Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «Επέτειοι- Γεγονότα (Μέρος Α)» από τα ΕΛΤΑ
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015 γιορτάζεται στις 20 Μαΐου στον Πειραιά ...
Ο δικός μου Πειραιάς: ποίηση και Μουσική στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Μια ξεχωριστή εκδήλωση ποίησης και μουσικής με θέμα: «ο δικός μου ...
Αρμύρα και Φως: Έκθεση της Μαρίνας Ζωγραφάκη στο Ναυτικό Μουσείο
Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος θα εγκαινιάσει την έκθεση ζωγραφικής ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Πειραιάς, το λιμάνι των τριήρων: Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015 στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

Πειραιάς, το λιμάνι των τριήρων: Έκθεση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015 στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος

To Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος συμμετέχει στους εορτασμούς της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015», με την πραγματοποίηση περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Πειραιάς: Το λιμάνι των τριήρων», τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015.

 

Ο Πειραιάς το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας, που ταυτόχρονα είναι και η θαλάσσια πύλη της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι η τιμώμενη πόλη της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015. Το γεγονός αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία για να προβληθεί ο Πειραιάς όχι μόνο ως εξελισσόμενο κέντρο της θαλάσσιας επιχειρηματικότητας αλλά και ως τουριστικός προορισμός.

 

Στο πλαίσιο αυτό η δημοτική αρχή κάλεσε όλους τους φορείς της πόλης να οργανώσουν επετειακές εκδηλώσεις που θα καταστήσουν τον Πειραιά θελκτικό προορισμό για Έλληνες και ξένους.

 

Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος συμμετέχει στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας  με σύνολο  πολιτιστικών δράσεων που έχουν ως στόχο να προβάλλουν την ιστορικότητα του Πειραιά, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι είναι ένα δραστήριο λιμάνι εδώ και 2.500 χιλιάδες χρόνια, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, εξέλιξη και διάδοση  του ελληνικού πολιτισμού σχεδίασε και πραγματοποιεί με τη συνεργασία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και φορέων πολλές και διαφορετικές δράσεις που είναι δωρεάν για το κοινό, επεκτείνοντας παράλληλα και το ωράριο λειτουργίας του κατά το διήμερο του εορτασμού.

 

Ο σύγχρονος επισκέπτης του Πειραιά δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί ότι εκεί  που σήμερα ορθώνονται οι πολυώροφες πολυκατοικίες, κάποτε ήταν ο μεγαλόπρεπος ναύσταθμος μιας ναυτικής υπερδύναμης,  της αθηναϊκής δημοκρατίας του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ.

 

Με φωτογραφίες, σχέδια, κείμενα και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις θα ζωντανέψει για τους επισκέπτες η ιστορία και λειτουργία  των νεωρίων του  αρχαίου Πειραιά, τα οποία στέγαζαν τον στόλο των περίφημων τριήρων την εποχή της ακμής της ναυτικής δύναμης

 

Η έκθεση διοργανώνεται με την συνεργασία και την επιμέλεια του Δρ. Bjørn Loven, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων,   που πραγματοποίησε την δεκαετία 2002-2012   έρευνα στην ξηρά και στον υποθαλάσσιο χώρο της περιοχής των λιμανιών του Πειραιά, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα και υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η έρευνα είχε τον γενικό τίτλο Zea Harbour Project.

 

Η έκθεση έχει  8 ενότητες που αφορούν την ιστορία του Πειραιά, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και την καθοριστική σημασία της για δημιουργία της ναυτικής δύναμης της αθηναϊκής δημοκρατίας του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ., την ιστορία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αθηναϊκής τριήρους και φυσικά την οργάνωση, τα κτίρια και την οχύρωση των πολεμικών λιμανιών της αρχαίας πόλης. Εκτεταμένη αναφορά επίσης γίνεται στις αρχαιολογικές έρευνες που έχουν γίνει στον  Πειραιά από την εποχή της ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους τον 19ο αιώνα.

 

Παράλληλα με την έκθεση θα προβληθεί ταινία δεκάλεπτης διάρκειας, η παραγωγή της οποίας έγινε από το  Zea Harbour Project με τη συνεργασία του τμήματος πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Κοπενχάγης της Δανίας, ΙΤ MEDIA.

 

Οι εξαιρετικές  καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις είναι σχεδιασμένες από τον αρχαιολόγο και μέλος της ομάδας του Zea Harbour Project, κύριο  Γιάννη Νάκα.  

 

Ξεναγήσεις

 

Το Σαββατοκύριακο 30 & 31 Μαΐου 2015 θα πραγματοποιηθούν συνολικά 4  ξεναγήσεις σε ομάδες των 35 ατόμων στην περιοδική και μόνιμη έκθεση του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, διάρκειας μιάμισης ώρας.

Τις ίδιες ημέρες θα πραγματοποιηθούν επίσης 4 ξεναγήσεις σε ομάδες των 30 ατόμων στα αρχαιολογικά ευρήματα του λιμανιού της Ζέας, διάρκειας 45 λεπτών από τον αρχαιολόγο κο Παναγιώτη Αθανασόπουλο, στέλεχος  της  ερευνητικής ομάδας του Zea Harbour Project.

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα

 

Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 4 εκπαιδευτικά προγράμματα με  θεματικές που διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

Συγκεκριμένα:

 

1. «Ναυπηγώντας μια τριήρη» , για παιδιά ηλικίας 8 με 12 χρόνων. Διάρκεια 1 ώρα.

Τα παιδιά γίνονται  κωπηλάτες της αθηναϊκής τριήρους, μαθαίνουν την ιστορία και τα μέρη του αριστουργήματος της αρχαίας ελληνικής ναυπηγικής και ξεναγούνται νοερά στις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις που στέγαζαν αυτά τα τόσο σημαντικά πλοία. Στο τέλος τα παιδιά με μία ζωγραφική δραστηριότητα, απελευθερώνουν την φαντασία τους, και δημιουργούν την δικιά τους τριήρη.

 

2. «Ταξιδεύοντας με τα αρχαία πλοία», για παιδιά ηλικίας 5 με 7 χρόνων. Διάρκεια 1 ώρα.

Με αφορμή τις περιπέτειες ενός αρχαίου ναύτη, του Αριστόβουλου, τα παιδιά μαθαίνουν τους δύο βασικούς τύπους των αρχαίων πλοίων, το εμπορικό και το πολεμικό , μέσα από τα ομοιώματα μιας ολκάδας και μίας αθηναϊκής τριήρους αντίστοιχα και καλούνται να ανακαλύψουν τις διαφορές και τις ομοιότητές τους. Στο τέλος το κάθε παιδί κατασκευάζει το δικό του καράβι.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μεταξύ Ήχου και Σιωπής: έκθεση του Δαυίδ Μπενφοράδο στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος
Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος θα εγκαινιάσει την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015 ...
Η διεθνής έκθεση Faces στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Η περιοδεύουσα στην Ευρώπη έκθεση “Faces. Το πορτρέτο στην ευρωπαϊκή ...
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2015 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει και φέτος τη Διεθνή Ημέρα ...
Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την Ημέρα Μουσείων 2015
Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει φέτος την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων το ...
Re-Spond-Invent-Create: Έκθεση της Christina Mitrentse στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος
Στις 11 Μαΐου 2015, 7-10 μμ, εγκαινιάζεται η έκθεση της XΡΙΣΤΙΝΑΣ ΜΗΤΡΕΝΤΣΕ ...
Ένα ποίημα, μια εικόνα: έκθεση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλο
Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου παρουσιάζει από 4 Μαρτίου μέχρι 4 Απριλίου ...
Παυσανία Ελλάδος Περιήγησης: Ομαδική εικαστική έκθεση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας
Η έκθεση «Παυσανία Ελλάδος Περιήγησης»,  η οποία παρουσιάστηκε για ...
Θαλασσινά τοπία: έκθεση στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ
To Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ θα φιλοξενήσει έργα ...
Φάροι του κόσμου: Έκθεση γραμματοσήμων και φαρικού υλικού, στην Ύδρα
Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης ...