Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Καταβλήθηκε το επίδομα ενοικίου μηνός Οκτωβρίου
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η δεύτερη καταβολή του επιδόματος ενοικίου ...
Πάνω απο 300.000 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης
 Ξεπέρασαν τις 300.000 οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα για την ...
Από σήμερα οι αιτήσεις για τις παροχές κατά της ανθρωπιστικής κρίσης
Ξεκινά από σήμερα, Δευτέρα η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

«Πακέτο» κατά της ανθρωπιστικής κρίσης: Πώς συμπληρώνονται οι αιτήσεις και ποιοί οι δικαιούχοι

«Πακέτο» κατά της ανθρωπιστικής κρίσης: Πώς συμπληρώνονται οι αιτήσεις και ποιοί οι δικαιούχοι

Δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, επίδομα ενοικίου και επιδότηση σίτισης, περιλαμβάνουν τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που έγιναν Νόμος του κράτους μετά την έγκρισή της από τη Βουλή.

Ο Νόμος 4320/2015 περιλαμβάνει ρυθμίσεις άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και με την υπ’ αρ. ΟΙΚ. 494 (ΦΕΚ 577Β’/9-4-2015) Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) εξειδικεύτηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες υλοποίησης των παροχών των άρθρων 1-3 του Νόμου. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, εξαρτώμενα μέλη θεωρούνται:

α. Τα άγαμα τέκνα, εφόσον είναι ανήλικα έως 18 ετών, ή ενήλικα μέχρι 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής, ή ενήλικα μέχρι 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. Σε κάθε περίπτωση, δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη εάν έχουν τα ίδια ετήσιο ατομικό εισόδημα πάνω από 3.000 ευρώ.

β. Άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ανεξαρτήτως ηλικίας, εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία και είναι παιδιά ενός ή και των δύο συζύγων/γονέων ή αδελφοί και αδελφές ενός εκ των δύο συζύγων/γονέων, και εφόσον δεν έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 6.000 ευρώ.

γ. Οι γονείς ενός ή και των δύο συζύγων/γονέων, εφόσον δεν έχουν εισόδημα πάνω από 3.000 ευρώ.

δ. Τα ανήλικα που στερούνται και των δύο φυσικών τους γονέων και έχουν συγγένεια μέχρι τρίτου βαθμού με έναν εκ των δύο συζύγων/γονέων της οικογένειας, εφόσον δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που αναθέτει την επιμέλειά τους σε άλλο πρόσωπο και υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτουν τα ίδια ατομικό ετήσιο εισόδημα πάνω από 3.000 ευρώ.

Άλλες προϋποθέσεις

Συγχρόνως, για να δικαιούται ένα άτομο ή μία οικογένεια μια η περισσότερες από τις παροχές, δεν θα πρέπει να έχουν:

  • Ακίνητη περιουσία αξίας 90.000 ευρώ αν είναι μεμονωμένο άτομο, όριο που αυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο μέλος ή 15.000 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος, μέχρι τις 200.000 ευρώ.
  • Καταθέσεις, αθροιστικά όλων των μελών της οικογένειας, (τις δηλώνουν μόνοι τους στην αίτηση) διπλάσιες από το εισοδηματικό όριο της κατηγορίας τους.
  • Έτος εισοδήματος: 2014 (εισοδήματα αποκτηθέντα μέσα στο 2013).
  • Το δηλωνόμενο εισόδημα θα είναι το συνολικό του ατόμου ή της οικογένειας, αφού αφαιρεθούν οι φόροι και η εισφορά αλληλεγγύης.
  • Δεν λαμβάνεται υπόψη, ούτε δηλώνεται το τεκμαρτό εισόδημα, ακόμη κι αν είναι μεγαλύτερο του αποκτηθέντος.

Στο εισόδημα περιλαμβάνονται όλα τα επιδόματα, βοηθήματα κ.λπ., εκτός από διατροφές ανηλίκων τέκνων, επίδομα αναδοχής, εξωϊδρυματικά επιδόματα και επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11 παρ. 3 του Ν. 4172/2013.

Οι παροχές

α. Δωρεάν επανασύνδεση κομμένων ηλεκτρικών παροχών κύριας κατοικίας και παροχή δωρεάν ποσότητας ρεύματος 300 kwh ανά μήνα (1.200 kwh ανά τετραμηνία).

β. Επίδομα ενοικίου για νέες μισθώσεις ή ανανεώσεις παλιών, 70 ευρώ/μήνα για το μεμονωμένο άτομο και 30 ευρώ ανά μήνα για κάθε επιπλέον άτομο της οικογένειας μέχρι του ποσού των 220 ευρώ μηνιαίως.

γ. Επιδότηση σίτισης: Δίδεται υπό μορφή ηλεκτρονικής κάρτας για την προμήθεια τροφίμων από καταστήματα, συνολικής αξίας 70 ευρώ/μήνα για το μεμονωμένο άτομο και 30 ευρώ ανά μήνα για κάθε επιπλέον άτομο της οικογένειας μέχρι του ποσού των 220 ευρώ μηνιαίως.

Τις παροχές αυτές δεν μπορούν να λάβουν άτομα που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» ή φιλοξενούνται σε Μονάδες Κλειστής Φροντίδας ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Παροχή ρεύματος δεν δικαιούνται άτομα που φιλοξενούνται.

Επίδομα ενοικίου δεν δικαιούνται όσοι διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στα όρια του Νομού στον οποίο ζουν μονίμως, όσοι παίρνουν επίδομα ενοικίου από άλλον φορέα και όσοι ενοικιάζουν κατοικία από συγγενείς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας.

Ποιοί έχουν προτεραιότητα

Προτεραιότητα στη χορήγηση των παροχών θα δίδεται κατά σειρά σε άτομα με εξαρτώμενα παιδιά, πολυμελείς οικογένειες, οικογένειες με εξαρτώμενα παιδιά και μηδενικό εισόδημα και οικογένειες με μακροχρόνια ανέργους ή ανέργους γονείς.

Η κατάταξη των δικαιούχων θα γίνει σύμφωνα με σύστημα μοριοδότησης των ανωτέρω χαρακτηριστικών σε συνδυασμό με τα εισοδηματικά κριτήρια και την εργασιακή κατάσταση του αιτούντος.

Η αίτηση

Η αίτηση υποβάλλεται μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (www.ypakp.gr). Για ενδιαφερόμενους που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό μέσο εισόδου στο διαδίκτυο, η αίτηση συμπληρώνεται στα ΚΕΠ από υπάλληλο βάσει των όσων δηλώνουν οι αιτούντες.

Ο αιτών δηλώνει εάν ενδιαφέρεται για μία, δύο ή και τις τρεις παροχές. Οι αιτούντες που δεν είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και ενδιαφέρονται για την παροχή της δωρεάν επανασύνδεσης του ρεύματος και τη δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να υποβάλουν συγχρόνως αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ. Το ίδιο εάν προστατεύουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά και δεν έχουν ήδη ενταχθεί στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών. Δικαιούχοι των παροχών των άρθρων 1 έως 3 του Νόμου οι οποίοι, αν και είχαν την υποχρέωση, δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1, Ε2 και Ε3) και δήλωση ακίνητης περιουσίας για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013), δεν μπορούν να λάβουν τις παροχές, εκτός εάν υποβάλουν εκπρόθεσμα τις αντίστοιχες δηλώσεις.

Οι αιτούντες θα πρέπει να δηλώνουν οπωσδήποτε συγκεκριμένο ΚΕΠ όπου επιθυμούν να απευθυνθούν μελλοντικά για να διεκπεραιώσουν διαδικασίες που δεν μπορούν να γίνουν με ηλεκτρονικό τρόπο (π.χ. παραλαβή καρτών σίτισης, πιθανή υποβολή αίτησης επανεξέτασης σε περίπτωση απόρριψης κ.λπ.).

Ο αιτών θα μπορεί να εισέρχεται στην ηλεκτρονική του αίτηση ιδιωτικά ή μέσω του ΚΕΠ που έχει δηλώσει στην αίτησή του και να ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του. Από την ηλεκτρονική του αίτηση, αλλά και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει στην αίτησή του θα πληροφορηθεί και το τελικό αποτέλεσμα στο αίτημά του για χορήγηση μιας ή περισσότερων παροχών.

Σε περίπτωση έγκρισης της παροχής επιδόματος ενοικίου οι δικαιούχοι θα πρέπει να συνάψουν νέα μισθωτήρια σύμβαση ή ανανέωση υφιστάμενης και στη συνέχεια να εισέλθουν εκ νέου στην ηλεκτρονική τους αίτηση για να συμπληρώσουν τον ΑΦΜ του εκμισθωτή τους (ιδιοκτήτη της κατοικίας), ο οποίος θα εισέλθει στη συνέχεια για να εισαγάγει στοιχεία του, ώστε να του δοθεί απ’ ευθείας το δικαιούμενο ποσό.

Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος χορήγησης παροχής ή παροχών επιτρέπεται η υποβολή αιτήματος επανεξέτασης, μόνο για τον συγκεκριμένο λόγο απόρριψης, ο οποίος θα αναφέρεται ρητά στο μήνυμα ενημέρωσης του δικαιούχου.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στις 3 Σεπτεμβρίου η πρώτη δόση για επιδότηση ενοικίου
Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, θα πιστωθεί η πρώτη δόση του επιδόματος ...
Ξεκινά την Παρασκευή η εφαρμογή των μέτρων κατά της ανθρωπιστικής κρίσης
Στην τελική ευθεία μπαίνει η εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση ...
Σε 1073 δικαιούχους σε πρώτη φάση το επίδομα ενοικίου στέγασης
Από σήμερα, Παρασκευή ξεκινάει να δίνεται το μηνιαίο επίδομα κάλυψης ...
Ξεπέρασαν τις 120.000 οι αιτήσεις στο πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση
Ξεπέρασαν τις 120.000 οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για ένταξη στο ...
Περισσότερες από 8.500 οι αιτήσεις για τα επιδόματα κατά της φτώχειας την πρώτη ημέρα
Ξεπέρασε τις 8,5 χιλιάδες την πρώτη μέρα ο αριθμός των αιτήσεων για τα ...
Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τις παροχές κατά της ανθρωπιστικής κρίσης
   Από τη Δευτέρα ξεκινά η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των ...
Ξεκινά η εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης/ Από τις 20/4 οι αιτήσεις
 Αρχίζει από τις 20 Απριλίου του 2015 και θα διαρκέσει έως τις 20 Μαΐου, η ...
Επίδομα Θέρμανσης: 9.000 αιτήσεις μέσα σε 3 ώρες
Mέσα στις τρεις πρώτες ώρες λειτουργίας της εφαρμογής για υποβολή ...
Θεοχάρης: 327.000 δικαιούχοι έχουν πληρωθεί επίδομα θέρμανσης
Συνολικά 327.000 δικαιούχοι έχουν πληρωθεί επίδομα θέρμανσης, ανακοίνωσε ...