Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Συγγραφέας «Χωρίς αποσκευές»
Συγγραφέας των μυθιστορημάτων «Από τα Gucci… στο ταγάρι» και «Λικέρ ...
Τι προγραμματίζει η ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας
Η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας γιορτάζει τα ...
Στην Καναδή συγγραφέας Άλις Μάνρο το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Η 82χρονη Καναδή συγγραφέας Άλις Μάνρο τιμήθηκε με το φετεινό Νόμπελ ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Το ελληνικό νουάρ γιορτάζει με εκδηλώσεις και συζητήσεις

Το ελληνικό νουάρ γιορτάζει με εκδηλώσεις και συζητήσεις
Η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας γιορτάζει τα πρώτα χρόνια της με εκδηλώσεις και συζητήσεις

Τον Απρίλιο του 2010 είκοσι πέντε έλληνες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας υπέγραφαν την ιδρυτική πράξη μιας λέσχης του ελληνικού νουάρ με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, τη συλλογή και την καταγραφή στοιχείων που την αφορούν και την επικοινωνία των ελλήνων συγγραφέων με τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό και τη Διεθνή Ομοσπονδία Αστυνομικών Συγγραφέων (IACW). Γνωστή πλέον σήμερα, η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) αριθμεί σαράντα μέλη και έχει αποκτήσει κοινό και αναγνωρισιμότητα.

Στα χρόνια αυτά πραγματοποίησε εκδήλωση για «Τα πολλά πρόσωπα της αστυνομικής λογοτεχνίας» και αφιέρωμα στον πατριάρχη του ελληνικού νουάρ Γιάννη Μαρή, έκανε δημόσιες αναγνώσεις, συμμετείχε σε συνέδρια για την αστυνομική λογοτεχνία και εξέδωσε τρεις συλλογικούς τόμους με πρωτότυπα αστυνομικά διηγήματα μελών της - Είσοδος κινδύνου (Μεταίχμιο, 2011), Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα (Καστανιώτης, 2012), Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο (Τόπος, 2014). Παράλληλα, στο μπλογκ της ΕΛΣΑΛ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να βρουν στοιχεία για το σύνολο της βιβλιοπαραγωγής γύρω από την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία (μυθιστορήματα, συλλογές, μελέτες κ.λπ.) για την περίοδο 1928-2011, πλούσιο υλικό σχετικά με την ελληνική και διεθνή αστυνομική λογοτεχνία, βιβλιοκριτικές, αδημοσίευτα διηγήματα, σύντομες μελέτες, υλικό τεκμηρίωσης κ.ά.


«Noir αφηγήσεις / λογοτεχνία - θέατρο - ραδιόφωνο - comics»,

Τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την ίδρυσή της θα γιορτάσει η ΕΛΣΑΛ με δύο κύκλους εκδηλώσεων. Ο πρώτος αρχίζει στις 28 Μαΐου, με κεντρικό τίτλο «Noir αφηγήσεις / λογοτεχνία - θέατρο - ραδιόφωνο - comics», και θα διαρκέσει ως τις 12 Ιουνίου.

Ειδικότερα, την Πέμπτη 28 Μαΐου, στις 8.00 μ.μ., στο καφέ/μπαρ/βιβλιοπωλείο Floral (Θεμιστοκλέους 80, πλατεία Εξαρχείων) θα γίνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Crime, Noir, Pulp και άλλα αστυνομικά μυστήρια». Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής Ανδρέας Αποστολίδης, η πανεπιστημιακός και κριτικός λογοτεχνίας Τιτίκα Δημητρούλια, ο μαθηματικός και συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης, η συγγραφέας και μεταφράστρια Χίλντα Παπαδημητρίου και ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος. Θα συντονίσει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Θ. Καλφόπουλος. Στη συζήτηση θα διερευνηθεί ποιος είναι ο ρόλος του μεταφραστή ως διαμεσολαβητή της ξένης αστυνομικής λογοτεχνίας, πόσο καθοδηγεί η κριτική τις νέες τάσεις στο είδος και πόσο επηρεάζει το γούστο του αναγνωστικού κοινού, αν ένα μαθηματικό πρόβλημα μπορεί να γίνει αστυνομικό πρόβλημα, γιατί το βινύλιο είναι για κάποιους ένα «σκοτεινό αντικείμενο του πόθου». Μετά τη συζήτηση, η Χίλντα Παπαδημητρίου θα εκτελέσει χρέη ντισκ τζόκει, με σάουντρακ από γνωστές και λιγότερο γνωστές αστυνομικές ταινίες.

Το Σάββατο 6 Ιουνίου και ώρα 1 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει» (Ακαδημίας 32 & Λυκαβηττού, Κολωνάκι) θα γίνει εκδήλωση με θέμα: «Το αστυνομικό στο θέατρο και το ραδιόφωνο». Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος η ηθοποιός, καθηγήτρια ορθοφωνίας και ραδιοφωνική παραγωγός Αντέλα Μέρμηγκα, ο σκηνοθέτης Γιώργος Οικονόμου και ο μουσικός και ηθοποιός Δημήτρης Πουλικάκος. Θα συντονίσει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Ράγκος. Η ηθοποιός Άσπα Κυρίμη θα παρουσιάσει πρωτότυπο αστυνομικό θεατρικό μονόλογο της Αγγλίδας συγγραφέως Τζαν Ντέβλιν σε μετάφραση Άννας Δάρδα-Ιορδανίδου.

Την Παρασκευή 12 Ιουνίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο μπαρ Abodé (Ερμού & Αγ. Ασωμάτων 3, πλατεία Αγ. Ασωμάτων) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: «Comics σε noir αποχρώσεις». Θα συμμετάσχουν η σεναριογράφος κόμικς Βέρα Καρτάλου και ο σχεδιαστής κόμικς Παναγιώτης Τσαούσης. Θα συντονίσει ο συγγραφέας, μεταφραστής και μέλος του Comicdom Ανδρέας Μιχαηλίδης. Την ίδια ημέρα, στο Abodé θα εγκαινιαστεί, επίσης, έκθεση με πρωτότυπα και μη έργα εικονογράφων από το χώρο των κόμικς, που εμπνέονται από τη λογοτεχνική αισθητική και δημιουργούν εξώφυλλα noir ιστοριών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 21 Ιουνίου.


Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πέθανε ο Αιγύπτιος συγγραφέας Γκαμπάλ αλ - Γιτάνι
Ο διάσημος Αιγύπτιος συγγραφέας Γκαμάλ αλ-Γιτάνι, μαθητής του ...
«Πρόοδος» στις συζητήσεις της «Ομάδας των Βρυξελλών»
Σε «κλίμα προόδου» συνεχίζονται για τέταρτη μέρα, στο Παρίσι, οι ...
Πέθανε ο νομπελίστας συγγραφέας και ποιητής Γκύντερ Γκρας
Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο γερμανός συγγραφέας και ποιητής Γκύντερ ...
Σε ηλικία 87 ετών
Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο γερμανός συγγραφέας και ποιητής Γκύντερ ...
Πέθανε ο τούρκος συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ
Μια εμβληματική φυσιογνωμία της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας, ένας ...
Υπήρξε ένας από τους γίγαντες της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας
Μια εμβληματική φυσιογνωμία της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας, ένας ...
Την Αθήνα επισκέπτεται η συγγραφέας Τζούμπα Λαχίρι
Κόρη ινδών μεταναστών, η Τζούμπα Λαχίρι γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1967 και ...
Βραβεύτηκε η Χάρις Αλεξίου ως συγγραφέας
Δεν μας μαγεύει μόνο με τις ερμηνείες της αλλά και με το πρώτο ...
Γαλλικό Χρώμα ΙΙΙ: σε νουάρ ύφος, από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τη δραστηριότητά της εστιάζοντας ...