Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Μαρδάς: Θα πληρωθεί ό,τι είναι προγραμματισμένο!
Καθησυχαστικός ως προς τα δημοσιεύματα που θέλουν τα ταμειακά ...
Μάρδας: Τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα διαθέσιμά τους, καταθέτοντάς τα στην ΤτΕ
Τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο ...
Στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ
Σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος περνούν, με κοινή ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μάρδας για ταμειακά διαθέσιμα: Είναι απολύτως διασφαλισμένα

Μάρδας για ταμειακά διαθέσιμα: Είναι απολύτως διασφαλισμένα

     Νέες ρητές διαβεβαιώσεις ότι τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης είναι διασφαλισμένα και δεν υπάρχει κανένας λόγος οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και τα πανεπιστήμια να μην τα μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρείχε και από την Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Κατά τη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός εξήγησε πως ο λογαριασμός διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδας όπου καλούνται να μεταφέρουν τα χρήματά τους οι φορείς, επενδύονται σε ρέπος, που δεν χάνουν την αξία τους και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση αν παραστεί ανάγκη.

Δεν πρόκειται για λογαριασμό κοινού κεφαλαίου, που αναφέρεται σε διάφορα χρεόγραφα που μπορεί να χάσουν την αξία τους, σημείωσε ειδικότερα.

Επίσης, εξήγησε ότι τα ανταποδοτικά τέλη δεν θα μεταφερθούν στο λογαριασμό των διαθέσιμων (διαθέσιμο είναι ότι δεν είναι δεσμευμένο σε συγκεκριμένη χρήση) και κάλεσε τους δήμαρχους να κρατήσουν τους πέντε κωδικούς συγκεκριμένων εγγραφών και να μεταφέρουν τα χρήματα των εσόδων από τους υπόλοιπους 112 κωδικούς.

Δεν χρειάζεται γι αυτό η παραμικρή εγκύκλιος ή ρύθμιση, διεμήνυσε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε δε πως δεν αποτελούν ανταποδοτικά τέλη τα περίπτερα, τα πρόστιμα, οι ενοικιάσεις χώρων και όλοι οι άλλοι 117 κωδικοί (μείον οι πέντε συγκεκριμένες εγγραφές, που προανέφερε) «κι εκεί υπάρχουν τα χρήματα».

Όπως διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που προηγήθηκαν δόθηκαν όλες οι διευκρινήσεις στους δήμαρχους, τους περιφερειάρχες και τους πανεπιστημιακούς και εξέφρασε την πεποίθηση πως πλέον λύθηκαν όλες οι απορίες τις οποίες εξέφρασαν.

Ο κ. Μάρδας, ωστόσο, απάντησε και από το βήμα της Ολομέλειας στα θέματα που έθεσε η Αντιπολίτευση επισημαίνοντας κατ' αρχάς πως λογαριασμός των διαθέσιμων της Τράπεζας της Ελλάδος λειτουργεί όπως ένας κανονικός λογαριασμός διαθέσιμων και ως εκ τούτου δεν συντρέχει ανησυχία, διότι «όποιος καταθέτει τα χρήματά του σε αυτόν τον λογαριασμό, χρήματα θα πάρει - δεν θα πάρει ούτε ρέπος, ούτε ομόλογα».

«Όπως ακριβώς όταν καταθέσετε χρήματα σε μια εμπορική τράπεζα, χρήματα παίρνετε, δεν παίρνετε τα προϊόντα στα οποία επένδυσε η τράπεζα τα χρήματά σας», είπε απευθυνόμενος στο Σώμα και πρόσθεσε πως ήδη δόθηκαν στους ενδιαφερόμενους δύο έγγραφα της ΤτΕ και γραπτές εξηγήσεις.

Διευκρίνισε επιπλέον πως οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν 151 εκατ. ευρώ ενώ οι περισσότεροι φορείς δεν έχουν διαθέσιμα έτσι ώστε να τα πάρουν από τις συνεταιριστικές τράπεζες, επισημαίνοντας πως και για αυτό υπάρχει παρακολούθηση και μέριμνα.

Σχετικώς με τις προθεσμιακές καταθέσεις, αφού ο κ. Μάρδας είπε πως αν κάποιος Δήμος έχει έξι χρόνια σε εμπορική τράπεζα χρήματα σημαίνει ότι έχει πολλά διαθέσιμα, στο δε ερώτημα «τι θα γίνει αν διακοπεί η προθεσμιακή κατάθεση», ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση «αναλαμβάνει την ευθύνη της πληρωμής των ζημιών (penalty)» και μάλιστα ήδη ετοιμάστηκε η σχετική ρύθμιση.

Αναφορικά με τα πανεπιστήμια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως τα χρήματα των κληροδοτημάτων που πρέπει να βρίσκονται σε τράπεζες μπορούν να μπουν στον λογαριασμό, όπως και αυτά από την αξιοποίηση της περιουσίας. Ξεκαθάρισε πως δεν χρειάζεται ρύθμιση, γιατί δεν είναι διαθέσιμα και δεν θα μεταφερθούν τα χρήματα τα οποία προέρχονται από την ΕΕ, παρά μόνον το ποσό (10% ή 15%) που αφήνει στο πανεπιστήμιο κάθε έργο χρηματοδοτούμενο από τα κοινοτικά κονδύλια.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στα 600,3 εκατ. τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουν περάσει στην ΤτΕ
Στα 600,3 εκατ. ευρώ ανέρχονται συνολικά τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων ...
Μάρδας: Δεν μετέφερα 80.000 ευρώ στο εξωτερικό-Σήμερα το πόθεν έσχες στον πρωθυπουργό
«Δεν μετέφερα χρήματα από λογαριασμό μου στο εξωτερικό στην περίοδο ...
Eμμένει στην απόφαση της για την ΠΝΠ η ΚΕΔΕ, μέχρι να γίνουν νόμος οι δεσμεύσεις Τσίπρα
   Να μη μεταφέρουν οι δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα ...
Eμμένει στην απόφαση της για την ΠΝΠ η ΚΕΔΕ, μέχρι να γίνουν νόμος οι δεσμεύσεις Τσίπρα
   Να μη μεταφέρουν οι δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα ...
Eμμένει στην απόφαση της για την ΠΝΠ η ΚΕΔΕ, μέχρι να γίνουν νόμος οι δεσμεύσεις Τσίπρα
   Να μη μεταφέρουν οι δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα ...
Διαθέσιμα: Ώρα κρίσιμων αποφάσεων για τους Δήμους
Αποφάσεις για τη μελλοντική τους στάση ως προς την κίνηση της ...
BBG: Ο Τσίπρας ψάχνει λεφτά για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, ΔΝΤ-Στα 2 δισ. η ρευστότητα από τα ταμειακά διαθέσιμα
Χρήματα για να αποπληρώσει μισθούς, συντάξεις και ΔΝΤ επιχειρεί να ...
RTRS: Η Ελλάδα ζήτησε χρήματα χωρίς συμφωνία
Η κυβέρνηση  ενημέρωσε  στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group τους ...
Χρήματα από τη μίζα για τους TOR-M1 στους λογαριασμούς της Σταμάτη
Σε λογαριασμό της Βίκυς Σταμάτη στην τράπεζα UBS εντοπίστηκαν χρήματα ...