Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
Πάτρα: Αστυνομική επιχείρηση με 19 συλλήψεις μεταναστών
Επιχείρηση στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας πραγματοποίησε σήμερα η ...
Κέντρο φιλοξενίας ανηλίκων μεταναστών
Ένα κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων που προέρχονται κυρίως από ...
Δικογραφία σε 34χρονο για πορνογραφία ανηλίκων στην Πάτρα
Για πορνογραφία ανηλίκων κατηγορείται 34χρονος, στην Πάτρα.Προηγήθηκε ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Η ζωή και η καθημερινότητα των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών στην Πάτρα

Η ζωή και η καθημερινότητα των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών στην Πάτρα
Έφυγαν από την πατρίδα τους κυνηγημένα, έχουν ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα, διέσχυσαν χώρες, γνώρισαν το χειρότερο πρόσωπο της ζωής, πριν προλάβουν καλά καλά να γνωρίσουν την ίδια τη ζωή. Μικρά παιδιά, ασυνόδευτα. Ακόμη κι αν έφυγαν απο την πατρίδα τους μαζί με τους γονείς τους, σε κάποιες περιπτώσεις χάθηκαν στην διαδρομή.
Ο λόγος, για τους ανήλικους, ασυνόδευτους μετανάστες που αφού περπάτησαν πολλά χιλιομετρα σε άγνωστες περιοχές, βρέθηκαν σε σαπιοκάραβα μέσα σε φουρτουνιασμένες θάλασσες, ήρθαν αντιμέτωπα πολλές φορές με το θάνατο και την βία από τα πιο τρυφερά τους χρόνια, κατέληξαν στην Πάτρα.
Στο σημείο αυτό ένα πρόγραμμα έρχεται να απαλύνει τον πόνο αυτών των ανθρώπων και να τους εντάξει σε μια δομή που θα τους παρέχει όλα όσα χρειάζονται, μέχρι να καταστεί εφικτή η προώθησή τους στην νέα τους πατρίδα και στους συγγενείς τους.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά εντάσει τα παιδιά σε μια άλλη καθημερινότητα που περιλαμβάνει παρακολούθηση στο σχολείο σε τάξη αντίστοιχη της ηλικίας τους, ιδιαίτερα μαθήματα, εξωσχολικές εκδηλώσεις, ταξίδια, ομαδικές δραστηριότητες.
Ξαφνικά γνωρίζουν και το άλλο πρόσωπο της ζωής. Αυτό που στερήθηκαν με τον πιο σκληρό τρόπο. Χάρη στο Κέντρο Φιλοξενίας “ΣΤΕΓΗ PLUS (+), τους εργαζόμενους και τους εθελοντές του. 

Αυτά τα παιδιά συμμετέχουν σε δράσεις που στόχο έχουν την ψυχοκοινωνική τους στήριξη, μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, ενώ συμμετέχουν σε δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και ενισχυτικής διδασκαλίας με διαπολιτισμικές δραστηριότητες ανάλογα με την χώρα απο την οποία προέρχεται ο κάθενας ανήλικος.
Παράλληλα ασυνόδευτοι ανήλικοι εκπαιδεύονται και καταρτίζονται σε θέματα του ενδιαφέροντος και της κλίσης τους, ενώ τους γίνεται και επαγγελματικός προσανατολισμός.
Εκτός της παροχής των βασικών αναγκών διαβίωσης -σίτιση καθαριότητα και ασφάλεια- ειδικοί ψυχολόγοι στέκονται στο πλευρό αυτών των παιδιών που σε πολλές περιπτώσεις "κουβαλούν" μαζί τους "παραστάσεις" από τα βιώματα τους στην χώρα τους ή στους ενδιάμεσους σταθμούς μέχρι να καταλήξουν στην Πάτρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Με χαρά και κέφι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι είχαν τη δυνατότητα πριν από περίπου δύο μήνες να ξεναγηθούν στο Ρωσικό εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Κρουζεστέρν» που βρισκόταν στο λιμάνι της Πάτρας. Έμαθαν την ιστορία του εντυπωσιακό ιστιοφόρου, ενώ έβγαλαν πολλές φωτογραφίες.


H ΙDEAL ΒΙKES- Μανιατόπουλος ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Κέντρου Φιλοξενίας ΣΤΕΓΗ PLUS (+) Πάτρας και χάρισε δύο υπέροχα ποδήλατα για τους φιλοξενούμενους του Κέντρου. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν ενώ γνωρίζουν καλύτερα την Πάτρα κάνοντας βόλτες με τα ποδήλατα!

Το πρώί της Τρίτης 22 Απριλίου το Κέντρο Φιλοξενίας “ΣΤΕΓΗ PLUS (+)” Πάτρας (Σατωβριάνδου 17) αποχαιρέτησε ένα μικρό φιλοξενούμενο από τον Αφγανιστάν, ο οποίος ταξίδεψε στη Σουηδία για να ζήσει με τη μητέρα του και την αδερφή του στο πλαίσιο της διαδικασίας της οικογενειακής επανένωσης βάσει του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ» που δίνει τη δυνατότητα σε χωρισμένες οικογένειες αιτούντων άσυλο να επανενωθούν νόμιμα και με ασφάλεια.
Η χαρά των ανθρώπων της Πάτρας που στηρίζουν το πρόγραμμα ήταν μεγάλη. Οταν κατάφεραν να επανενώσουν τα ανήλικα παιδιά που μένουν στο ξενώνα με τις οικογένειές τους. Το διάστημα που έμεινε στο ξενώνα του “ΣΤΕΓΗ PLUS (+)” ο φιλοξενούμενος ανήλικος άρχισε μαθήματα αγγλικών και σουηδικών και γράφτηκε στο Τεχνικό Λύκειο, ενώ παρακολουθούσε μαθήματα στο διαπολιτισμικό εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και συμμετείχε στα μαθήματα ελεύθερης έκφρασης και κατασκευών στο Οροπαίδιο.
Το βράδυ της Δευτέρας 20 Απριλίου, στο χώρο του “ΣΤΕΓΗ PLUS (+)” στην Πάτρα έγινε γιορτή για να ευχηθούν όλοι μαζί στον μικρό φιλοξενούμενό τους.

Ένα από τα ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στο Κέντρο Φιλοξενίας ΣΤΕΓΗ PLUS (+) ξεκίνησε προπονήσεις ποδοσφαίρου, κάθε εβδομάδα, με συνομήλικους του, στις Ακαδημίες του πολυχώρου άθλησης Three Αction, (Ισιδώρου και Ρωμανού, Πάτρα). Επίσης, από τον Οκτώβρη του 2014, πολύ συχνά όλοι οι ανήλικοι του Κέντρου έχουν την ευκαιρία να παίζουν ποδόσφαιρο στο γήπεδο του αθλητικού κέντρου Three Action.

Το Σάββατο 28 Mαρτίου , τα παιδιά του Κέντρου Φιλοξενίας ΣΤΕΓΗ PLUS (+) της Πάτρας είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και να έρθουν σε επαφή με τα αριστουργήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που αποτελούν κληρονομιά όλων των ανθρώπων.

Συγκίνηση,αλληλεπίδραση, αποδοχή, Αγάπη. Οι ανήλικοι που διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας «ΣΤΕΓΗ PLUS (+)» στην Πάτρα, παρουσίασαν φωτογραφίες, ποιήματα, μουσικές και γεύσεις από τις χώρες καταγωγής τους: Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Υεμένη, Συρία, Ιράκ, Ερυθραία. Ενώ όλοι οι μαθητές του Διαπολιτισμικού θεατρικού εργαστηρίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας που αποτελείται από έφηβους από την Ελλάδα και τους ανήλικους της «ΣΤΕΓΗ PLUS (+)» ετοίμασαν ένα θεατρικό δρώμενο με έθιμα και στιγμές από την καθημερινότητα από τις πατρίδες τους.
21 Μαρτίου
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Πρώτη ημέρα της Άνοιξης
Πρωτοχρονιά για ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ασίας- Νορούζ
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σπείρα στην Πάτρα βασάνιζε παιδιά και τα εξωθούσε στην επαιτεία
Κύκλωμα εμπορίας ανήλικων παιδιών ανακαλύφθηκε στην Πάτρα, χάρη στην ...
Μειωμένος ο αριθμός προσφύγων στην Πάτρα
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΠΑΤΡΑ. Τα capital controls φαίνεται ότι «έδιωξαν» μεγάλο αριθμό ...
Σύλληψη τριών παράτυπων μεταναστών στην Πάτρα
Κόμβος για την Ευρώπη το λιμάνιΣτη σύλληψη τριών παράτυπων μεταναστών ...
Έως 1.600 παιδιά υποσιτίζονται στην Πάτρα
Ολοένα και αυξάνεται στην Πάτρα ο αριθμός των ανήλικων παιδιών που ...
Πάτρα: 12χρονη και 11χρονος μέλη σπείρας ληστών
Ένα κοριτσάκι ηλικίας 12 χρόνων και ένα αγοράκι μόλις 11 ετών ...
Πάτρα: 1156 συλλήψεις μεταναστών και 156 μεταναστών μόνο στο λιμάνι
                                          Της Κωνσταντίνας ...
Πάτρα: Εξαρθρώθηκε σπείρα ανηλίκων που διέπραττε κλοπές
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣΣτην εξάρθρωση μιας σπείρας ανηλίκων που ...
Πάνω από 100 συλλήψεις παράνομων μεταναστών στην Πάτρα
Με χειροπέδες 40 άτομα μόνο μέσα σε τρεις μέρεςΣυνεχίζονται στο λιμάνι ...
Οι ανήλικες αλλοδαπές με «μακριά» χέρια στην Πάτρα
Τυχερός στάθηκε ένας ηλικιωμένος άνδρας που έπεσε θύμα τριών ανήλικων ...