Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Νέα διαβεβαίωση Στρατούλη για τη μη μείωση των συντάξεων
Δεν θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, διαβεβαίωσε ο αρμόδιος ...
Την Τρίτη η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ
 Αύριο 29 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του Μαΐου στους ...
ΙΚΑ: Επανελέγχει τις περικοπές στις συντάξεις
Σε επανέλεγχο των περικοπών στα ποσά των συντάξεων προχωρά το Ίδρυμα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Οι συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες για το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Οι συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες για το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Στοιχεία για τις συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες για κύριες συντάξεις του ΙΚΑ, διαβίβασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης. Σύμφωνα με στοιχεία, ο ακριβής αριθμός των υφιστάμενων εκκρεμοτήτων πανελλαδικά ανέρχεται σε 56.615 απλές κύριες συντάξεις του ΙΚΑ (τον Μάρτιο του 2014 ήταν 63.075 και τον Οκτώβριο του 2014 ήταν 57.394).

Οι εκκρεμότητες για συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης ανέρχονται σε 10.472 και σε 66.220 για επικουρικές συντάξεις. Από τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αποδίδονται 30.000 προσωρινές συντάξεις μετά από αίτηση των δικαιούχων σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Όσον αφορά στον χρόνο έκδοσης των συντάξεων, κατά κανόνα σε όλα τα Κέντρα Απονομών Συντάξεων της περιφέρειας κυμαίνεται από 2 έως 6 μήνες. Στο λεκανοπέδιο Αττικής, εξαιτίας του μεγάλου όγκου εισερχομένων αιτημάτων, της έλλειψης και της ανισοκατανομής προσωπικού, ο χρόνος αναμονής αυξάνεται.

Ο κ. Στρατούλης αναφέρει, επίσης, ότι αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του χρόνου απονομής συντάξεων ο σημαντικά μειούμενος ρυθμός υποβολής νέων αιτήσεων, όπως διαφαίνεται από συγκριτικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου για τα έτη από το 2012 έως το 2015 (2012 -> 13.915, 2013 ->10.226, 2014 -> 7.978 και 2015->6.985), ενώ στην οριστική αντιμετώπιση του θέματος θα συμβάλει η ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τα έτη πριν από το 2002. Ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Με σειρά δράσεων που εφαρμόστηκαν την τελευταία τριετία και εξελίσσονται» αναφέρει επίσης ο αναπληρωτής υπουργός, αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εξαιρετικά μεγάλο πλήθος αιτήσεων που κατατέθηκαν τα τελευταία χρόνια (2009-> 131.269, 2010->167.665, 2011->144.331, 2012->146.474, 2013->109.621 και 2014->103.352).

Η διοίκηση του Ιδρύματος έχει θέσει ως πρωταρχικής σημασίας προτεραιότητα την επιτάχυνση των διαδικασιών, αναλαμβάνοντας σειρά διοικητικών δράσεων, τόσο σε επιτελικό επίπεδο όσο και κατά περίπτωση, σε συνεργασία με τους επικεφαλής των υπηρεσιακών μονάδων, αναφέρεται στο έγγραφο και γίνεται γνωστό ότι έχουν δοθεί οδηγίες και έχουν γίνει αυστηρές συστάσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ως προς τα ακόλουθα σημεία:

-χορήγηση προσωρινής σύνταξης, με βάση το Ν. 3996/2011, εφόσον δεν συντρέχει μια από τις αρνητικές προϋποθέσεις που στερούν το δικαίωμα αυτό από τον ασφαλισμένο και εφόσον δεν υπάρχει δήλωση του ασφαλισμένου ότι δεν επιθυμεί να λάβει προσωρινή σύνταξη. Η υπηρεσία πρέπει να αρκείται στην υπεύθυνη δήλωση της αίτησης συνταξιοδότησης στην οποία ο ασφαλισμένος δηλώνει τους χρόνους ασφάλισής του στον πίνακα ασφαλιστικής κατάστασης, καθώς και στα δικαιολογητικά που πρέπει να έχουν κατατεθεί, ώστε να είναι πλήρης ο συνταξιοδοτικός φάκελος.

-εξέταση κατά προτεραιότητα των περιπτώσεων για τις οποίες έχει εκδοθεί οριστική απόφαση για τον προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισης με βάση το Ν. 3846/2010 και έκδοση εντός των προθεσμιών που καθορίζονται με το άρθρο 38 του Ν. 3996/2011.

Τονίζεται στο σημείο αυτό, ότι η αδικαιολόγητη προώθηση νεότερων αποφάσεων με παραμέληση παλαιότερων συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο ελέγχεται ο υπάλληλος σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες παρουσιάζονται σημαντικοί λόγοι δικαιολογημένης προώθησης νεότερων υποθέσεων, χωρίς να παραβιάζεται ο ανωτέρω κανόνας. Ανεξάρτητα από τα ανωτέρω έχουν δοθεί οδηγίες στις υπηρεσίες συντάξεων ώστε να εκδίδονται άμεσα οι αποφάσεις παράτασης συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας καθώς και οι αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου.

Ο κ. Στρατούλης αναφέρεται, επίσης, στα βήματα που έχουν γίνει για την αξιοποίηση του πληροφοριακού συστήματος και στην επιστροφή όσων απολύθηκαν λόγω διαθεσιμότητας (περίπου 200 υπάλληλοι) που θα συμβάλλουν στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν έπειτα από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σταθά σχετικά με την έκδοση συντάξεων από το υποκατάστημα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ στη Λιβαδειά.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στρατούλης: Ούτε μία στο εκατομμύριο δεν θα υποκύψουμε στις θρασύτατες προτάσεις των δανειστών
«Θρασύτατες» χαρακτήρισε τις προτάσεις των δανειστών προς την ...
Στρατούλης: Αν οι εταίροι δεν κάνουν πίσω, λύση μόνο οι εκλογές
Τα μέτρα, που προτείνουν οι δανειστές, δεν πρόκειται να περάσουν, ...
Στρατούλης: Κύριο μέλημα η μείωση των συντάξεων
Την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από τις επικουρικές ...
Την Τετάρτη η πληρωμή των συντάξεων του ΟΓΑ
 Την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις σε 696.350 ...
ΙΚΑ: Καταβάλλονται σήμερα οι συντάξεις του Μαϊου
Σήμερα 29 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του Μαΐου στους ...
Πληρώνει τους συνταξιούχους το ΙΚΑ
Σήμερα Πέμπτη θα γίνει η πληρωμή των συντάξεων σε όλους τους ...
Ξεπερνά το 1 εκατ. η ζημιά του ΙΚΑ από τις παράνομες συντάξεις χηρείας
Ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ η ζημιά από την παράνομη χορήγηση συντάξεων ...
Στα 927,8 ευρώ η μέση σύνταξη το Νοέμβριο
Στα 927,80 ευρώ διαμορφώνεται το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις το ...
Τη Δευτέρα η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ–ΕΤΑΜ
Την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Απριλίου, θα γίνει η πληρωμή των συντάξεων του ...