Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 20C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Give a Gift: Μια Φωτογραφία: Ομαδική έκθεση στον Εικαστικό Κύκλο
Ο Εικαστικός Κύκλος εγκαινιάζει τη Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015 την ομαδική ...
Νησί: έκθεση αναλογικής φωτογραφίας της Ανδρούλας Κριμιτζά στο BarOmetro
Το BarOmetro παρουσιάζει την έκθεση αναλογικής φωτογραφίας της Ανδρούλας ...
Γυναίκα: έκθεση από την ομάδα Διάφραγμα 26
Η Φωτογραφική Ομάδα ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26 παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Λέσβος, το νησί της κρυμμένης αρμονίας: έκθεση της Τζέλης Χατζηδημητρίου

Λέσβος, το νησί της κρυμμένης αρμονίας: έκθεση της Τζέλης Χατζηδημητρίου

Το Ελληνικό Προξενείο στη Κωνσταντινούπολη (Σισμανόγλειο Μέγαρο), παρουσιάζει από τις 22 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου, 2015, την έκθεση της Τζέλης Χατζηδημητρίου, με τίτλο Λέσβος, το νησί της κρυμμένης αρμονίας.

Η Τζέλη Χατζηδημητρίου (...) αναζητά τη μαγεία που υπάρχει στη πραγματικότητα και το επιτυγχάνει μένωντας προσηλωμένη στη Λέσβο, διατηρώντας όμως πάντα μία απόσταση σεβασμού. Και έτσι αυτές οι εντυπωσιακά αγνές φωτογραφίες μας επιτρέπουν να δούμε το νησί όπως πραγματικά είναι: ένα ανεξάρτητο, μοναδικό και αινιγματικό φαινόμενο (Ulrike Weinhold).

Η ελληνίδα φωτογράφος και περιηγητής Τζέλη Χατζηδημητρίου μας μεταφέρει στιγμές από τη Λέσβο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, αποφεύγοντας τις αισθητικές ευκολίες που προσφέρει η ψηφιακή φωτογραφία και η σύγχρονη οπτική που γεννήθηκε απ’αυτήν. Η δουλειά της αποτελεί μια πρόσκληση από την αντίπερα όχθη του Αιγαίου. Είναι η ανάγκη μιας δημιουργού, με ρίζες από τη Μικρά Ασία, να φέρει κοντά τους δύο λαούς με αφορμή την «κρυφή αρμονία» της Λέσβου. Ο σκοπός της, όπως λέει και η ίδια είναι «να μοιραστούμε την κοινή μνήμη των χαμένων πατρίδων και να βρούμε μια νέα, θεραπευτική προσέγγιση, που θα μας  λυτρώσει και θα μας ξαναφέρει κοντά».

Γεωγραφικά τοποθετημένη στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, η Λέσβος αναδεικνύεται στις φωτογραφίες της Τζέλης Χατζηδημητρίου μέσα από την ποικιλόμορφη «φύση» της. Ο πλούος της φυσικής ομορφιάς της Λέσβου, οφείλεται κυρίως στο φως, όχι μόνο του ηλίου αλλά και του φεγγαριού και των άστρων. Παρατηρώντας στις συνθέσεις της την ποικιλία του φωτός και των χρωμάτων που χαρακτηρίζει το νησί, ανακαλύπτουμε σταδιακά την ιδιομορφία και την ισχυρή προσωπικότητα της Λέσβου, την αστήρευτη ομορφιά της και τις κρυμένες αισθήσεις. Αισθήσεις και εμπειρίες που προέρχονται κυρίως από τη δύναμη της φύσης και λιγότερο μέσα από την καθημερινή ανθρώπινη παρουσία.

Οι φωτογραφίες της Λέσβου δεν μένουν σε μία απλή παρουσίαση ενός όμορφου τοπίου. Μας προσκαλούν να ακούσουμε τους ήχους των ήρεμων νερών και της τρικυμίας, να νιώσουμε τη ζέστη της γης που φλέγεται από τον ήλιο, το κρύο φως του φεγγαριού, την υγρασία των δέντρων.

Το σώμα επίσης και οι αισθήσεις αποτελούν το επίκεντρο της δουλειάς της Τζέλης Χατζηδημητρίου. Άλλοτε στα γυναικεία σώματα που απολαυάνουν τη θάλασσα και άλλοτε σε συνθέσεις χωρίς ανθρώπινες παρουσίες που ανακαλούν ξεχασμένες εμπειρίες, υποβλητικότερες από μιά απλή παρατήρηση.

Η ματιά της, είναι η ματιά αυτού που βλέπει με τα μάτια της καρδιάς. Γέννημα θρέμμα του νησιού, η Τζέλη Χατζηδημητρίου μοιράζεται μαζί μας την ιδιαίτερη πατρίδα της, όπως την έζησε και την αγάπησε.

Η έκθεση, υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τη Μαρίνα Λέσβου-FF Group, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Cen Elgiz, τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου, τον Φορέα Τουρισμού Ερεσού, το τυπογραφείο Non stop printing, τον Δήμο Μυτιλήνης και πολλούς άλλους φορείς του νησιού.

Η Τζέλη Χατζηδημητρίου γεννήθηκε στη Μυτιλήνη. Έχει ασχοληθεί με την καλλιτεχνική φωτογραφία, την ταξιδιωτική λογοτεχνία και τη διδασκαλία της φωτογραφίας.Έξι φωτογραφικές συλλογές της έχουν εκδοθεί και τα έργα της έχουν φιλοξενηθεί σε γκαλερί και μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει συγγράψει δύο ταξιδιωτικά βιβλία για τα Κύθηρα και τη Λέσβο, καθώς και οδοιπορικά στον Ελληνικό τύπο με αφορμή τα ταξίδια της στη Νότια Κορέα, την Ινδία, την Καμπότζη, το Λάος, την Αίγυπτο και πολλά άλλα μέρη. Στα εργαστήρια φωτογραφίας που διοργανώνει με τον τίτλο «Οδοιπορικόν» η Τζέλη Χατζηδημητρίου προσκαλεί μαθητές φωτοργαφίας όλων των επιπέδων σε ένα αέναο ταξίδι με συνοδοιπόρο το φως.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ινσταντανέ: έκθεση στη γκαλερί Ζουμπουλάκη
Σε μία εποχή που η φωτογραφία έχει αποκτήσει σημαντική θέση στην ζωή ...
Εκτός Πλαισίου Χορού: έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Σκουλά στο Τρένο στο Ρουφ
Η έκθεση του Γιάννη Σκουλά με θέμα τον χορό επιστρέφει στην Αθήνα και ...
Φωτογραφία και Μουσική: έκθεση στο Athens House of Photography
Το Athens House of Photography έχει την τιμή να παρουσιάσει την φωτογραφική έκθεση ...
Η παλαιότερη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης: έκθεση από το ΜΙΕΤ
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση Η ...
Τα Κύθηρα άλλοτε, έκθεση φωτογραφίας από το Κυθηραϊκό Φωτογραφικό Αρχείο
Η FOLLOW YOUR ART Gallery παρουσιάζει την έκθεση Τα Κύθηρα άλλοτε, στην οποία ...
Γιώργος Μήλιος: Ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία και σχέδια από το 1960 έως το 2013, έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση, «Γιώργος Μήλιος: Ζωγραφική, ...
Civil Disobedience: nuclear family
Την έκθεση θα φιλοξενήσει ο πολυχώρος πολιτισμού Vault Theatre plus στο ...
Με το βλέμμα στο φεγγάρι: Έκθεση φωτογραφίας, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει για την πρώτη φορά στην ...
Κωστής Αντωνιάδης - Χρησιμοποιημένες Φωτογραφίες 1985-2013, έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του Κωστή ...