Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ εξετάζουν τις ελληνικές προτάσεις
Οι θεσμοί έλαβαν χθες εγκαίρως την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης ...
Παυλόπουλος: Οι προτάσεις της Ελλάδας στους δανειστές στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο
    «Το σημαντικότερο όπλο που έχουμε στη διαπραγμάτευση, είναι ότι οι ...
Κώστας Γαβράς: Οι δανειστές θέλουν να μην υπάρχει αντίσταση
Στην κρίσιμη διαπραγμάτευση ανάμεσα στους δανειστές και στην ελληνική ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ασυμφωνία χαρακτήρων...

Ασυμφωνία χαρακτήρων...

Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν  πως οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, προς τους εταίρους και δανειστές, θα είχαν γίνει δεκτές έστω και με κάποιες διαφοροποιήσεις και τελικά δεν θα υπήρχαν νικητές και ηττημένοι σε καμία πλευρά. Ωστόσο εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των διαπραγματευόμενων, μοιάζει αγεφύρωτο, ίσως μάλιστα και να διευρύνεται. Δεν είναι τυχαίο που και το "ορόσημο" του Γιούρογκρουπ της 24ης Απριλίου υποβαθμίζεται τόσο από την Αθήνα, όσο και από τις Βρυξέλλες και πάει για το απώτερο μέλλον.

Φυσικά όλη αυτή η κωλυσιεργία και από τα δύο μέρη έχει καταστροφικές συνέπειες  για  την ελληνική οικονομία και την τελματωμένη αγορά. Ένα είναι βέβαιο. Ότι και οι μεν και οι δε, έχουν τους λόγους τους για να μην βιάζονται να δοθεί  σύντομα λύση με την επίτευξη συμφωνίας. Η Ελληνική πλευρά μοιάζει να πιστεύει πως με την πάροδο του χρόνου οι εταίροι θα κουραστούν και θα κάνουν βήματα πίσω, κυρίως για να διαφυλάξουν την ενότητα της ευρωζώνης. Μάλιστα διαρρέεται από κυβερνητικούς κύκλους, ότι ενώ σε πολιτικό επίπεδο με τους ευρωπαίους ηγέτες βρίσκουν ευήκοα ώτα, τα προβλήματα εντείνονται όταν οι διαπραγματεύσεις γίνονται με τα τεχνικά κλιμάκια που έχουν άκαμπτη στάση επιδιώκοντας να παραβιάσουν τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Από κυβερνητικής πλευράς δηλαδή, υπάρχει η γνωστή θέση ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, μπορεί να βελτίωσε κάποιους αριθμούς της οικονομίας, βούλιαξε όμως τη χώρα στην ύφεση και την κοινωνία στη δυστυχία. Άρα είναι ειλημμένη απόφαση να αποφευχθούν μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα και να προωθηθούν αντίστοιχα αναπτυξιακά. Είναι γεγονός πως παρά την αντιφατική πολυφωνία που επιδεικνύουν στα ΜΜΕ τα κυβερνητικά στελέχη, δύσκολα μπορεί κάποιος να διαφωνήσει με την κεντρική πολιτική άποψη της ελληνικής πλευράς. Όμως αυτή η λογική πρόταση βρίσκει πάνω στον τοίχο της αδιαλλαξίας των εταίρων και δανειστών, και αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους και αντιλήψεις, που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ο πρώτος και βασικός είναι ότι έχουμε χάσει απέναντί τους την αξιοπιστία των λόγων μας. Όσες φορές πίστεψαν τις υποσχέσεις του εγχώριου πολιτικού συστήματος, έπεσαν παταγωδώς έξω.

Κάτι με τα πλαστά στατιστικά στοιχεία, κάτι με τα περίφημα και ουδέποτε εφαρμοσθέντα "ισοδύναμα των μέτρων", κάτι η αδυναμία-αδιαφορία για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, κάτι τα διχαστικά ψευτοδιλήμματα  μνημονιακών-αντιμνημονιακών πάνω στα οποία έκτισαν καριέρες και περιουσίες διάφοροι τσαρλατάνοι, χάσαμε και εμείς και εκείνοι τη μπάλα. Αν μάλιστα εδώ βάλουμε και τον παράγοντα σκοπιμότητα, είτε από ιδεολογική αγκύλωση των ευρωπαίων απέναντι σε μια "αριστερή" κυβέρνηση που μπορεί να αποτελέσει "κακό" παράδειγμα στην Ευρώπη, είτε επειδή η γραφειοκρατία των "θεσμών" βλέπει χώρες με υποχρεώσεις ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις μοιάζουν να έχουν κολλήσει στο σημείο μηδέν. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το συμπέρασμα τότε όλα τα σενάρια που έχουν βγει τελευταία στο φως είναι πιθανό να συμβούν, από την διεξαγωγή εκλογών ή δημοψηφίσματος, έως ασφυκτικό γεγονός και στάση πληρωμών μέσα στην ευρωζώνη.  

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Η star αποκαλύπτει το λόγο του διαζυγίου της.. και είναι πιο σοβαρός από όσο φανταζόμασταν
Δυστυχώς δεν ήταν η ασυμφωνία χαρακτήρων Λίγες μόλις μέρες πριν, ...
Σε Βουλή και Βρυξέλλες τα μέτρα
Στη Βουλή και τους εταίρους απεστάλησαν το βράδυ της Πέμπτης τα μέτρα ...
Ασυμφωνία χαρακτήρων: Ένα ακόμη ζευγάρι της showbiz «έβαλε» τέλος στο γάμο του
Το καλοκαίρι είναι η εποχή των χωρισμών και τα ζευγάρια του Hollywood δεν ...
Ανοιχτούς διαύλους με τους εταίρους θέλει ο Τσίπρας
Η κυβέρνηση επιθυμεί να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με ...
Ξαναβλέπουν τις προτάσεις για τον ΦΠΑ
Αναπροσαρμογές στην πρόταση της για το ΦΠΑ εξετάζει η ελληνική ...
Ποιες οι προτάσεις της κυβέρνησης
Στις προτάσεις της κυβέρνησης για την προσέλκυση ξένων ...
«Υπάρχει ένα νέο κίνημα στην Ελλάδα και κάποιοι δεν θέλουν να πετύχει»
Στην κρίσιμη διαπραγμάτευση ανάμεσα στους δανειστές και στην ελληνική ...
Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για να αποφύγει το πιστωτικό γεγονός
«Ανάγκα και θεοί πείθονται» λέει το γνωστό αρχαίο ρητό, που φαίνεται ...
Ο άγ(ρ)ιος Φεβρουάριος της ελληνικής οικονομίας
Ο πιο κρίσιμος μήνας για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης της ελληνικής ...