημίες
Σε ζημίες 19,3 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά αποτελέσματα μετά την ...
Σε 11,1 εκατ.ευρώ ανήλθαν οι καθαρές ζημιές της Lamda Devellopment
Σε 11,1 εκατ.ευρώ ανήλθαν οι καθαρές ζημιές σε ενοποιημένο επίπεδο του ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Εθνική: Λειτουργικές ζημίες 28 εκατ. ευρώ

Εθνική: Λειτουργικές ζημίες 28 εκατ. ευρώ

Συνολικές ζημιές 159 εκατ. κατέγραψε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενσωματώνοντας εγχώριες ζημίες από χρηματοοικονομικά αποτελέσματα ύψους 112 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρει ότι, «παρά τις δύσκολες συνθήκες που επηρέασαν, κυρίως, τη ρευστότητα, αλλά και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να επιτύχει αποτελέσματα που αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά την ευελιξία του επιχειρηματικού της μοντέλου».

«Σε επίπεδο ρευστότητας, η ΕΤΕ επωφελείται από την κυρίαρχη θέση της στις εγχώριες καταθέσεις ταμιευτηρίου που έχουν σημειώσει σχετική ανθεκτικότητα καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου αβεβαιότητας, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία καταθέσεων. Η ΕΤΕ συνεχίζει να διατηρεί τρέχον δείκτη δανείων προς καταθέσεις σημαντικά χαμηλότερο της μονάδας. Ταυτόχρονα, τα διαθέσιμα ενέχυρα προς το Ευρωσύστημα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, που αντιστοιχούν περίπου στο 25% των εγχώριων καταθέσεων. Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, ο ρυθμός δημιουργίας εγχώριων επισφαλειών αυξήθηκε κατά το α' τρίμηνο του έτους, αντανακλώντας τις πρόσκαιρες συνθήκες έντονης αβεβαιότητας. Η διενέργεια υψηλότερων προβλέψεων κατά το πρώτο τρίμηνο όχι μόνο κάλυψε πλήρως την αύξηση αυτή, αλλά ενίσχυσε περαιτέρω το δείκτη κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων που πλέον ανέρχεται σε 61%», αναφέρει ο κ.Φραγκιαδάκης.

Προσθέτει, επίσης ότι «σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων ο όμιλος παρουσίασε αυξημένα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων της τάξης των 418 εκατ. ευρώ (+6% σε ετήσια βάση), επίπεδο κερδοφορίας που σχεδόν κάλυψε τις διενεργηθείσες προβλέψεις, οδηγώντας σε μικρή λειτουργική ζημία της τάξης των 28 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά αποτελέσματα του ομίλου παρουσίαζαν ζημίες ύψους 159 εκατ.ευρώ, αντανακλώντας, κυρίως, την επιβάρυνση από τα μη επαναλαμβανόμενα εγχώρια χρηματοοικονομικά αποτελέσματα. Η κερδοφορία σε Τουρκία και ΝΑ Ευρώπη διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, ανερχόμενη στα 114 εκατ.ευρώ και 17 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Η κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου παρέμεινε ισχυρή, με το δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων να ανέρχεται στο 12.1%, χωρίς να περιλαμβάνονται κεφαλαιακές ενέργειες, υποδηλώνοντας την ισχυρή θέση της Εθνικής στο έντονα μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι εγχώριες καταθέσεις συρρικνώθηκαν κατά 4.8 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2015, λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας. Ωστόσο, κατά το δεύτερο τρίμηνο, παρουσιάστηκε μείωση των εκροών, αφού αυτές ανήλθαν σε 1.9 δισ. ευρώ με στοιχεία τέλους Μαΐου. Κατά τη διάρκεια του α' τριμήνου, η ΕΤΕ, στηριζόμενη στο συγκριτικό πλεονέκτημα του χαμηλού δείκτη δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα (95% στο α' τρίμηνο 2015) και στη δυνατότητα άντλησης σημαντικού ύψους ρευστότητας από το Ευρωσύστημα, συνέχιζε να παρέχει στήριξη στην ελληνική οικονομία, αυξάνοντας τα υπόλοιπα χορηγήσεων κατά 0.8 δισ. ευρώ

Παρά την αύξηση της έκθεσης στο Ευρωσύστημα, η ΕΤΕ συνεχίζει να διατηρεί σημαντικό απόθεμα εγγυήσεων αποδεκτών από το μηχανισμό ELA, ύψους πλέον των 12 δισ. ευρώ. Επομένως, η τράπεζα, τονίζεται στην ανακοίνωση, διατηρεί ικανή ρευστότητα, που της επιτρέπει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής.

Ο ρυθμός δημιουργίας δάνειων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αυξήθηκε κατά το α' τρίμηνο του 2015 τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σε επίπεδο ομίλου, οι νέες επισφάλειες ανήλθαν στα 477 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τη σημαντική αύξηση που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα, αφού οι σχετικές επισφάλειες ανήλθαν στα 336 εκατ. ευρώ.

Σαν αποτέλεσμα της αύξησης αυτής, διενεργήθηκαν αυξημένες προβλέψεις στην Ελλάδα ύψους 323 εκατ. ευρώ (+18% σε τριμηνιαία βάση), οδηγώντας το δείκτη κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων σε αύξηση κατά 50μ.β.. στο επίπεδο του 60.7%

Στην Τουρκία, ο δείκτης καθυστερήσεων 90+ ανήλθε σε 5.8% (από 5.3% στο προηγούμενο τρίμηνο), ενώ η κάλυψη επισφαλειών αυξήθηκε κατά 1.6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στο 76.5%. Στη ΝΑ Ευρώπη και στις υπόλοιπες διεθνείς δραστηριότητες ο δείκτης καθυστερήσεων 90+ σημείωσε αύξηση σε τριμηνιαία βάση (+60μ.β.) ανερχόμενος σε 28.2%, ενώ η κάλυψη επισφαλειών διατηρήθηκε στο 54.4%.

Στην Ελλάδα, τα εγχώρια λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων και μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 200 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 5.4% σε τριμηνιαία βάση. Η ενίσχυση αυτή προήλθε από τη συνεχιζόμενη περιστολή των λειτουργικών δαπανών που μειώθηκαν κατά 6.2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ταυτόχρονα και παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία η οποία οδήγησε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στην άντληση σημαντικού ύψους ρευστότητας από το ELA, τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα μειώθηκαν μόλις κατά 2.3% σε τριμηνιαία βάση, ανερχόμενα στα 414 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο συνολικής κερδοφορίας, τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από την αύξηση των προβλέψεων κατά 18% (323 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και, κυρίως, από την επιβάρυνση χρηματοοικονομικών ζημιών ύψους 112 εκατ. ευρώ.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ζημίες 3,240 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα του ομίλου της ΑΕΓΕΚ
 Σε ζημίες ποσού 3,240 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα αποτελέσματα του ...
Alpha Bank: Καθαρά έσοδα από τόκους 471,3 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο
Καθαρά έσοδα από τόκους 471,3 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο η Alpha ...
Νίκας: Ζημίες 6,38 εκατ. ευρώ
Σε ζημίες 6,38 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά φόρων ...
Ζημιές 57,8 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Σιδενόρ
Σε ζημιές 57,8 εκατ. ευρώ (ζημιές 0,6004 ευρώ ανά μετοχή) διαμορφώθηκαν τα ...
Ζημίες 38,5 εκ. ευρώ για τον όμιλο Χαλκόρ
Σε ζημίες 38,5 εκατ. ευρώ ή -0,3797 ευρώ ανά μετοχή ανήλθαν τα αποτελέσματα ...
Ζημιές 43,2 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος Σιδενόρ
Σε ζημιές 43,2 εκατ. ευρώ (ζημιές 0,4488 ευρώ ανά μετοχή) ανήλθαν τα ...
Με περισσότερες ζημιές στο πρώτο τρίμηνο η Pasal Development
Ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 2,4 εκατ. ευρώ ...
Στα 1,6 εκατ. ευρώ οι ζημιές για τον όμιλο της Intracom ΑΕ
Στα 1,6 εκατ. ευρώ συρρικνώθηκαν οι ζημιές για τον όμιλο της Intracom ΑΕ ...
Αυξήθηκαν οι πωλήσεις της Παππουτσάνης στο πρώτο 3μηνο
Σε ζημίες 0,063 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων ...