Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Eμμένει στην απόφαση της για την ΠΝΠ η ΚΕΔΕ, μέχρι να γίνουν νόμος οι δεσμεύσεις Τσίπρα
   Να μη μεταφέρουν οι δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα ...
Eμμένει στην απόφαση της για την ΠΝΠ η ΚΕΔΕ, μέχρι να γίνουν νόμος οι δεσμεύσεις Τσίπρα
   Να μη μεταφέρουν οι δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα ...
Eμμένει στην απόφαση της για την ΠΝΠ η ΚΕΔΕ, μέχρι να γίνουν νόμος οι δεσμεύσεις Τσίπρα
   Να μη μεταφέρουν οι δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Eμμένει στην απόφαση της για την ΠΝΠ η ΚΕΔΕ, μέχρι να γίνουν νόμος οι δεσμεύσεις Τσίπρα

Eμμένει στην απόφαση της για την ΠΝΠ η ΚΕΔΕ, μέχρι να γίνουν νόμος οι δεσμεύσεις Τσίπρα

   Να μη μεταφέρουν οι δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τη νομοθετική τακτοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο πρωθυπουργός, αποφάσισε  το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Στη σημερινή, πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση η οποία ήταν διευρυμένη με τη συμμετοχή προέδρων Περιφερειακών Ενώσεων και άλλων δημάρχων, έγινε αποτίμηση της συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, το περασμένο Σάββατο, καθώς και της σχετικής συζήτησης που διεξήχθη στην αρμόδια επιτροπή αλλά και στην Ολομέλεια της Βουλής επί της σχετικής ΠΝΠ.

Ειδικότερα το ΔΣ της ΚΕΔΕ «και συνεκτιμώντας τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει άμεσος οικονομικός κίνδυνος για τη χώρα» αναμένει «άμεσα να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των ζητημάτων που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό, όπως μεταξύ άλλων η εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τις προβλέψεις του Νόμου, η εξαίρεση των προϋπολογισμών των Δήμων που έχουν οικονομικές δεσμεύσεις, η ανάληψη από το Δημόσιο της ευθύνης να καλύψει νομικά ζητήματα που αφορούν πληρωμή από ρήτρες ή ευθύνες Δήμων και Δημάρχων, να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων μας μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν, να εξασφαλιστεί η άμεση ταμειακή διαχείριση όπως γίνεται σήμερα από τις εμπορικές τράπεζες, να εξαιρεθούν τα διαθέσιμα που είναι στις συνεταιριστικές τράπεζες».

Θεωρεί « θετική τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θα είναι ολιγόμηνη και θα μετατραπεί σε προαιρετική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Σημειώνει ότι εάν εντός της εβδομάδας δεν ολοκληρωθούν οι εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποδέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων θα αποφασιστεί, στο Συνέδριο (7-10 Μαίου), η τελική στάση.

Επίσης το ΔΣ της ΚΕΔΕ « αποτίμησε ως θετικότατο το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό» και επανέλαβε την άποψη ότι κρίνει θεσμικά απαράδεκτη την πρακτική της επιβολής των απόψεων της Κεντρικής Εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση, μέσα από την ψήφιση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Παράλληλα αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα ζητούνται απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων που τίθενται για τα repos στα οποία πρόκειται να επενδυθούν τα χρήματα των δήμων.
Ακόμη καλεί την κυβέρνηση να αναζητηθούν άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία βοήθειας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού «τα οποία δεν προσβάλλουν την αυτοτέλεια, την καταστατική και συνταγματική τους θέση».

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ανάφερε ότι στις συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό , όσο και στις εξηγήσεις που έδωσε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, με την οποία θα εξαιρούνται από τις προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου οι πόροι των ανταποδοτικών.
Επίσης η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει την τυχόν εξαίρεση και των πόρων από κληροδοτήματα, τα διαθέσιμα που είναι κατατεθειμένα σε Συνεταιριστικές Τράπεζες, τη χρηματοδότηση των έργων που είναι σ ΄εξέλιξη ή έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους αναδόχους, καθώς και στην κάλυψη τυχόν απωλειών σε προθεσμιακές καταθέσεις με υψηλότερο επιτόκιο.

Όπως είπε ο κ. Πατούλης «ναι μεν έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα οι διαβεβαιώσεις και τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, χρειάζεται να γίνουν όμως και νόμος».

Επανέλαβε ότι η Αυτοδιοίκηση, όπως έπραξε όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα συνεχίσει και τώρα να συμβάλλει αποφασιστικά στην εθνική προσπάθεια της χώρας αλλά είναι αντίθετη σε κάθε ενέργεια που έρχεται σε αντίθεση με το αυτοδιοίκητο του θεσμού της.

Τόσο ο κ. Πατούλης όσο και οι άλλοι από τους ομιλητές, που ήσαν παρόντες στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογράμμισαν το ιδιαίτερο εποικοδομητικό κλίμα που επικράτησε στην πλέον της μιάμιση ώρας σύσκεψης που είχαν με τον πρωθυπουργό.

Έγινε, είπαν, σε βάθος συζήτηση και ενημέρωση για όλα τα αυτοδιοικητικά θέματα. Ο πρωθυπουργός, τόνισαν, άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις απόψεις του επ΄αυτών και δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει στενή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, υπογράμμισε ότι «αποτελεί αυτονόητη υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τη χώρα αλλά αυτονόητη υποχρέωσή μας είναι και να εξηγήσουμε στους πολίτες πως ακριβώς θα συμβεί αυτό».
Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε πατριωτικό καθήκον για την τοπική αυτοδιοίκηση να δείξει αλληλεγγύη, τόνισε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί αν δεν υπάρξουν σαφείς διευκρινίσεις, καθώς τα κενά και η ασάφεια που υπάρχουν στην ΠΝΠ, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στα 600,3 εκατ. τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουν περάσει στην ΤτΕ
Στα 600,3 εκατ. ευρώ ανέρχονται συνολικά τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων ...
Δήμος Θεσσαλονίκης: Ανοίγει λογαριασμό στην ΤτΕ για να «περάσει» τα διαθέσιμα
Το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, μετά την ...
Διαθέσιμα: Ώρα κρίσιμων αποφάσεων για τους Δήμους
Αποφάσεις για τη μελλοντική τους στάση ως προς την κίνηση της ...
Μάρδας για ταμειακά διαθέσιμα: Είναι απολύτως διασφαλισμένα
     Νέες ρητές διαβεβαιώσεις ότι τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής ...
Αντίστροφα ο χρόνος μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη-«Απολύτως συμβατή» η σκέψη για αναβολή της καταβολής της δόσης του ΔΝΤ λέει η κυβέρνηση
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, όπου η Ελλάδα ...
Μάρδας: Τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα διαθέσιμά τους, καταθέτοντάς τα στην ΤτΕ
Τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο ...
Στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος περνούν, με κοινή ...
Επιμένει η ΤτΕ: Στα 5,5 δισ. ευρω οι κεφαλαιακές αναγκές των τραπεζών
Eμμένει η Τράπεζα της Ελλάδος στην αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών ...
Πυρ από την ένωση Ιδιωτικών Κλινικών για τα ληξιπρόθεσμα
Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις δεσμεύσεις της Πολιτείας για ...