Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Το Τσεκούρι, του Κώστα Γαβρά: Προβολή στη Λέσχη Δρόμοι Φιλίας και Πολιτισμού
Το Τσεκούρι (le couperet), η ταινία του Κώστα Γαβρά σάτιρα της σύγχρονης ...
Νέο Δ.Σ. στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Με απόφαση του αν. Υπουργού Πολιτισμού κ. Νίκου Ξυδάκη ορίζεται η νέα ...
Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου: Πρόγραμμα προβολών
Από από τις  8 έως τις 14 Ιανουαρίου 2015, στον κινηματογράφο STUDIO  new star art ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης στην εκδήλωση του Φεστιβάλ των Καννών προς τιμήν του Κώστα Γαβρά

Ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης στην εκδήλωση του Φεστιβάλ των Καννών προς τιμήν του Κώστα Γαβρά

Η τιμή στον Κώστα Γαβρά είναι τιμή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό που παιδαγωγεί υπεύθυνους πολίτες», δήλωσε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης στις Κάννες. «Ριζοσπαστική στη σύγχρονη Ευρώπη είναι η ίδια η δημοκρατία», τόνισε ο διάσημος σκηνοθέτης.

«Η τιμή στο πρόσωπο τού Κώστα Γαβρά είναι τιμή για την Ελλάδα, αλλά και για τη Γαλλία και για την Ευρώπη. Επιβραβεύει έναν κινηματογράφο που δεν είναι μόνο έργο τέχνης, αλλά διαμορφώνει συνειδήσεις στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Έναν κινηματογράφο που επιτελεί ρόλο πνευματικό και παιδαγωγικό, ασκεί δε ψυχαγωγία με την αρχαιοελληνική έννοια: παιδαγωγεί υπεύθυνους και ευαίσθητους πολίτες».

Με αυτά τα λόγια ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης χαιρέτισε την απόφαση τού φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου τών Καννών να τιμήσει τον κ. Κώστα Γαβρά στο πλαίσιο τού τμήματος Cannes Classics, παρουσιάζοντας μάλιστα, χθες, σε επίσημη προβολή, την ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια της ιστορικής ταινίας του «Ζ». Όρθιοι οι θεατές χειροκροτούσαν επί ώρα τον διάσημο Έλληνα σκηνοθέτη, το έργο του οποίου εξήρε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής τού φεστιβάλ κ. Τιερί Φρεμόν για την ικανότητά του να ξεπερνά τα σύνορα, να αποτελεί φορέα μηνυμάτων για τον πολιτισμό σε όλη την Ευρώπη.

Ο κ. Ξυδάκης παρευρέθηκε στην προβολή μαζί με τη σύζυγο τού κ. Γαβρά κυρία Μισέλ Γαβρά, τον Πρόεδρο τού Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Αλέξη Γρίβα, τον Διευθυντή της Γαλλικής Ταινιοθήκης κ. Σερζ Τουμπιανά, την Διευθύντρια τού Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου κυρία Φρεντερίκ Μπρεντάν, τον εκπρόσωπο τού Υπουργείου Πολιτισμού της Αλγερίας (όπου γυρίστηκε το «Ζ») κ. Νεσρούν Μπολιχίλ και άλλους παράγοντες της διεθνούς κινηματογραφίας, με ορισμένους από τούς οποίους είχε νωρίτερα συζητήσει τις δυνατότητες τού ελληνικού κινηματογράφου στο ευρωπαϊκό τοπίο.

«Χρειάζεται να υπάρξει ακόμα εντονότερη παρουσία τού ελληνικού σινεμά, γενικότερα τού σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό», επεσήμανε κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συζήτησης ο κ. Γαβράς. Και συνέχισε: «Μέσω τού πολιτισμού μπορεί και πρέπει να φανεί η αληθινή Ελλάδα, πέρα από τα στερεότυπα στα οποία προτιμούν πολλοί να περιορίζονται. Λένε μερικοί ότι έχουμε μια κυβέρνηση ριζοσπαστών. Δεν είναι αλήθεια. Ριζοσπαστική στη σύγχρονη Ευρώπη δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση, ριζοσπαστική είναι η ίδια η δημοκρατία. Η χώρα μας χρειάζεται να κυβερνηθεί από νέους ανθρώπους χωρίς παρελθόν πολιτικών και οικονομικών δυναστειών».

Το «Ζ» θα τιμηθεί και στο Φεστιβάλ της Λυών, ενώ μαζί με μερικές άλλες από τις σημαντικότερες ταινίες του κ. Γαβρά θα βγει και πάλι στους κινηματογράφους τον Οκτώβριο. Άλλωστε, δεν έχει πάψει να έχει ζήτηση από τις τηλεοράσεις όλου τού κόσμου. «Ακόμα και σήμερα συναντώ ανθρώπους που μού λένε ότι αυτή η ταινία έχει αλλάξει τη ζωή τους», είπε ο διάσημος σκηνοθέτης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες μαζί με τον κ. Ξυδάκη και τον κ. Γρίβα το περίπτερο τού Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στις Κάννες, όπου τού προσφέρθηκαν σε dvd μερικές από τις ταινίες των νέων Ελλήνων ομοτέχνων του, που αποτελούν συμπαραγωγές τού ΕΚΚ.

Μια τέτοια ταινία, που ο κ. Γαβράς είχε ήδη δει μαζί με όλους τούς θεατές τού διαγωνιστικού τμήματος τού φεστιβάλ είναι «Ο Αστακός» τού Γιώργου Λάνθιμου. «Είναι μια πολύ καλή ταινία και ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ένας πολύ καλός σκηνοθέτης στον οποίο ο νέος ελληνικός κινηματογράφος μπορεί να υπολογίζει», δήλωσε ο κ. Γαβράς.

Όπως είναι γνωστό, «Ο Αστακός» είναι η πρώτη ελληνική ταινία μετά από 17 χρόνια, μετά, δηλαδή, το «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» τού Θόδωρου Αγγελόπουλου, που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα συμμετέχοντας στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα τού Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Το 2009 ο κ. Λάνθιμος είχε βραβευθεί συμμετέχοντας στο τμήμα του φεστιβάλ «Ένα κάποιο βλέμμα» με την ταινία του «Κυνόδοντας».

Ένας άλλος, επίσης διακεκριμένος Έλληνας σκηνοθέτης, ο κ. Πάνος Κούτρας, συμμετέχει φέτος ως μέλος της κριτικής επιτροπής του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα». Πέρυσι, στο πλαίσιο του ίδιου αυτού τμήματος είχε προβληθεί η ταινία του «Xenia».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Το AGORA  βραβεύεται στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες!
Με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ διακρίθηκε το AGORΑ του Γιώργου ...
Το ελληνικό σινεμά στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τα 100 χρόνια του ...
100 χρόνια ελληνικού κινηματογράφου στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά και γιορτάζει τα 100 ...
Ο Νίκος Ξυδάκης ανοίγει το Φεστιβάλ Σερίφου 2014!
Ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της σύγχρονης ελληνικής ...
Τα βραβεία του 67ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών
Το Φεστιβάλ των Καννών (Festival international du film de Cannes ή Festival de Cannes) είναι ένας ...
Προβολές του 1ου Ευρωπαϊκού Παιδικού Φεστιβάλ στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει τις εκδηλώσεις ...
Τιμητικές προβολές ταινιών του 6ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου
To Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ...
Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού stART festival
Στην καρδιά της Αθήνας, στην καρδιά του Φθινοπώρου, ένα Φεστιβάλ κάνει ...
3ο Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας
Το 3o Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας θα διεξαχθεί φέτος, με ...