Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
«Ναι» από Φινλανδία στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας
Η Φινλανδία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη συμφωνία για το τρίτο ...
Άκαρπη η συνάντηση Προβόπουλου- τρόικας/ Θα τα ξαναπούν απο βδομάδα
Xωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση του διοικητή της Τραπέζης της ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Από βδομάδα σε… βδομάδα η συμφωνία

Από βδομάδα σε… βδομάδα η συμφωνία

Αισιόδοξος ότι «μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή, μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, και η Ελλάδα να επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις επαφές που είχε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στη Ρίγα της Λετονίας, ωστόσο την ίδια ώρα Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι των «θεσμών» κάνουν λόγο για πολλά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, διατηρώντας και εντείνοντας την αβεβαιότητα, αλλά και σφίγγοντας τη θηλιά στη «γονατισμένη» ελληνική οικονομία.

Όλες οι πλευρές κάνουν λόγο για εποικοδομητική και φιλική συνάντηση στην «τριμερή» που είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο είναι σαφές ότι χειροπιαστό αποτέλεσμα, που να επιταχύνει τις εξελίξεις, δεν υπήρξε από τη συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας αναγνωρίστηκε, μεν, ότι έχουν γίνει βήματα προόδου των διαπραγματεύσεων, αλλά επιβεβαιώθηκε και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «αγκάθια» που χωρίζουν τις δύο πλευρές (με κυριότερα τον ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, αλλά και τον ρόλο του ΔΝΤ).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε χθες ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συνολική συμφωνία εντός των επόμενων 10 ημερών, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή θα περιέχει «όλα τα ζητήματα», συμπεριλαμβανομένων του ασφαλιστικού και των εργασιακών. Σε ερώτηση, δε, αν η Ελλάδα θα υποχωρήσει στις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ, απάντησε πως η Αθήνα έχει θέσει τις ‘‘κόκκινες’’ γραμμές της και δεν προτίθεται να κάνει πίσω σε όλα αυτά τα μέτωπα «με τον τρόπο που τίθενται».

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε ότι οι πιστωτές ζητούν δύο συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 23%, και προτείνουν, μάλιστα, την ένταξη της ενέργειας στον υψηλό συντελεστή. Στον αντίποδα, η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει τρεις συντελεστές, στο 7% (όπου θα βρίσκονται τα περισσότερα τρόφιμα), στο 14% και στο 22%.

Ξεχωριστό «κεφάλαιο» στη διαπραγμάτευση αποτελεί ο μελλοντικός ρόλος του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης της χώρας μας. Κι αυτό γιατί η ελληνική πλευρά θέλει να βγάλει από το «κάδρο» της επόμενης μέρας και του επόμενου πακέτου στήριξης το Ταμείο, το οποίο κρατάει σκληρή στάση, εντείνοντας τις πιέσεις και τις απαιτήσεις του από την Αθήνα, ωστόσο οι Ευρωπαίοι –και ιδιαίτερα οι Γερμανοί– δεν συζητούν καν για ένα «νέο σχήμα», χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Επιφυλακτικοί Γερμανία και Γαλλία

Χαρακτηριστικό προς την κατεύθυνση αυτή είναι ότι μετά την τριμερή συνάντηση της Πέμπτης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα της Ελλάδας». Μάλιστα, παρά την πίεση του Έλληνα πρωθυπουργού για πολιτική συμφωνία ή έστω για ένα «κλείσιμο ματιού» σε πολιτικό επίπεδο, τόσο η κα Μέρκελ όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ παρέπεμψαν για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στους θεσμούς, τονίζοντας ότι εκεί «πρέπει να γίνει πολύ-πολύ εντατική δουλειά». Διεμήνυσαν, ωστόσο, ότι «η Γαλλία και η Γερμανία προσφέρθηκαν απέναντι στην Ελλάδα και τον Έλληνα πρωθυπουργό, όποτε υπάρξουν ζητήματα προς συζήτηση, όποτε χρειαστεί βοήθεια, να βοηθήσουν».

Προς έκτακτη Σύνοδο Κορυφής;

Πάντως, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Bild, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδιάζουν έκτακτη Συνάντηση Κορυφής με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Από εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία προκύπτει ότι η συνάντηση προγραμματίζεται για πριν τις 5 Ιουνίου, δεδομένου ότι τότε η Ελλάδα πρέπει να εμβάσει ένα σημαντικό ποσό στο ΔΝΤ. Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Eurogroup και της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας, αλλά όχι του ΔΝΤ. Ο αρθρογράφος της εφημερίδας εκφράζει δύο υποθέσεις: είτε ότι θα αποφασιστεί χορήγηση άμεσης βοήθειας προς την Ελλάδα, χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες είτε ότι θα μπορούσε να ετοιμάζεται ακόμα και ελεγχόμενη έξοδος τη Ελλάδας από το ευρώ.

Μιλώντας στην Bild, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκραφ Λάμπσντορφ προειδοποίησε να μη γίνονται κινήσεις χωρίς το ΔΝΤ, «μόνο και μόνο για να δοθεί η επόμενη δόση δισεκατομμυρίων». Αλλά σε περίπτωση που ετοιμάζεται Grexit ο Γερμανός ευρωβουλευτής τάσσεται υπέρ της χρηματικής στήριξης της Ελλάδας. «Ο στόχος τελικά δεν είναι να στείλουμε την χώρα στην άβυσσο», διαμηνύει.

Δεν ξεχνούν το σενάριο της χρεοκοπίας και του Grexit

Με την Ελλάδα να στερεύει από χρήματα, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας και οι πιθανές επιπτώσεις του παραμένουν, δυστυχώς, στο «τραπέζι» για τους αναλυτές, αλλά και για τους θεσμούς που εμπλέκονται στον διεθνή μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των «Financial Times», το ερώτημα που διατυπώνουν οι επενδυτές και οι αξιωματούχοι είναι κατά πόσο είναι δυνατόν η Αθήνα να παραμείνει στην Ευρωζώνη ακόμα και αν δεν πληρώσει κάποιους από τους πιστωτές της, δημιουργώντας έτσι νέες ανησυχίες στην παγκόσμια οικονομία.

«Το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς εταίροι της θα καταλήξουν σε συμφωνία», έγραψε σε έκθεσή του ο Ράινχαρντ Κλούζε, οικονομολόγος στη UBS. «Παρά ταύτα, ο κίνδυνος αποτυχίας και εν τέλει ενός Grexit δεν θα πρέπει να υποτιμάται», συμπληρώνει ο ίδιος.

Παρ’ όλο που μια χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει αναγκαστικά σε έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο θα αύξανε σημαντικά τους κινδύνους μιας αποχώρησης. «Μια χρεοκοπία χωρίς Grexit δεν μπορεί να είναι μια σταθερή ισορροπία», ανέφερε ο κ. Κλούζε.

Μια αθέτηση πληρωμής των δανείων προς το ΔΝΤ θα ήταν πολιτικά πολύ άσχημη, εκτιμούν οι «Financial Times», καθώς η Ελλάδα εμμέσως θα αρνιόταν να αποπληρώσει κάποιες από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου που συνεισφέρουν στα ταμεία του ΔΝΤ. Σύμφωνα, ωστόσο, με το δημοσίευμα, κάτι τέτοιο θεωρείται λιγότερο επικίνδυνο από το να μην γίνει μια πληρωμή προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Η αθέτηση πληρωμής προς το ΔΝΤ θα είχε σοβαρές επιπτώσεις αλλά θα μπορούσε να είναι δυνατή», είπε η Σίλβια Μέρλερ, οικονομολόγος στο ερευνητικό Ινστιτούτο Bruegel. Όμως, μια αθέτηση πληρωμής προς την ΕΚΤ θεωρείται, γενικά, ως η χειρότερη επιλογή. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξαρτάται από την έκτακτη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα και η όποια απόφαση να κλείσουν οι στρόφιγγες της ρευστότητας θα έχει ως αποτέλεσμα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μην είναι σε θέση να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

«Κλειδί» ο ELA

«Το βασικό που έχει σημασία είναι τί θα κάνει η ΕΚΤ με τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA», σχολίασε ο κ. Γιάννης Μανουηλίδης, εταίρος στη νομική εταιρία Allen & Overy. «Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει μαντικές ικανότητες για να λάβει μια απόφαση».

Οι κανόνες που διέπουν την παροχή βοήθειας από τον μηχανισμό ELA δεν είναι ξεκάθαροι, αλλά απαιτούν από την κεντρική τράπεζα να αξιολογεί εάν οι τράπεζες που λαμβάνουν βοήθεια είναι φερέγγυες.

Καθώς οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν σημαντικές ποσότητες κρατικών ομολόγων (που δίνονται στην ΕΚΤ ως ενέχυρα), η αθέτηση πληρωμών σε αυτά θα καθιστούσε δύσκολο για τους αξιωματούχους στη Φρανκφούρτη να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.

Θεωρητικά, ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες επιλογές, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, όπως η συμμετοχή των ομολογιούχων και των καταθετών στο να ενισχυθεί το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» των ελληνικών τραπεζών ή η παροχή εγγυήσεων από την Ευρωζώνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ωστόσο, οι Financial Times εκτιμούν ότι οι επιλογές αυτές θα ήταν δύσκολο να νομοθετηθούν ή θα βασίζονταν στην καλή θέληση των διεθνών εταίρων, οι οποίοι θα υποστούν το μεγαλύτερο μέρος των συνεπειών μιας χρεοκοπίας…

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Πανούσης: Προτιμώ κάποια συμφωνία από μη συμφωνία
  «Στη δημοκρατία, όλες οι ειρηνικές συγκεντρώσεις πρέπει να ...
Μέρκελ: Απόλυτη συμφωνία με Τσίπρα για εντατικοποίηση των συνομιλιών
«Στη συνάντηση με Τσίπρα και Ολάντ υπήρξε απόλυτη συμφωνία ότι οι ...
Έτινγκερ: Αθήνα και δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία ίσως και την επόμενη εβδομάδα
«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά ...
Βαρουφάκης:
Τέλος στην «αυτοτροφοδοτούμενη κρίση» και συμφωνία-γέφυρα με την ...
Σαμαράς: Συμφωνία για την «επόμενη μέρα» τον Δεκέμβριο
«Η πολιτική συμφωνία για την “επόμενη μέρα” μετά το πρόγραμμα πρέπει ...
ΕΕ: Συνάντηση με τη μεταβστική κυβέρνηση της Ουκρανίας-Στο μικροσκόπιο μέτρα στήριξης του Κιέβου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 13 Μαΐου με ...
Ουκρανία: Επικυρώθηκε η συμφωνία του Φεβρουαρίου για δάνειο 610 εκατ. από την ΕΕ
Το ουκρανικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2013 για ...
Μήνυμα στήριξης από τον Schulz-Συνάντηση με τον πρωθυπουργό
Μήνυμα στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να στείλει ο ...
Βενιζέλος ενημερώνει ΠΑΣΟΚ για την προγραμματική συμφωνία με τον πρωθυπουργό
Για την προγραμματική συμφωνία, στην οποία κατέληξε χθες με τον ...