Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Μετρόπολις: Προβολή ταινίας στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
Το ΔΣ του ΕΕΤΕ διοργανώνει την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015, στις 8.00 μ.μ.  στην ...
Πρόμαχος, μία ταινία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα
Η Filmboy παρουσιάζει τον Πρόμαχο, των Coerte & John Voorhes, μία ταινία για την ...
​Πρόμαχος, των Coerte & John Voorhes
Η Filmboy παρουσιάζει την ταινία των Coerte & John Voorhes, Πρόμαχος, από τις 27 ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Πρόμαχος»: Προβολή της ταινίας των Coerte και John Voorhees στην Ουάσινγκτον

«Πρόμαχος»: Προβολή της ταινίας των Coerte και John Voorhees στην Ουάσινγκτον

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Τμήμα Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Georgetown και το Ίδρυμα Pillars of Greek Culture διοργανώνουν την Πέμπτη 28 Μαΐου 2015, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μήνα Πολιτισμού στην Ουάσινγκτον, προβολή της ταινίας «Promakhos» στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

 

Η ταινία «Πρόμαχος», με αναφορά στο άγαλμα της θεάς Αθηνάς Προμάχου, είναι η ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο Έλληνες δικηγόρους και η δικαστική τους διαμάχη με το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας (Παντελής Κοντογιάννης), που ως παιδί είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα, επιστρέφει στην Αθήνα του 2011 εν μέσω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μετά από πρόσκληση του διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης (Giancarlo Giannini), προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία και να αποδείξει ότι η πώληση των Μαρμάρων στο Βρετανικό Κοινοβούλιο το 1816 είχε γίνει με πλαστογραφημένα έγγραφα. Μαζί του, ως βοηθό, έχει τη συνάδελφό του Ελένη (Κασσάνδρα Βογιατζή), τη γυναίκα που θα ερωτευθεί στο δρόμο της επιστροφής για το Λονδίνο, προκειμένου να κινήσουν τις νομικές διαδικασίες. Εκεί, ενώ η μαρτυρία του εφόρου του Βρετανικού Μουσείου (Michael Byrne) δίνει το έναυσμα για σκληρότερη αντιπαράθεση, ο Γενικός Σύμβουλος του Μουσείου (Paul Freeman) τελικά εκμεταλλεύεται την υπερβολική αυτοπεποίθηση της ελληνικής νομικής ομάδας. Αποδεικτικά στοιχεία τεχνολογίας 3D για την κατάσταση του Παρθενώνα την εποχή της αρπαγής των γλυπτών παρουσιάζονται από τον επικεφαλής αρχαιολόγο της Ακρόπολης (Γιώργος Χωραφάς). Μετά από μία μακρά και δύσκολη πορεία, οι δύο δικηγόροι και εραστές προσφεύγουν τελικά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τους πρωταγωνιστές πλαισιώνουν ακόμη ο Γιώργος Βογιατζής, ο Σπύρος Φωκάς και πολλοί άλλοι Έλληνες και διεθνείς ηθοποιοί.

 

Σεναριογράφοι, παραγωγοί και σκηνοθέτες της ταινίας είναι οι Coerte και John Voorhees. Είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους των Αμερικανών σκηνοθετών ελληνικής καταγωγής. Η ιδέα για την «Πρόμαχο» αποτέλεσε αρχικά προϊόν έμπνευσης του Coerte, που η πτυχιακή του εργασία στο Πανεπιστήμιο Georgetown αποτέλεσε μια έρευνα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Μαζί έγραψαν το σενάριο την εποχή που έκαναν μεταπτυχιακό: ο Coerte στη Σχολή Κινηματογραφικών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και ο John στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Κύριο ενδιαφέρον τους υπήρξε μια βαθύτερη κατανόηση του Παρθενώνα ως μία σχεδόν κινηματογραφική αφήγηση της ιστορίας της γέννησης της θεάς Αθηνάς και του αγώνα της για την εδραίωση της δικαιοσύνης στον λαό των Αθηνών. Έχοντας ζήσει στην Αθήνα, οι Coerte και John Voorhees θέλησαν να συσχετίσουν τον αρχαίο μύθο με τη σύγχρονη πραγματικότητα και να αποκαλύψουν τη σημασία που ακόμα και σήμερα έχουν για τον ελληνικό λαό τα γλυπτά αυτά.

 

Η υψηλής καλλιτεχνικής και ηθικής αξίας αυτή ταινία θέλει ακόμη να φέρει στο προσκήνιο την αντιστοιχία της αγάπης που υφίσταται ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και την πατρίδα του, και ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα. Η ίδια αυτή αγάπη είχε οδηγήσει τους Αθηναίους να επιλέξουν την θεά Αθηνά για προστάτιδά τους. Αυτή η αγάπη, αυτή η αφοσίωση είναι και η «καρδιά» της «Προμάχου».

 

Οι σκηνοθέτες της ταινίας είναι υπέρμαχοι του επαναπατρισμού των γλυπτών, που θα επιτρέψει την αποκατάσταση του Παρθενώνα ως ενιαίου μνημείου. Βασικό στοιχείο της επιχειρηματολογίας τους είναι η αποκάλυψη της πλαστογραφίας στην οποία βασίστηκε η πώληση των αρχαιοτήτων αυτών. Ελπίδα τους είναι ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι στη διεθνή κοινότητα κατανοήσουν την ιστορία των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τόσο περισσότερο θα αφομοιώσουν οι επόμενες γενιές το ιερό τους νόημα.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ο Καβγατζής, του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ: Δωρεάν προβολή στο Χυτήριο
Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015, θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας «Ο ...
Dr Strangelove: Προβολή ταινίας στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
Το ΔΣ του ΕΕΤΕ σας καλεί την Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2015, στις 8.00 μ.μ., στην αυλή ...
Πολίτης Κέιν: Μεταμεσονύκτια προβολή στο Χυτήριο
Τη Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015 θα γίνει μεταμεσονύκτια προβολή της ταινίας ...
Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας «Νοτιάς» του Τάσου Μπουλμέτη
Ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Τάσου ...
Το βλέμμα του Οδυσσέα: Προβολή στο Ολύμπιον
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει προβολή της ...
Girl Walk // All Day: προβολή της ταινίας και πάρτι στο Ρομάντσο
Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και το Ρομάντσο σας προσκαλούν ...
Προβολή ταινίας, για στήριξη στα αδέσποτα ζώα
Η Φιλοζωική Ένωση Προστασίας Αδέσποτων Φιλοθέης-Ψυχικού, η Spentzos και η ...
Ο Βυζαντινός Καβάφης: Πρώτη προβολή της ταινίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών θα γίνει η πρώτη προβολή της ...
«Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια», Παγκόσμια πρεμιέρα στο θέατρο Badminton
Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας Recycling Medea («Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια») ...