Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Γυναίκες: Έκθεση του Κώστα Καρακίτσου στη Myrό Gallery
Με ιδιαίτερη χαρά, η Myrό Gallery παρουσιάζει έκθεση με γλυπτά του γνωστού ...
Ματιές: ομαδική έκθεση φωτογραφίας στην Image Gallery
Η Image Gallery μας προσκαλεί την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου στις 7 μμ. στα εγκαίνια ...
Adaptations: Έκθεση φωτογραφίας στην «The Image Gallery»
Ο χώρος τέχνης «The Image Gallery» παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Τόπος, Χρόνος, Άνθρωπος: Έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Καραθανάση στη Myrό Gallery

Τόπος, Χρόνος, Άνθρωπος: Έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Καραθανάση στη Myrό Gallery

Η Myrό Gallery έχει την τιμή να σας προσκαλέσει να παραβρεθείτε στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Κώστα Καραθανάση με τίτλο “Τόπος, Χρόνος, Άνθρωπος”, με  την συνεργασία και την επιμέλεια του Πάρη Καπράλου, την Πέμπτη 7 Μαΐου 2015 στις 20.00.

 

Την έκθεση αποτελεί ένα παράλληλο οδοιπορικό στην Θεσσαλονίκη και τις ΗΠΑ σε περασμένες δεκαετίες. Μέσα από περισσότερες από 150 ασπρόμαυρες φωτογραφίες τεκμηριώνεται μια εποχή που διαφέρει πολύ περισσότερο  από 40 χρόνια από την δική μας. Οι φωτογραφίες που απεικονίζουν την Θεσσαλονίκη είναι τραβηγμένες την περίοδο 1972  - 1976, πριν ο φωτογράφος αναχωρήσει για την Αμερική, ενώ, οι “αμερικάνικες” φωτογραφίες του είναι της αμέσως επόμενης περιόδου, διάρκειας ενάμιση χρόνου. Και οι δύο σειρές, δείχνουν έναν φωτογράφο εξοικειωμένο με την πολυσημία του μέσου από πολύ νεαρή ηλικία, και περιλαμβάνουν άμεση εικαστική γραφή, παρά τον καταγραφικό σκοπό τους, αναδεικνύοντας την σχέση της φωτογραφικής εικόνας με τις επιστρώσεις της μνήμης. Κατά το καταγραφικό μέρος, οι φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης είναι συγκλονιστικές απευθυνόμενες στον θεατή του σήμερα: Φυσιογνωμίες που μοιάζουν βγαλμένες από οδοιπορικά στην Εγγύς Ανατολή του προ-προηγούμενου αιώνα, χωματόδρομοι στο κέντρο της πόλης, καταμεσής των οποίων φυτρώνουν κατοικημένες παράγκες. Και αν νομίζετε ότι στις Αμερικάνικες φωτογραφίες της ίδιας περιόδου θα δείτε μονάχα ...ουρανοξύστες, απατάσθε. Τελικά πόσο μακρυά είναι μία ήπειρος με έναν ωκεανό καταμεσής; Πόσο έχουμε αλλάξει μόλις 4 δεκαετίες αργότερα;

 

“ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ένιωθα ότι δεν με ενδιέφερε να τραβάω απλά ωραίες φωτογραφίες. Το έβρισκα “κοινό” τραγικά συνηθισμένο κι ανόητο. Εντούτοις, δεν ήθελα να τραβάω εξεζητημένα ακραία πράγματα, με μοναδικό κριτήριο ότι δεν είναι συμβατικά. Θυμάμαι ότι βρισκόμουν σε μια διαρκή πάλη εξισορρόπησης. Πάντοτε με τραβούσε περισσότερο ο άνθρωπος και οι καταστάσεις. Μία άλλη εξισορρόπηση ήταν αυτή μεταξύ φωτογραφίας τεκμηρίωσης και εικαστικότητας της καθημερινότητας. ΑΜΕΡΙΚΗ. Θυμάμαι, πως, όταν έφυγα στην Αμερική, ξεκίνησα με διάθεση για κάτι πιο στυλιζαρισμένο και μοντέρνο. Εν τέλει συνέλαβα τον εαυτό μου, μάλλον με χαρά,  να φωτογραφίζει παρόμοια θέματα με τα “ελληνικά”, αντιλαμβανόμενος ότι είτε στην Ελλάδα είτε στην Αμερική, με έλκυαν πάντοτε οι ίδιες προβληματικές. Από πολλούς χαρακτηριστικά ο φωτογράφος της “μίζερης Αμερικής”. Αυτό το θεώρησα σαν έπαινο, διότι αυτοί που δώσαν αυτόν τον χαρακτηρισμό περίμεναν ότι θα τραβάω ουρανοξύστες και ωραία κτίρια, πράγμα που απεχθανόμουν ολότελα! Σημαντικό ρόλο έπαιξε και ένα εστιατόριο που είχαν οι δικοί μου. Ήταν κάτι μεταξύ εστιατορίου και μπυραρίας, που σύχναζε το λούμπεν στοιχεία της Αμερικής. Αυτό έδωσε την δυνατότητα να κάθονται να τους φωτογραφίζουν και αυτό για μένα ήταν η αποκάλυψη της ζωής, πράγμα που αντιλαμβάνομαι στην πλήρη έκταση του τώρα. Μετά το '90 που ξαναβρέθηκα στην Αμερική πήγα στον ίδιο χώρο, που λειτουργούσε, και, μάλιστα, με τους ίδιους πελάτες, για να διαπιστώσω έντρομος ότι δεν ήμουν ικανός πια να τραβήξω αυτές τις φωτογραφίες. Ήμουν ο ίδιος που διαφορετικός. Εν τέλει δεν έχει σημασία να προσπαθείς να επαναλάβεις κάτι, όσο να ζεις τα ίδια τα πράγματα στην ώρα τους, που θα σε βοηθήσουν να μετασχηματιστείς σε κάτι”.

 

Φωτογραφία: H οδός Ιασωνίδου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την εποχή του δημοψηφίσματος της Χούντας, σχετικά με το αν οι Έλληνες επιθυμούν Βασιλεία ή όχι!

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Chromatic: Θεματική έκθεση φωτογραφίας στην Blank Wall Gallery
Η έκθεση “Chromatic”, με έγχρωμες φωτογραφίες θα βρίσκεται στη Blank Wall Gallery ...
Fine Art: Θεματική έκθεση φωτογραφίας στην Blank Wall Gallery
Η έκθεση που θα βρίσκεται στη Blank Wall Gallery από τις 30 Αυγούστου και μέχρι ...
Monochrome: Θεματική έκθεση φωτογραφίας στη Blank Wall Gallery
Τη Κυριακή 10 Μαΐου 2015, η Blank Wall Gallery θα παρουσιάσει 20 διεθνείς ...
Egons Spuris. ΡΙΓΑ: Προλεταριακές Συνοικίες 19ου και αρχών 20ου αιώνα: Έκθεση Φωτογραφίας στην Image Gallery
Στο πλαίσιο της Προεδρίας της Λετονίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής ...
Αθήνα x2: Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας στην Image Gallery
Η Image Gallery υποδέχεται από 15 έως 25 Ιανουαρίου 2015 την ομαδική έκθεση ...
Μάρμαρος ΙΙ: Ομαδική έκθεση στη Myrό Gallery
Η Myrό Gallery βρίσκεται στην ευχάριστη να παρουσιάζει την έκθεση ...
Ένας χρόνος στα Κύθηρα: έκθεση της Kristina Williamson στη Follow your art gallery
Η Follow your art gallery στα Κύθηρα παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας της Kristina ...
Καπνομάγαζα: έκθεση φωτογραφίας του Καμίλο Νόλλα στη Gallery 512
Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Gallery 512 στην ...
Τα Κύθηρα άλλοτε, έκθεση φωτογραφίας από το Κυθηραϊκό Φωτογραφικό Αρχείο
Η FOLLOW YOUR ART Gallery παρουσιάζει την έκθεση Τα Κύθηρα άλλοτε, στην οποία ...