Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Κ.Κοσκινά: Απαραίτητη η συμβολή της πολιτείας για να ανοίξει το ΕΜΣΤ
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα κέλυφος. Αυτό που είναι έτοιμο είναι ...
Μέσα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Οι πόρτες του κτιρίου του ΕΜΣΤ άνοιξαν για λίγο στο πλαίσιο της ...
Το πολυαναμενόμενο μουσείο θα ανοίξει μέχρι τέλος του χρόνου
Οι πόρτες του κτιρίου του ΕΜΣΤ άνοιξαν για λίγο στο πλαίσιο της ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Ξυδάκης: Στα τέλη του 2015 θα ανοίξει τις πορτες του το ΕΜΣΤ

Ξυδάκης: Στα τέλη του 2015 θα ανοίξει τις πορτες του το ΕΜΣΤ
Το όμορφο κέλυφος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), χωρίς εκθέματα προς το παρόν, άνοιξε για λίγες ώρες το Σάββατο στους δημοσιογράφους, με αφορμή τη συμβολική συμμετοχή του ΕΜΣΤ στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου). Στο τέλος του 2015 αναμένει την παράδοση του κτιρίου στο κοινό ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

Ο Ν.Ξυδάκης, στο περιθώριο της ξενάγησης, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους την πρόθεσή του να επανενεργοποιήσει το σχέδιο συγχώνευσης των δύο μουσείων σύγχρονης τέχνης της Θεσσαλονίκης, Κρατικού και Μακεδονικού, στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης.

Έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την τελευταία δημοσιογραφική ξενάγηση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ, όταν ακόμα το κτίριο ήταν σε φάση εργοταξίου.

Ο κ. Ξυδάκης ευχαρίστησε σήμερα τους ανθρώπους που εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο ΕΜΣΤ. «Το κτίριο δεν θα υπήρχε αν δεν είχε γεννηθεί μέσα στις καρδιές των ανθρώπων, όπως της Άννας Καφέτση και πολλών ανθρώπων που πέρασαν από το ΔΣ του ΕΜΣΤ, συλλέκτες, δωρητές έργων τέχνης, τεχνοκριτικούς, επιμελητές εκθέσεων, το προσωπικό του Μουσείου, και πολλούς ακόμα που έχουν προσφέρει για να είμαστε σε αυτό το φωτεινό περιβάλλον» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού.

«Ένα κτίριο - συναρπαστικό φάντασμα, που η κατασκευή του ξεκίνησε πριν 11 χρόνια κι αφού στεγάστηκε στα υπόγεια του Μεγάρου Μουσικής και του Ωδείου Αθηνών, επιστρέφει τώρα στο Φιξ, ένα πολύ κομψό και επιβλητικό τοπόσημο της Αθήνας. Φιλοδοξούμε πολύ σύντομα να το δει το κοινό, όπως επίσης σύντομα θα προκηρυχτεί διεθνής διαγωνισμός για να αποκτήσει διευθυντή το καινούργιο Μουσείο» είπε καλωσορίζοντας τους δημοσιογράφους ο κ. Ξυδάκης.

Ένα αποφασιστικό βήμα για το πολύπαθο ΕΜΣΤ έγινε πριν πέντε ημέρες με τη μετεγκατάσταση των εργαζομένων από το Ωδείο Αθηνών. «Κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό ψυχολογικά για τους εργαζόμενους του μουσείου» τόνισε από την πλευρά της η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά.

Για να λειτουργήσει το καινούργιο σπίτι του ΕΜΣΤ πρέπει να ολοκληρωθεί η οριστική παραλαβή του κτιρίου -έχουν παραδοθεί μόνον ο πρώτος όροφος και ο ημιόροφος- και  να προχωρήσουν σε περίπου 50 προσλήψεις προσωπικού, καθώς προς στιγμήν απασχολούνται μόνον 14 εργαζόμενοι.

Πρόκειται για ένα πενταώροφο κτίριο 18.142 τμ, όπου στα 7.500 τμ θα εκτίθενται οι μόνιμες συλλογές και οι περιοδικές εκθέσεις. «Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για ένα "θηρίο" που δεν θα μπορούσε να έχει ανοίξει τις πόρτες του για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων αν δεν είχε ξεκινήσει από το πείσμα και το όραμα κάποιων ανθρώπων και κυρίως της προκατόχου μου κ. Άννας Καφέτση» ανέφερε η Κατερίνα Κοσκινά.

Η διευθύντρια του ΕΜΣΤ απαντώντας σε ερωτήσεις δήλωσε ότι επεξεργάζεται, υπό πίεση χρόνου όπως τόνισε, τη μουσειολογική μελέτη της έκθεσης της μόνιμης συλλογής του μουσείου στο νέο κτίριο. «Είναι ο τρόπος σκέψης ενός διευθυντή Μουσείου επομένως δεν μπορεί να υλοποιηθεί μουσειολογική μελέτη που ανήκε σε άλλον διευθυντή» απάντησε η κ. Κοσκινά εκτιμώντας ότι πρέπει να μείνουν ελεύθεροι χώροι για περφόρμανς και άλλες εκδηλώσεις.

Για τα πεπραγμένα της διεύθυνσης από τότε που ανέλαβε, τον Δεκέμβριο του 2014, η ίδια συνόψισε τα εξής τέσσερα σημεία: «Εκκένωση του Ωδείου Αθηνών, εξασφάλιση δωρεών για τη μεταφορά από το Ωδείο, ενεργοποίηση της ομάδας διαχείρισης της δωρεάς 3 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα "Στ.Νιάρχος" και κατάθεση του εσωτερικού κανονισμού του ΕΜΣΤ προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού».

Όσο για τα πενιχρά οικονομικά του ΕΜΣΤ, ο πρόεδρος του Μουσείου Γιώργος Παπαναστασίου, ανέφερε ότι για τα έξοδά του το Μουσείο χρειάζεται το ποσό των 2 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η προγραμματική σύμβαση της τριετίας 2015 - 2017 είναι ύψους 4 εκατ. ευρώ «και πρέπει να έρθει σ' εμάς» όπως τόνισε.

Άλλωστε, η σημερινή πρόσκληση του ΕΜΣΤ προς τους δημοσιογράφους δεν σχετιζόταν με εγκαίνια του Μουσείου αλλά με την ξενάγηση στο κτίριο «το οποίο δεν χαρακτηρίζεται από αρχιτεκτονικό ναρκισσισμό αλλά διαθέτει ένα εσωτερικό ουδέτερο, τεχνολογικά πολύ προηγμένο ώστε να υπηρετήσει την τέχνη που θα φιλοξενήσει» είπε ο αρχιτέκτονας Βαγγέλης Στυλιανίδης του γραφείου 3 SK. 

Τέλος, σύμφωνα με τα σχέδια του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού το 2016 θα  φιλοξενηθεί στο νέο κτίριο του ΕΜΣΤ, η έκθεση για το «Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα», που θα περιλαμβάνει έργα από Ματίς έως εννοιολογική τέχνη της δεκαετίας του '60.

Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΥΠΠΟ: Σκέψεις για διοικητική αυτοτέλεια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Το ενδεχόμενο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να αποκτήσει ...
Ξυδάκης: Προτεραιότητα η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Μόντε Σμιθ
Επίσκεψη στη Ρόδο πραγματοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού ...
Συμβολική ξενάγηση λόγω της Ημέρας Μουσείων
Το όμορφο κέλυφος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), χωρίς ...
Ένα μουσείο για τον κινηματογράφο στο Λος Άντζελες
 Πραγματικότητα, στα τέλη του 2017, θα γίνει το όνειρο της Αμερικανικής ...
Διαγωνισμό συγγραφής -  δραματοποίησης παραμυθιών προκηρύσσει το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Είναι το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της πρωτεύουσας. Άνοιξε τις πόρτες ...
Τάκης Σαγιώρ: «Άμα έχεις ταλέντο, όσες πόρτες και να σου κλείσουν, κάποια θα ανοίξει στο τέλος»
Για τα πισώπλατα μαχαιρώματα και για όλους όσοι τον απείλησαν ότι θα ...
Τέλη του 2015 ξεκινούν τα έργα της γραμμής 4 του μετρό
Στα τέλη του 2015 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή της πρώτης φάσης ...
Εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις στο Βιομηχανικό Μουσείου Φωταερίου
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ...
Υβριδικές Ιστορίες: Έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει τις Υβριδικές ...