Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Τα μυστικά της ελληνικής πρότασης – Όλο το πακέτο των μέτρων
Με μέτρα που ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ, κάθεται η κυβέρνηση στο τραπέζι ...
Ύφεση 0,2% το πρώτο 3μηνο
Ύφεση (-0,2%) κατέγραψε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ ...
ΥΠΟΙΚ: Η ύφεση στην οικονομία θα περιορισθεί το α΄ τρίμηνο εφέτος
Αισιοδοξία ότι η ύφεση στην οικονομία θα περιορισθεί το α΄ τρίμηνο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Πισωγύρισμα στην ύφεση!

Πισωγύρισμα στην ύφεση!

Με τη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και «θεσμών» να βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της και με όλα τα σενάρια, θετικά και αρνητικά, να παραμένουν πάνω στο «τραπέζι», η είδηση ότι η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε αρνητικούς ρυθμούς το πρώτο τρίμηνο του 2015 προκαλεί προβληματισμό, κυρίως όμως εντείνει τις πιέσεις για λύση, προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέος κύκλος ύφεσης που θα παρασύρει και πάλι τη χώρα…

Τα αισιόδοξα σενάρια, προερχόμενα κυρίως από την ελληνική κυβέρνηση, κάνουν λόγο για συμφωνία ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ωστόσο το κλίμα σε Βρυξέλλες και ΔΝΤ δεν είναι το ίδιο καλό, με τους Ευρωπαίους να εμφανίζονται κουρασμένοι από το μπρος-πίσω της Αθήνας στα θέματα-«αγκάθια» της διαπραγμάτευσης και το Ταμείο να διαμηνύει ότι πάντα υπάρχει στο τραπέζι plan Β, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι δεν είναι το βασικό σενάριο για την Ελλάδα…

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αρνητική πορεία της ελληνικής οικονομίας στο α’ τρίμηνο του 2015, αλλά και η συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων έχουν σημάνει συναγερμό εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ εντείνουν τις πιέσεις για άμεση λύση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα για την οικονομία της χώρας μας. Ακόμα μεγαλύτερη σημασία αποκτά το γεγονός του πισωγυρίσματος στην ύφεση για την Ελλάδα, επειδή συμβαίνει σε μια στιγμή που οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης –ανάμεσά τους και η Κύπρος και η Ιταλία– βλέπουν την ανάπτυξή τους να επιταχύνεται.

Αντιθέτως, η Ελλάδα βλέπει την οικονομία της να συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ η αβεβαιότητα που συνεχίζει να υπάρχει σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, επιβαρύνει το κλίμα για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Η χώρα ξεμένει γρήγορα από μετρητά και χρειάζεται μία συμφωνία με την Ευρώπη σε λίγες εβδομάδες, ενώ ακόμα και τότε τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε χειρότερα πριν αρχίσουν να βελτιώνονται, όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές. Χαρακτηριστική –και άκρως ανησυχητική – είναι η δήλωση της κας Γκιζέμ Καρά, υψηλόβαθμης οικονομολόγου της BNP Paribas, η οποία τονίζει ότι «η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να επηρεάσει τον τουρισμό της Ελλάδας, πιθανώς με επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι».

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του βρετανικού Telegraph αναφέρει την ύφεση που σημειώνεται στη χώρα το α’ τρίμηνο του 2015, τονίζοντας πως τα νούμερα από την ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η πορεία της οικονομίας της χώρας κατέγραψε την τρίτη χειρότερη πορεία μετά την Εσθονία και τη Λιθουανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταβάλλουν «ηρωικές προσπάθειες» να αποτρέψουν την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη, τη στιγμή που ο επικεφαλής της Bundesbank (Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας), Γενς Βάιντμαν, διεμήνυε ότι «δεν μπορούμε να δίνουμε φθηνά δάνεια σε τράπεζες που είναι αποκλεισμένες από τις αγορές, προκειμένου να αγοράζουν ομόλογα της χώρας τους, η οποία, επίσης, είναι αποκλεισμένη από τις αγορές. Νομίζω ότι αυτό παραβιάζει τους κανόνες της ΕΚΤ».

«Αιμορραγούν» οι τράπεζες

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν υποχωρήσει κατά 20% από τον Σεπτέμβριο, με τις εκροές να φθάνουν τουλάχιστον τα 7 δισ. ευρώ μόνο τον Απρίλιο! Η εξέλιξη αυτή έχει αναγκάσει την ΕΚΤ να αυξάνει συνεχώς τα κεφάλαια του ELA, ενώ η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση συνεχώς ενισχύεται.

Εξαιρετικά ανησυχητική είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά το επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα, με τους βιομηχάνους να κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» και να ζητούν από την κυβέρνηση να υποστηρίξει «κάθε επενδυτική πρωτοβουλία στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, για να καταπολεμηθεί επιτέλους η υψηλή ανεργία και να επανέλθει η κοινωνική ηρεμία».

Σε κομβικό σημείο η διαπραγμάτευση

Με τα «αγκάθια» που εξακολουθούν να χωρίζουν τις δύο πλευρές, συνεχίζονται οι συνεδριάσεις του Brussels Group, σε πρώτη φάση μέσω τηλεδιασκέψεων, ενώ πιθανότατα τη Δευτέρα θα ξαναρχίσουν οι επαφές με αυτοπρόσωπη παρουσία στις Βρυξέλλες. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στη στρατηγική της κυβέρνησης, εξηγώντας ότι η διαπραγμάτευση γίνεται τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Σημείωσε, δε, ότι η αμοιβαία επωφελής συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και των «κόκκινων γραμμών» της, πρέπει να λαμβάνει υπόψη το ζήτημα της ρευστότητας. Ως προς αυτό το ζήτημα και την κατάληξη σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει μέσα στον Μάιο, είπε ότι είναι σημαντικός σταθμός η τακτική Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας και ενδεχόμενο έκτακτο Eurogroup στα τέλη του μήνα, το οποίο θα μπορούσε να ζητήσει η κυβέρνηση.

Ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι έχει προχωρήσει πολύ η διαπραγμάτευση και έχει υπάρξει πρόοδος, ότι «η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να υπάρξει αυτή» και ότι «καιρός είναι να καταβάλουν και οι εταίροι έστω και λίγη προσπάθεια».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ντάισελμπλουμ: Η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις
«Η συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας δίνει ...
Κύπρος: Η οικονομία βγήκε από την ύφεση
 Η κυπριακή οικονομία έχει εξέλθει από την ύφεση και το 2015 θα κλείσει ...
ΙΟΒΕ: Επανέρχεται σε ύφεση η ελληνική οικονομία το 2015
 Ύφεση μεταξύ 2-2,5% το 2015 αναμένει το Ίδρυμα Οικονομικών και ...
«Υπάρχει ένα νέο κίνημα στην Ελλάδα και κάποιοι δεν θέλουν να πετύχει»
Στην κρίσιμη διαπραγμάτευση ανάμεσα στους δανειστές και στην ελληνική ...
Λύση μέσω ΕΚΤ για τη ρευστότητα επιδιώκει η κυβέρνηση
Προσωρινή λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική ...
ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 1,6% του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο
Με ρυθμό ανάπτυξης 1,6% του ΑΕΠ "έτρεξε" η ελληνική οικονομία το 3ο ...
ΔΝΤ: Στο 4,2% η ύφεση και στο 27% η ανεργία για το 2013
Ταυτίζονται οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού με αυτές ...
Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 4%, σύμφωνα με τις ...
Στο 5,6% η ύφεση στο πρώτο 3μηνο
Στο 5,6% ανήλθε η ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο α' τρίμηνο του ...