Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
«Πυρετός» διαβουλεύσεων στην κυβέρνηση
Τα επόμενα βήματά της στο πεδίο της διαπραγμάτευσης το προσεχές ...
Έτοιμοι για συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση Γερμανία και Κομισιόν
Έτοιμοι για συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση δηλώνουν το ...
Ανεβαίνει το "θερμόμετρο" στην κυβέρνηση και στο Οικονομικό επιτελείο ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Κοστίζουν ακριβά οι καθυστερήσεις

Κοστίζουν ακριβά οι καθυστερήσεις

Πιο κοντά από ποτέ σε μια συμφωνία με τους δανειστές φαίνεται πως βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, που αναμένει το «πράσινο φως» στο σημερινό Eurogroup και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου. Ωστόσο, για να φτάσουμε ως εδώ χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η χώρα έφτασε στο όριο της οικονομικής ασφυξίας, με αποτέλεσμα η όποια συμφωνία να προϋποθέτει μέτρα υψηλού δημοσιονομικού κόστους, που προοιωνίζονται νέο κύκλο πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων…

Το Μαξίμου εμφανίζεται πλέον βέβαιο για τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης, κάνοντας λόγο για «έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους εταίρους», ωστόσο οι διαβεβαιώσεις για διατήρηση των «κόκκινων γραμμών» που είχε θέσει η κυβέρνηση απευθύνονται μόνο στο εσωκομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., αν και είναι αμφίβολο κατά πόσο πείθουν ακόμα και αυτούς.

Επισήμως, βέβαια, λεπτομέρειες περί των κυβερνητικών προτάσεων προς τους εταίρους δεν έχουν γίνει γνωστές, καθώς το Μαξίμου έχει επιλέξει να μην τις δημοσιοποιήσει προτού επιβεβαιωθεί η συμφωνία για να αποφύγει αντιδράσεις που μπορεί να χαλάσουν το κλίμα, ωστόσο τα όσα έχουν διαρρεύσει δημιουργούν προβληματισμό σε κομματικά και κυβερνητικά στελέχη των δύο κομμάτων (και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ), αφού φαίνεται ότι προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία και να επέλθει σύγκλιση με τους δανειστές, το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο έβαλαν πολύ νερό στο κρασί τους και υποχώρησαν από αρκετές «κόκκινες γραμμές».

Οι πληροφορίες για τα μέτρα

Το πρώτο και κύριο στοιχείο που δείχνει τη «στροφή» της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι αποφάσισε να αποδεχθεί αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, κάτι που αποτυπώθηκε και στο κοινό ανακοινωθέν Γιούνκερ-Τσίπρα για την πρόοδο της διαπραγμάτευσης. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, κάποια εκ των οποίων αγγίζουν και «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έως τώρα συμφωνείται:

- Ειδικός φόρος στους 500 πλουσιότερους φορολογούμενους με βάση το περιουσιολόγιο.

- Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015, αλλά επί διαφορετικών αντικειμενικών αξιών (κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως τα τέλη του Ιουνίου).

- Έκτακτη εισφορά για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ, χωρίς τη μείωση κατά 30%.

- Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ (πιθανότατα ύψους 18%), με εξαίρεση είδη πρώτης ανάγκης (όπως ψωμί, γάλα και φάρμακα. φάρμακα-βιβλία).

- Μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις, ακόμα και για θεμελιωμένα δικαιώματα και, αντικίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

- Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη (πιθανή επέκταση στα σκάφη).

- Επιβολή φόρου διαμονής για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία νησιών του Αιγαίου.

- Επιβολή φόρου 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας κατά την τουριστική περίοδο (1/4 έως 31/10).

- Ειδικός φόρος 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης).

- Υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.

- Αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

- Δημιουργία ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

- «Πάγωμα» της αύξησης του κατώτατου μισθού.

- Συλλογικές συμβάσεις σε ένα ευρωπαϊκού τύπου μοντέλο (ευέλικτος χαρακτήρας).

Τί αλλάζει με τον ΦΠΑ

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στον ΦΠΑ, εφόσον επιβεβαιωθεί η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή στο 18%, θα επέλθουν νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές, οι οποίοι υπολογίζεται ότι σήμερα βαρύνονται με μέσο σταθμισμένο ΦΠΑ 17% (ισχύουν 6 συντελεστές: 3 για όλη τη χώρα και άλλοι 3 ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου). Ειδικά μάλιστα για τα βασικά αγαθά ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα, το ρεύμα και τα φάρμακα, όπου ισχύουν μειωμένοι συντελεστές (6,5%-13%), η σταθμισμένη επιβάρυνση του ΦΠΑ είναι 7%! Το «στοίχημα» αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση είναι αν θα καταφέρει να εξαιρεθούν τα βασικά αγαθά και οι υπηρεσίες από τον ενιαίο συντελεστή, κάτι που όμως θα αντισταθμιστεί με κατάργηση της έκπτωσης 30% για τα νησιά του Αιγαίου, που εκτιμάται ότι μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στον τουρισμό και, άρα, στο προσδοκώμενο ΑΕΠ.

Πάντως, με τον νέο ΦΠΑ αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις τιμών σε λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ), στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στις ιατρικές εξετάσεις και επισκέψεις, στα εισιτήρια κινηματογράφου και στον κλάδο της εστίασης.

Αντίθετα, μείωση τιμών θα σημειωθεί σε βασικά είδη διατροφής, ενδύματα-υποδήματα, οικοδομικά υλικά, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, κομμωτήρια κ.ά.

Τα «αγκάθια»

Την ίδια ώρα, παραμένουν και αρκετά «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση, που χωρίζουν τις δύο πλευρές. Τα βασικότερα από αυτά είναι:

  • Οι αλλαγές στις συντάξεις, με τους δανειστές να ζητούν μειώσεις όχι μόνο στις υψηλές επικουρικές αλλά και στις κύριες, κάτι που βρίσκει αντίθετη την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, ωστόσο, συναινεί σε μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ώστε να καταστεί «δίκαιο και δημοσιονομικά βιώσιμο». Η βιωσιμότητα, πάντως, μεταφράζεται εκτός από περικοπές και σε αύξηση ορίων ηλικίας…
  • Τα εργασιακά, με την κυβέρνηση και τους θεσμούς μα συζητούν επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, αλλά πιο «ελαστικών» και πάντως όχι με τη μορφή που είχαν στο παρελθόν.
  • Οι ιδιωτικοποιήσεις, όπου αναζητείται φόρμουλα επιτάχυνσης των διαδικασιών που έχουν βαλτώσει, με προτεραιότητα στα περιφερειακά αεροδρόμια, τον ΟΣΕ, τον ΟΛΠ κ.ά.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος 

Σε κάθε περίπτωση, κοινή εκτίμηση των εμπλεκόμενων στη διαπραγμάτευση μερών, την οποία δεν δίστασε να αναγνωρίσει και ο συντονιστής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι ότι από τις 20 Φεβρουαρίου και την αρχική συμφωνία στο Eurogroup μέχρι σήμερα χάθηκε πολύτιμος χρόνος, που κοστίζει πλέον πολύ ακριβά στην κυβέρνηση, η οποία καλείται πλέον, υπό τη δαμόκλεια σπάθη της οικονομικής ασφυξίας, να λάβει μέτρα, που και από τις προεκλογικές εξαγγελίες της απέχουν και έχουν πολλαπλάσιο κόστος από το λεγόμενο «e-mail Χαρδούβελη», το οποίο τόσο λυσσαλέα είχε πολεμήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση.

Και η εξέλιξη αυτή δημιουργεί διπλό πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό: αφενός πρέπει να βρει τρόπο να πείσει τους αντιδρώντες στο εσωτερικό του κόμματός του να αποδεχθούν και να ψηφίσουν αυτά τα μέτρα και αφετέρου πρέπει να βρει μια απάντηση προς την αντιπολίτευση, από την οποία ζητά να στηρίξει μια συμφωνία που φαντάζει πιο επώδυνη από την αντίστοιχη που ο ίδιος αρνήθηκε να στηρίξει όταν του το ζήταγε η τότε κυβέρνηση…

Και τώρα… στο εσωτερικό μέτωπο

Εφόσον στο Eurogroup της Δευτέρας επιβεβαιωθεί η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και ανάψει το «πράσινο φως» για συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον του στο εσωτερικό μέτωπο, προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη «διπλή πρόκληση» που περιγράψαμε παραπάνω. Γεγονός είναι ότι οι «σκληροί» του ΣΥΡΙΖΑ (πλευρά Λαφαζάνη και άλλες συνιστώσες) δεν έχουν λάβει έως τώρα δημόσια θέση για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, ωστόσο δεν χάνουν ευκαιρία να διαρρέουν, μέσω επικοινωνιακών «καναλιών» που επηρεάζουν, την αντίθεσή τους με έναν επώδυνο συμβιβασμό, ενώ χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Κώστα Λαπαβίτσα ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται δυνατότητα συμφωνίας που θα επιτρέπει την εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό «η ρήξη πρέπει να μείνει στο τραπέζι». Την ίδια ώρα, αντιδράσεις υπάρχουν και από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ., με τη βουλευτή Σταυρούλα Ξουλίδου να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει υφεσιακά μέτρα.

Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι τελικά, εύκολα ή δύσκολα, τα μέτρα θα περάσουν, αφού προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού με τους δανειστές πιέζουν και όλες οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι οι πολίτες δεν επιθυμούν να τεθεί σε κίνδυνο η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη.

Σε κάθε περίπτωση, ύστατη επιλογή παραμένει το δημοψήφισμα, που κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να λύσει τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα έναντι της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης, εφόσον σε αυτό επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων, αν και αυτό είναι κάτι που ουδείς μπορεί να προδικάσει…

Ο κίνδυνος της ύφεσης είναι εδώ…

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και το πόσο κοντά βρισκόμαστε σε συμφωνία, το «φάντασμα» της ύφεσης εξακολουθεί να στοιχειώνει την ελληνική οικονομία, κάτι που αποτυπώνεται και στην οικονομική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, που φέρει τον τίτλο «Αναχαίτιση της ανάκαμψης, λόγω της υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας».

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη το 2014, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε για πρώτη φορά από το 2007 κατά 0,8%. Παράλληλα, οι εξαγωγές των υπηρεσιών βελτιώθηκαν χάρη στον τουρισμό και τον τομέα της ναυτιλίας, ενώ βελτιώθηκαν και οι εξαγωγές αγαθών. Όσον αφορά τις επενδύσεις, η Επιτροπή διαπιστώνει αύξηση για πρώτη φορά από το 2008, κυρίως λόγω της αύξησης στις επενδύσεις εξοπλισμού.

Ωστόσο, η Επιτροπή παρατηρεί ότι η «θετική συγκυρία» επλήγη από το κλίμα αβεβαιότητας που προέκυψε με την ανακοίνωση των εκλογών τον περασμένο Δεκέμβριο και θεωρεί ότι η σημερινή «έλλειψη σαφήνειας» στην πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, επιδεινώνει το κλίμα αβεβαιότητας. Επισημαίνεται, δε, ότι ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης επιδεινώθηκε τον Μάρτιο, λόγω της χαμηλής εμπιστοσύνης σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς.

Όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2015, η Επιτροπή αναμένει μεγέθυνση κατά 0,5%, υπό την προϋπόθεση ότι έως τον Ιούνιο θα υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ και ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα επιστρέψει μαζί με τη ρευστότητα της οικονομίας και του τραπεζικού τομέα. Σημειώνεται ότι η οικονομική μεγέθυνση για το 2015 είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με την πρόβλεψη της Επιτροπής τον περασμένο Φεβρουάριο (2,5% του ΑΕΠ). Όσο για τo 2016, η Επιτροπή προβλέπει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα φτάσει το 2,9%, καθώς οι επενδύσεις αναμένεται να ανακάμψουν εφόσον προχωρήσουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αρνητική δημοσιονομική επίδραση

Η αύξηση της αβεβαιότητας από το φθινόπωρο του 2014 και η επιβράδυνση της ανάκαμψης είχαν σημαντική επίδραση στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, με σημαντική μείωση των κρατικών εσόδων στο τέλος του 2014 και στους δύο πρώτους μήνες του 2015. Έτσι, η Επιτροπή εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2014 θα κλείσει στο -3,5% του ΑΕΠ (βελτιωμένο, πάντως, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη), ενώ για το 2015 και το 2016 προβλέπει ότι θα μειωθεί στο -2,1% και στο -2,2% του ΑΕΠ, αντίστοιχα, με βάση την υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδας, αναμένεται να φτάσει στο ανώτατο σημείο το 2015 (180,2% του ΑΕΠ) και να αρχίσει να μειώνεται το 2016 (173,5% του ΑΕΠ).

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ντάισελμπλουμ: Η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις
«Η συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας δίνει ...
Η ελληνική πρόταση για τη συμφωνία
Έτοιμη να αποδεχτεί τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που πρότειναν οι ...
Η ελληνική αντιπρόταση
Mέτρα συνολικού ύψους 7,899 δισ. ευρώ για φέτος και το 2016 προβλέπει η ...
Κυβέρνηση: Πάμε για ενιαία συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα-Τι λέει το non paper προς τους θεσμούς
Ενιαία συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα βάζει στο «τραπέζι» η ...
Ο λογαριασμός θα πάει στον κ. Τσίπρα…
Αλλαγή σκηνικού έχουμε σε σχέση με τον επικεφαλής της ελληνικής ομάδας ...
«Καυτό» είναι το τριήμερο αυτό για την κυβέρνηση και το Οικονομικό ...
Σβήνουν-γράφουν κυβέρνηση-τροικανοί μέχρι την Κυριακή!-Τα τρία επίμαχα ζητήματα
Σε… αγώνα δρόμου καλούνται να επιδοθούν κυβέρνηση και Οικονομικό ...
Στο... τρέξιμο η κυβέρνηση ως την Κυριακή-Οι εταίροι πιέζουν για συμφωνία
Στο… τρέξιμο θα βρίσκονται κυβέρνηση και Οικονομικό επιτελείο έως την ...
Επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομική και επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης
Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική και επικοινωνιακή πολιτική ...