Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Βλάπτει σοβαρά την υγεία
Νέες επιστημονικές έρευνες συνδέουν την ατμοσφαιρική ρύπανση με ...
Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής - Μία βόμβα στην κοιλιά έτοιμη να εκραγεί
Γράφει η Φραγκίσκα Σιγάλα, Επίκουρη Καθηγήτρια Αγγειοχειρουργικής ...
Ανεύρυσμα αορτής: Συμπτώματα και θεραπεία
Τα ανευρύσματα δεν είναι οι «ωρολογιακές βόμβες» που πιστεύουν πολλοί, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις

Τα ανευρύσματα εγκεφάλου και το συχνότερο κλινικό τους σύνδρομο, η υπαραχνοειδής αιμορραγία, αποτελούν παραδοσιακά τα δυσκολότερα θεραπευτικά προβλήματα των νευρολόγων και των νευροχειρουργών. Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μίας επιστημονικής εκρήξης τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία των εν λόγω αγγειακών βλαβών. Μολονότι η μεγάλη αυτή πρόοδος είναι αναμφισβήτητη, η αντιμετώπιση των ασθενών με υπαραχνοειδή αιμορραγία λόγω ρήξης ανευρύσματος εγκεφάλου παραμένει δύσκολη, πολυδάπανη και με πολλαπλά προβλήματα. Πρόσφατα, η τεχνολογική εξέλιξη στην παρεμβατική νευροακτινολογία έδωσε νέα ώθηση στην ενδοαγγειακή θρόμβωση των ανευρυσμάτων ως συμπληρωματική ή και εναλλακτική θεραπεία στη χειρουργική απολίνωση των ανευρυσμάτων.


Υπολογίσθηκε ότι 2% του γενικού πληθυσμού πάσχουν από ανεύρυσμα εγκεφάλου. Η συχνότητα της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας είναι 10/100.000/έτος, και μόνο το 25% των ασθενών αυτών έχουν καλή πρόγνωση. Ο πρωταρχικός σκοπός της θεραπείας της ρήξης του ανευρύσματος είναι η πρόληψη από νέα αιμορραγία. Το ανεύρυσμα θα πρέπει να απολινωθεί αμέσως μετά την πρώτη αιμορραγία και να αντιμετωπισθούν οι πιθανές μεθαιμορραγικές επιπλοκές, όπως ο αγγειόσπασμος και η υδροκεφαλία.

Ο απεικονιστικός έλεγχος περιλαμβάνει την αξονική τομογραφία εγκεφάλου, την αγγειογραφία εγκεφάλου τεσσάρων αγγείων και την τρισδιάστατη αξονική αγγειογραφία για πληρέστερη μελέτη του ανευρύσματος. Ο χρόνος αντιμετώπισης του ανευρύσματος εξαρτάται από το χρόνο αφίξης του ασθενούς στη μονάδα μας. Το ανεύρυσμα μπορεί να αποφραχθεί 1) Με τη χρήση των ηλεκτροαποσπώμενων σπειραμάτων, 2) Με την κλασική χειρουργική μέθοδο της απολίνωσης του ανευρύσματος με clipping, 3) Με απόφραξη της φέρουσας το ανεύρυσμα αρτηρίας και 4) Με συνδυασμό των παραπάνω μεθόδων.

Η πλειοψηφία των ασθενών έχει ανεύρυσμα εγκεφάλου και ακολουθούν σε συχνότητα οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες εγκεφάλου, της σκληράς μήνιγγος και του νωτιαίου μυελού. Η στρατηγική αντιμετώπισης των ανευρυσμάτων περιλαμβάνει κατ’ αρχάς τον εμβολισμό του ανευρύσματος με τη χρήση των ηλεκτροαποσπώμενων σπειραμάτων χρησιμοποιώντας ως κριτήρια τη μορφολογία, τη θέση, το μέγεθος του ανευρύσματος, την ύπαρξη ή μη ευρέως ή στενού αυχένα και τη σχέση του μεγέθους του ανευρύσματος με το μέγεθος της φέρουσας το ανεύρυσμα αρτηρίας. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε αντιμετωπίσει με τη μέθοδο του εμβολισμού 150 ανευρύσματα με επιτυχία. Μετά τον εμβολισμό ακολουθεί αγγειογραφικός έλεγχος για αξιολόγηση του αποτελέσματος σε 1 μήνα, 6 μήνες, 1 χρόνο και τέλος σε 5 χρόνια. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί υπόλειμμα ανευρύσματος, ακολουθεί συμπλήρωση του υπολειμματικού ανευρύσματος με ηλεκτροαποσπώμενα σπειράματα.


33 ασθενείς που είχαν 48 ανευρύσματα συνολικά αντιμετωπίσθηκαν με την κλασσική χειρουργική μέθοδο απολίνωσης των ανευρυσμάτων. Μετά από κρανιοτομία έγινε παρασκευή του ανευρύσματος και απολίνωση του από την κυκλοφορία με ειδικά clip. Συνήθως, τα ανευρύσματα που αντιμετωπίσαμε είχαν ευρύ αυχένα, ήταν μεγάλα και γιγαντιαία σε μέγεθος και συνυπήρχαν και 2-3 άλλα ανευρύσματα σε γειτονικά αγγεία που έχρηζαν χειρουργικής απολίνωσης.
Τέλος, τέσσερις ασθενείς που είχαν γιγαντιαία ανευρύσματα στην έσω καρωτίδα αντιμετωπίσθηκαν με συνδυασμό των ανωτέρω μεθόδων στο χειρουργείο.
Απαραίτητα προηγείται αποφρακτική δοκιμασία της έσω καρωτίδας και μελέτη της επιπτώσεως της αποφράξεως επί της εγκεφαλικής λειτουργίας. Ακολουθεί εν συνεχεία τοποθέτηση των συστημάτων BALLONS εντός της έσω καρωτίδας και εν συνεχεία πραγματοποιείται η κρανιοτομία και η χειρουργική απολίνωση του ανευρύσματος με έλεγχο του προσαγωγού αγγείου με το Ballon.
Η βελτίωση των υλικών του εμβολισμού, η εφαρμογή του stent στα αγγεία του εγκεφάλου, η στερεοτακτική-αγγειογραφία, η βελτίωση και η ελαχιστοποίηση του χειρουργικού τραύματος με την εισαγωγή του ενδοσκοπίου και της πλοήγησης κατά τη διάρκεια της επεμβάσεως, αποτελούν τις νέες εξελίξεις στον τομέα της αντιμετώπισης των ανευρυσμάτων εγκεφάλου και υπόσχονται τη βελτίωση της τελικής έκβασης των ασθενών με αγγειακές παθήσεις εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού.

Γράφει ο Σπυρίδωνας Τζανής - Διευθυντής Νευροχειρουργού, Ευρωκλινική Αθηνών

 


Πηγή : http://www.boro.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Η αγάπη βοηθά να κόψεις ακόμα και το κάπνισμα!
Και όχι μόνο. Η αγάπη είναι ισχυρό παυσίπονο Οι ερευνητές λένε ότι μια ...
Τι πραγματικά σκέφτονται οι άνδρες κατά τη διάρκεια του σεξ σύμφωνα με το ζώδιό τους;
Αν είσαι γυναίκα, μπορεί να σκέφτεσαι ότι το εσωτερικό του εγκεφάλου ...
Χωρισμός: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να τον ξεπεράσουμε;
Ο χωρισμός από έναν άνθρωπο με τον οποίο είναι κάποιος ερωτευμένος, ...
Νόσος του Πάρκινσον: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Συνήθως πλήττει ανθρώπους άνω των 65 ετών και σε διπλάσιο ποσοστό ...
Από την αθηροσκλήρωση στο εγκεφαλικό: μπορείτε να το προλάβετε
Το Eγκεφαλικό Eπεισόδιο είναι μια σοβαρή πάθηση που οφείλεται στον ...
Κεραυνοβόλος έρωτας: Πότε και σε ποιους συμβαίνει
Ο έσω προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου φαίνεται ότι είναι ο «ένοχος» ...
Εγκεφαλικό - Συμπτώματα που σε προειδοποιούν
Εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η διακοπή της αιμάτωσης οποιουδήποτε ...
Όλα όσα γίνονται έξω από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται σε κώμα η κόρη της Χιούστον
Η κόρη της Γουίτνεϊ Χιούστον νοσηλεύεται σε κώμα. Η 21χρονη ...
Τελικά δεν ήταν... ανεύρυσμα - Βίντεο ντοκουμέντο
Διαβάστε ακόμα: «Η αιμορραγία δεν προήλθε από ανεύρυσμα» Σοκάρει το ...