Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 22C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Ο Σύνδεσμος Χορού τον Οκτώβριο στον Κινητήρα
Ο Σύνδεσμος Χορού έρχεται τον Οκτώβριο 2015 στον Κινητήρα με το ...
Χρωματίζω τα συναισθήματά μου: εργαστήριο για παιδιά από το ΚΜΣΤ
Ένα εργαστήριο με χρώματα και συναισθήματα προτείνει το Κρατικό ...
Τριήμερο workshop κοσμήματος, στην Ύδρα
Το εργαστήριο metalloδιοργανώνει τριήμερο Workshop Κοσμήματος από Papier Macheστην ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Τριήμερο εργαστήριο σύγχρονου χορού με τη Dominique Duszynski στον Κινητήρα

Τριήμερο εργαστήριο σύγχρονου χορού με τη Dominique Duszynski στον Κινητήρα

Η Dominique Duszynski χόρευε στη χοροθεατρική ομάδα της Pina Bausch για σχεδόν 10 χρόνια. Σε αυτό το τριήμερο εργαστήριο στις 27 με 29 Ιουλίου 2015 στον Κινητήρα, προτείνει ένα είδος χορού δυναμικό και ρευστό με δουλειά τόσο στο πάτωμα όσο και σε όρθια θέση.

 

Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσουμε συνείδηση και γνώση της ανατομίας στο χορό. Ως εκ τούτου, δομώντας και αποδομώντας τα μέρη του σώματος στην προθέρμανση χτίζουμε σιγά σιγά την κίνηση και κατ’επέκταση το χορό. Η γεωμετρία, οι ευθυγραμμίσεις, οι υποστηρίξεις, αναπτύσσονται την ώρα που το σώμα «γειώνεται» ενώ ταυτόχρονα γίνεται πιο «ανάλαφρο». Η αναπνοή, η αντίληψη των τριών διαστάσεων, ο χώρος που καταλαμβάνουμε,  αναπτύσσονται στο χώρο παραπέμποντας σε έννοιες του Laban. Η σχέση με την κίνηση του βάρους είναι πάντα παρούσα και ανοιχτή στη μουσικότητα και το ένστικτο. Ο χορός προτείνεται ως τέχνη της κίνησης εμπνευσμένη από την Pina Bausch και από τα στοιχεία της δυναμικής και του χώρου που αναπτύχθηκε από τον Rudolf Laban. Η ενέργεια, η γείωση και ο χώρος αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη περαιτέρω λεπτομερειών και λεπτών αποχρώσεων μέσω του χορού. Πηγαίνοντας προς την ουσία, αυτός είναι ο στόχος. Ευθύγραμμες και ρευστές κινήσεις αποκαλύπτουν βαθιές αντιλήψεις.

 

Το εργαστήριο αυτό ξεκινά με μια προθέρμανση, τόσο με στοιχεία τεχνικής όσο και αυτοσχεδιασμού. Διερευνώντας τα στηρίγματα και τις επαφές αναπτύσσονται στο σώμα η ρευστότητα και η δυναμική. Η γνώση της ανατομίας βοηθά στη βελτίωση της ακρίβειας και της ενέργειας. Προσεγγίζουμε πολλές ποιότητες της κίνησης και η ροή αυτή ανοίγει την επικοινωνία. Από την προθέρμανση, περνάμε σε πιο αναλυτική και λεπτομερή δουλειά αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης. 

 

Κατά τη διάρκεια αυτού του εργαστηρίου θα εξετάσουμε διάφορες προτάσεις με το σώμα και με το χορό, ατομικά και ομαδικά. Ακριβώς όπως παίρνεις μια αναπνοή, η συνείδηση κινείται σε κύματα, χάνεται, ακολουθεί διαφορετικές ιδέες, χαρούμενη ή έντονη, ανήσυχη ή με περιέργεια. Ο χορός είναι ρευστός, αόρατος και σε κάνει να ξεχνάς το σώμα που δεν ησυχάζει ποτέ. Συναίσθημα, πάθος, σώμα: μια συνάντηση για ένα πολύχρωμο χορό μεταξύ του σώματος του ηθοποιού και του σώματος του χορευτή.

 

Η Dominique Duszynski χόρευε στη χοροθεατρική ομάδα της Pina Bausch από το 1983 μέχρι το 1992. Έχει εργαστεί σε δημιουργίες και μυθικά κομμάτια όπως: The Rite of spring, Kontakhof, Blaubart, Nelken, Arien, 1980, The 7 Deadly Sins, Auf Dem Gebirge, Two Cigarettes in the Dark, Viktor, Ahnen, Kommt tanz mit mir, Renate wandert aus, Walzer, Bandoneon, Iphigenie, Orphée... Από το 1988, διδάσκει σε ιδρύματα και ομάδες στην Ευρώπη και το εξωτερικό. Το 1992, ξεκίνησε τη δική της έρευνα και συνεργασία με χορευτές και ηθοποιούς για τη δημιουργία πολλών κομματιών. Συνεργάζεται επίσης με τους JF Duroure και Pippo Delbono. Πήρε μέρος στην ταινία «Die Klage der Kaiserin» της Pina Bausch και «Βερολίνο-Ιερουσαλήμ» και «Γκόλεμ» του Amos Gitai. Διδάσκει στο P.A.R.T.S. (Βρυξέλλες), από την ίδρυσή του το 1995. Το 2007, δημιουργεί το σόλο της «Fuga» και το 2008 χορεύει στο τρίο «Barroco» που ταξίδεψε από τη Λυών ως τη Βραζιλία, συμπεριλαμβανομένων των Βελγίου, Ιταλίας, Γερμανίας. Το 2009, συνθέτει ένα νέο σόλο, το «Luz», για το 9ο φεστιβάλ "Voix de Femmes" στο Βέλγιο. Το 2010, σε συνεργασία με τον σχεδιαστή φώτων I.Corten, προτείνει το πρότζεκτ δρόμου «Sous les Ponts» κατά μήκος του ποταμού της Λιέγης. Την ίδια χρονιά, παρουσιάζει στο φεστιβάλ STUK στο Leuven το «The complete works» της Nina Beier. Τον Νοέμβριο του 2011, παρουσιάζει το ντουέτο «Riff» στο 10ο φεστιβάλ "Voix de Femmes» στη Λιέγη, στο Βέλγιο, στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2012, στις Βρυξέλλες και τον Ιούνιο του 2013 στο Ρίο και το Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Στο 13 Νοεμβρίου συμμετείχε στο έργο «Si je meurs» του R.Hoghe στη Λιέγη. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2014, δημιουργεί ένα μικρό κομμάτι, το «Walkabout», σε 9 μέρες με 9 χορευτές, το οποίο παρουσιάζεται σεΒέλγιο και Ολλανδία. Εκτός από τη δική της προσωπική έρυνα και δημιουργία, συνεργάζεται καλλιτεχνικά με τη χορογράφο M.Noiret από το 2007.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Skinner Releasing Technique: Σεμινάριο με την Gaby Agis στον Κινητήρα
Στο τριήμερο σεμινάριο Skinner Releasing Technique, η Gaby Agis θα διδάξει τα πρώτα 5 ...
Τριήμερο Σύγχρονου Χορού από την ομάδα Proyecto Movimiento της Βενεζουέλας στην Αθήνα
Η Πρεσβεία της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας φέρνει στην ...
BackStories: Εργαστήριο και παράσταση στο Βυρσοδεψείο
Το Βυρσοδεψείο παρουσιάζει ένα διήμερο εργαστήριο από το Beautiful Confusion ...
Εργαστήριο αφροβραζιλιάνικου χορού -Afrobrash impro- στο Quilombo
Το Quilombo παρουσιάζει από τις 23 Φεβρουαρίου 2015 ένα εργαστήριο ...
1ο Εργαστήριο Προετοιμασίας Παράστασης Dourgouti Island Hotel στον Κινητήρα
Ένα ταξίδι εξερεύνησης της γειτονιάς του Δουργουτίου (προσφυγικά Νέου ...
4ο Διεθνές Εργαστήριο στο Θέατρο Άττις
Από 29 Ιουνίου έως 30 Ιουλίου 2015 θα πραγματοποιηθεί το 4ο Διεθνές ...
Διαδρομές: Εργαστήριο σε εξωτερικό χώρο με την Ιωάννα Καμπυλαυκά
Μετά την επιτυχία της Αλφάβητου η ομάδα του Κινητήρα επιστρέφει με ένα ...
Fighting Monkey - Εργαστήριο για το χορό από τους Rootlessroot στο Αβγό
Το Αβγό του Μουσικού Χωριού στη Θεσσαλονίκη φιλοξενεί ένα εργαστήριο ...
Εργαστήριο κίνησης από τη Ζωή Δημητρίου, στον Κινητήρα
Το Κινητήρας Studio διοργανώνει εργαστήριο κίνησης εμπνευσμένο από τις ...