Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 10C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρα
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εισήλθαν στον αρχαιολογικό χώρο ...
Η πολυκοσμία βλάπτει λέει το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού
Μέχρι 15.000 άνθρωποι θα μπορούν να επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο ...
Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης ο Ν.Ξυδάκης
Για το αναστηλωτικό έργο που εκτελείται στην Ακρόπολη ενημερώθηκε ο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Πλαφόν επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας

Πλαφόν επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας
Μέχρι 15.000 άνθρωποι θα μπορούν να επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, ημερησίως, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να προστατευθούν οι 2.000 ετών σπάνιες νωπογραφίες στα σωζόμενα κτήρια του χώρου.

Όπως διαπιστώθηκε ύστερα από έρευνα κλιμακίου της UNESCO, η παρουσία μεγάλου αριθμού επισκεπτών αυξάνει τα ποσοστά υγρασίας, επηρεάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το μικροκλίμα στους επισκέψιμους χώρους. Κατά συνέπεια οι συνθήκες που δημιουργούνται είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τις αριστουργηματικές νωπογραφίες. Το πρόβλημα παρατηρείται κυρίως τις Κυριακές, οπότε η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο είναι ελεύθερη. Είναι χαρακτηριστικό πως την Κυριακή 3 Μαΐου ο χώρος δέχθηκε 35.000 επισκέπτες.

Στην Πομπηία, έναν από τους σημαντικότερους και πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά του πλανήτη, είναι σε εξέλιξη ένα τεράστιο έργο συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων, μέσω ευρωπαϊκής και κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα.

Των έργων προηγήθηκαν οι καταγγελίες αξιωματούχων της ΕΕ και της UNESCO, ιταλικών φορέων, αλλά και δημοσιογράφων πως η κυβέρνηση επέτρεψε τη σταδιακή καταστροφή του χώρου. Αδιάψευστος μάρτυρας της εικόνας εγκατάλειψης ήταν οι συχνότατες καταρρεύσεις εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων. Η ΕΕ ζητούσε από την ιταλική κυβέρνηση να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα, απειλώντας πως θα χαθούν οι δεσμευμένοι για τον σκοπό αυτό πόροι, ενώ η UNESCO προειδοποίησε πως δεν θα διστάσει να αφαιρέσει την Πομπηία από τον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Βίλα των Μυστηρίων

Στα τέλη Μαρτίου, ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Μάριο Φραντσεσκίνι ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν τα έργα αποκατάστασης στη Βίλα των Μυστηρίων και πως ο χώρος είναι και πάλι επισκέψιμος. «Ξέρουμε πως ολόκληρος ο κόσμος κοιτά με προσοχή ό,τι συμβαίνει στην Πομπηία. Σήμερα, η Ιταλία μπορεί υπερήφανα να πει ότι γυρίζει σελίδα» διεμήνυσε ο Φραντσεσκίνι, διαβεβαιώνοντας ότι οι εργασίες στο χώρο κινούνται εντός των προθεσμιών που έχει θέσει η ΕΕ και καθησυχάζοντας τους Ιταλούς πως δεν θα χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 105 εκατ. ευρώ.


Η Βίλα των Μυστηρίων, μία εντυπωσιακή πολυτελής οικία με περισσότερα από 60 δωμάτια, χρονολογείται στο πρώτο μισό του 2ου μ.Χ. αιώνα. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου και οφείλει τη φήμη της στις σπάνιες τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό της. Στις παραστάσεις τους παρακολουθούμε σκηνές από τα διονυσιακά μυστήρια και τις τελετές μύησης στη διονυσιακή λατρεία.

Η Οικία της Μικρής Κρήνης

Ένας άλλος χώρος που συντηρήθηκε και παραδόθηκε στο κοινό είναι η Οικία της Μικρής Κρήνης. Πρόκειται για ένα από τα πλέον καλαίσθητα κτήρια του αρχαιολογικού χώρου, που πήρε το όνομά του από την κρήνη-νυμφαίο, η οποία βρίσκεται στον κήπο του και είναι διακοσμημένη με αριστοτεχνικά ψηφιδωτά.

Οι εργασίες στην Οικία της Μικρής Κρήνης διήρκεσαν 135 ημέρες και το κόστος ανήλθε στις 240.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος -περίπου 200.000 ευρώ- καλύφθηκε από το Great Pompeii Project, μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου, ενώ το υπόλοιπο ποσό προήλθε από δωρεές πολιτών, αλλά και από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

 

 

 


Πηγή : http://www.tovima.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ο πολιτισμός της φυλής αυτόχθονων του Καναδά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσ/κης την ώρα που η έκθεση «Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» πραγματοποιείται με επιτυχία στον Καναδά
Η έκθεση «Haida: Life. Spirit. Art.» (Χάιντα: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη.) που ...
Συνεδρίασε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο
Τις αυξήσεις στις τιμές εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και ...
Επίσκεψη πραγματοποίησε στον αρχαιολογικό χώρο ο ΥΠΠΟ Νίκος Ξυδάκης
Πρόσκληση συνεργασίας με σκοπό την κατάρτιση ενός κεντρικού σχεδίου ...
Επίσημη πρώτη για το ανανεωμένο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο
Με νέα, ανανεωμένη, σύνθεση συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά τις εκλογές ...
Το αρχαιολογικό μουσείο Ελευσίνας εκπέμπει SOS
Αποτελεί ένα από τα πρώτα μουσεία του ελληνικού κράτους, με μοναδικούς ...
Με το βλέμμα στην UNESCO τα έργα στον αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων
Κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού, με επικεφαλής τη γενική ...
Παρουσιάστηκε το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο-Στον αέρα έως το τέλος 2015
Πόσο πιθανό είναι το σπίτι σας ή το οικόπεδό σας να γειτνιάζει με ένα ...
Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο «ανοίγει» την πύλη του
Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) και η διαδικτυακή πύλη του ...
Οκτώ προσαγωγές στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών
Οκτώ προσαγωγές έγιναν χθες το βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα ...