Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΤτΕ: Ελλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 2,5 δισ. στο 5μηνο
Στα 2,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε συνολικά το έλλειμμα του ισοζυγίου ...
ΤτΕ: Έλλειμμα 1,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Απρίλιο
Έλλειμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ παρουσίασε τον περασμένο Απρίλιο το ...
Στο μισό μειώθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών!
Mείωση κατά 49,2% εμφάνισε στο πεντάμηνο Ιανουαρίου Μαρτίου το έλλειμμα ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

ΤτΕ: Στα 2,2 δισ. το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγώντο στο πρώτο 3μηνο

ΤτΕ: Στα 2,2 δισ. το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγώντο στο πρώτο 3μηνο

Το Μάρτιο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 404 εκατ. ευρώ, κατά 316 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Μαρτίου του 2014.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και στην επιδείνωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων. Οι ανωτέρω εξελίξεις αντισταθμίστηκαν, ως ένα βαθμό, από τη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 281 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του Μαρτίου του 2014, κυρίως λόγω του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, ως αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Επίσης, περιορίστηκαν και οι καθαρές δαπάνες για αγορές πλοίων. Αντιθέτως, το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία σημείωσε αύξηση, παρά την άνοδο κατά 12,8% των εισπράξεων από εξαγωγές, δεδομένου ότι οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο (κατά 17,4%).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από κατασκευαστικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και από υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών. Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου κατέγραψε μικρή άνοδο, ως αποτέλεσμα της αύξησης κατά 34,3% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών το Μάρτιο και της ανόδου των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 13,3%, η οποία αντιστάθμισε την αύξηση (κατά 15%) των ταξιδιωτικών δαπανών κατοίκων στο εξωτερικό.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε πλεόνασμα 40 εκατ. ευρώ, κατά 336 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του ίδιου μήνα του 2014, κυρίως λόγω του περιορισμού των καθαρών λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων και της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων σημείωσε έλλειμμα 50 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 38 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2014, κυρίως λόγω της μεταστροφής του μικρού πλεονάσματος στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης με την ΕΕ σε έλλειμμα.

Το α' τρίμηνο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 2,2 δισεκ. ευρώ, αυξημένο κατά 1 δισεκ. ευρώ έναντι εκείνου του α΄ τριμήνου του 2014. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην επιδείνωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων καθώς και στην επιδείνωση του ισοζυγίου υπηρεσιών. Αντιθέτως, το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση, η οποία υπεραντιστάθμισε τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του συνολικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 359 εκατ. ευρώ, λόγω της πτώσης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, ως αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, και για αγορές πλοίων. Αντιθέτως, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκε. Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία σημείωσαν άνοδο κατά 2,4%, ενώ αύξηση κατά 9,3% παρουσίασαν και οι αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, καθώς η μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές και λοιπές υπηρεσίες αντισταθμίστηκε μόνο μερικώς από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Το α' τρίμηνο του 2015, οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 45,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014, αλλά οι αντίστοιχες εισπράξεις αυξήθηκαν μόνο κατά 12,8%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, το α΄ τρίμηνο του 2015, συρρικνώθηκε κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών που αφορούν εισοδήματα από επενδύσεις (τόκους, μερίσματα, κέρδη) και της μείωσης των καθαρών λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων. Επίσης, το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος στο ίδιο διάστημα του 2014.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στο 1,8 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 2μήνου
Το Φεβρουάριο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε ...
ΤτΕ: Έλλειμμα 870 εκατ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Έλλειμμα 870 εκατ. ευρώ παρουσίασε το Δεκέμβριο του 2014 το ισοζύγιο ...
ΤτΕ: Μόλις 44 εκατ. το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Έλλειμμα μόλις 44 εκατ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών ...
Γαλλία: Στα 3,9 δισ. το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο
Στα 3,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών ...
Έλλειμμα 17,9 δισ. στο εμπορικό ισοζύγιο στο 11μηνο
Έλλειμμα 17,9 δισ. ευρώ εμφάνισε το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας το ...
ΤτΕ: Υποχώρησε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 351 εκατ. ευρώ, ...
Έλλειμμα 12,9 δισ. στο εμπορικό ισοζύγιο στο 8μηνο
Ελλειμμα 12,9 δισ. ευρώ εμφάνισε το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας το ...
Στο 7,3% το έλλειμμα της Ιταλίας στο πρώτο 3μηνο
Στο 7,3% διαμορφώθηκε το έλλειμμα της Ιταλίας το α' 3μηνο του 2013 από το 2,9% ...
Έλλειμμα 3,7 δισ. στο εμπορικό ισοζύγιο στο πρώτο 2μηνο
Έλλειμμα 3,7 δισ. ευρώ εμφάνισε το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας το ...