Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Θεραπεία των παθήσεων του θυρεοειδούς χάρη στην υγρή θυροξίνη
Μετά από την 6ετή εμπειρία της κυκλοφορίας της υγρής θυροξίνης σε μορφή ...
Φουκουσίμα: Πάνω απο 100 πιθανά και επιβεβαιωμένα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς σε χιλιάδες παιδιά
Περίπου 103 παιδιά και έφηβοι στην περιοχή της Φουκουσίμα, ηλικίας κάτω ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Δωρεάν κλινικές εξετάσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς

Δωρεάν κλινικές εξετάσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανακάλυψη της θυροξίνης, της ουσίας που άλλαξε καθοριστικά τη ζωή εκατομμυρίων ατόμων με υποθυρεοειδισμό. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδή, η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και το Ίδρυμα Ευγενίδου μας καλούν στο Σύνταγμα (Βουκουρεστίου & Σταδίου) στις 25 Μάη, 10:00-16:00, για δωρεάν κλινική εξέταση και έγκυρη ενημέρωση από ειδικούς.

H Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς (ΠΗΘ) καθιερώθηκε το 2008 από την Ευρωπαϊκή Θυρεοειδική Εταιρεία (ΕΤΑ) και εορτάζεται κάθε χρόνο μαζί με την Αμερικανική (ATA), την Νοτιοαμερικανική (LΑΤS) και την Ασιατική-Ωκεανική Θυρεοειδική Εταιρεία (ΑΟΤΑ). Η ημέρα είναι αφιερωμένη στους ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Σκοπός της είναι η διάχυση της πληροφόρησης στο κοινό για την σημασία του αδένα και η αναγκαιότητα ελέγχου της λειτουργίας του για την πρόληψη των παθήσεων που τον αφορούν.

Όπως είναι γνωστό, ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που επηρεάζουν κάθε κύτταρο και όργανο του σώματος και είναι ο ρυθμιστής του μεταβολισμού, δηλαδή της παραγωγής ενέργειας από την τροφή και το οξυγόνο, καθώς και της καρδιακής συχνότητας. Οι παθήσεις του είναι πολύ συχνές. Όλοι γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει για ασθενείς που πάσχουν από αυτές.   

Τα είδη των παθήσεων που σχετίζονται με τον θυρεοειδή αδένα

Τα νοσήματα του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα και ο καρκίνος, αυξάνονται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Ηashimoto αποτελεί την πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού και την πιο συχνή νόσο του αδένα. Οι γυναίκες  παρουσιάζουν περίπου 5 φορές μεγαλύτερη συχνότητα νόσου από τους άνδρες, ενώ σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καταγράφεται αύξηση της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας και στα παιδιά.

Τα συμπτώματα, πολλές φορές, είναι ήπια ή γίνονται αντιληπτά μόνο μετά από προσεκτική κλινική εξέταση. Το γεγονός αυτό δημιουργεί δυσκολίες σε πολλούς ασθενείς να καταλάβουν την πάθηση τους. Έτσι, στις ΗΠΑ σήμερα οι πάσχοντες από νοσήματα του θυρεοειδούς ανέρχονται στα 30.000.000, ενώ άλλα 20.000.000 - 30.000.000 είναι δυνητικοί ασθενείς, που είτε δε γνωρίζουν την νόσο τους, είτε θα την εκδηλώσουν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το κοινωνικό κόστος της νόσου

Ανάλογοι είναι και οι αριθμοί στην χώρα μας, με τους ασθενείς να ανέρχονται περίπου στο 1.000.000. Παράλληλα, και το κοινωνικό κόστος είναι σημαντικό, καθώς πρόσφατα, σε μια ανάλυση από την Δανία, αναφέρθηκε ότι ασθενείς με θυρεοειδοπάθειες απέχουν από τη δουλειά τους περίπου τρεις φορές περισσότερο από τους υγιείς, ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο μετά την διάγνωση της νόσου τους.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης στον καρκίνο του θυρεοειδούς

Επιπλέον, ο καρκίνος του θυρεοειδούς εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική αύξηση, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στη χώρα μας. Από τις τέσσερις μορφές του, ουσιαστική αύξηση παρουσιάζει ο θηλώδης, ιδιαίτερα το θηλώδες μικροκαρκίνωμα (<1 εκ). Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος μεταξύ όλων των τύπων καρκίνου στις ΗΠΑ.

Η πρόγνωσή του είναι πολύ καλή και εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση. Η θεραπεία είναι η ολική θυρεοειδεκτομή και, συχνά, η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου. Ασθενείς με ανθεκτικό στο ραδιενεργό ιώδιο καρκίνο, που είχαν κακή πρόγνωση, σήμερα έχουν, πλέον, ελπίδες, καθώς νέα φάρμακα, οι αναστολείς της κινάζης της τυροζίνης, μπορεί να επιμηκύνουν σημαντικά τη ζωή τους.  

Οι ελπίδες που δίνει η υγρή θυροξίνη

Η αγωγή του υποθυρεοδισμού βασίζεται στην χορήγηση της συνθετικής θυροξίνης. Εφέτος εορτάζουμε τα εκατό (100) χρόνια από την απομόνωση της θυροξίνης, μια ανακάλυψη που άλλαξε τη ζωή εκατομμυρίων ασθενών. Εξελίξεις έχουμε και σε αυτόν τον τομέα, με μια νέα υγρή μορφή θυροξίνης σε μαλακή κάψουλα. 

Η σημασία της πρόσληψης ιωδίου στις εγκύους

Η έλλειψη ιωδίου στις έγκυες σχετίζεται με καθυστερημένη σωματική και νοητική ανάπτυξη, γεγονός που καθιστά υποχρεωτική την αυξημένη λήψη ιωδίου, καθώς και την αύξηση της δόσης της θυροξίνης στις γυναίκες υπό αγωγή.

Πρόσφατα, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διατροφής, δημοσίευσαν κατευθυντήριες οδηγίες οι οποίες συνιστούν οι έγκυες να λαμβάνουν πολυβιταμινούχα συμπληρώματα με 150mg ιωδίου.

virus.com.gr
 

    


Πηγή : http://www.boro.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Αυξημένοι καρκινικοί δείκτες - Είναι καρκίνος;
ΕΡΩΤΗΜΑ Πρόσφατα έκανα εξετάσεις, ο δείκτης NSE με όριο το 16 ήταν 29.5 και ...
Πότε πρέπει να χειρουργείται ο θυρεοειδής αδένας;
Γράφει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης – Γενικός Χειρουργός (iatronet) Σημαντικές ...
Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Μαστίζει τους καπνιστές
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως είναι ο 4ος σε συχνότητα καρκίνος στον ...
Ευρωκλινική Αθηνών: Ειδικές τιμές σε εξετάσεις για την ημέρα της γυναίκας
Η  Ευρωκλινική Αθηνών, στο πλαίσιο του παγκόσμιου εορτασμού της Ημέρας ...
Δωρεάν εξετάσεις σε παιδιά ανασφάλιστων
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για παιδιά ανασφάλιστων και ανέργων ...
Δωρεάν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις για ανέργους και ανασφάλιστους μέσω κοινοτικού προγράμματος
Πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, δίνει τη δυνατότητα για ...
Άντα Λιβιτσάνου: «Είχα καρκίνο του θυρεοειδούς. Το έμαθα τυχαία»
Η Άντα Λιβιτσάνου μίλησε ανοιχτά για το πρόβλημα υγείας που ...
Δωρεάν οι ταινίες μέτρησης σακχάρου στους διαβητικούς
Εντελώς δωρεάν, χωρίς συμμετοχή, παίρνουν από σήμερα τις ταινίες ...
Σαλμάς: Δεν θα καλυφθεί το έλλειμμα με αύξηση της συμμετοχής σε φάρμακα και εξετάσεις
«Σε δύο κατηγορίες, στα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές ...