Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 20C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Διεκόπη το Eurogroup
Από μια κλωστή κρέμεται η επίτευξη συμφωνίας, με τις διαπραγματεύσεις ...
Κι άλλα... χιλιόμετρα για συμφωνία-Η αποτίμηση του Eurogroup στο σημερινό Κυβερνητικό Συμβούλιο
Σε νέο «αγώνα δρόμου» καλείται να επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση, ...
Το κρίσιμο «στοίχημα» των μεταρρυθμίσεων
Σε «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά και ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

«Μακρύς» ο δρόμος μέχρι την 30η Ιουνίου...

«Μακρύς» ο δρόμος μέχρι την 30η Ιουνίου...

Β.Μ.

Σχεδόν απίθανο θεωρείται από τους ίδιους τους δανειστές η επίτευξη μίας συμφωνίας με την Αθήνα έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός, παρά το γεγονός πως αυτό το χρονικό ορόσημο δίνεται με βάση τη δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών δεν διαφαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν. Η χώρα δεν έχει εξασφαλίσει τις επόμενες δόσεις, αφού οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν και έτσι η κυβέρνηση προέβη στην απόφαση να μεταβιβάσει τα διαθέσιμα των δημοσίων φορέων και των ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδας και μάλιστα με σχετικό νόμο, έτσι ώστε να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και ΔΝΤ με ορίζοντα την 27η του τρέχοντος μηνός.

Στο επικείμενο Eurogroup της Παρασκευής ο πήχης είναι φανερά πια χαμηλός. Προσδοκίες δεν έχει καμία από τις δύο πλευρές, καθώς δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, γεγονός, το οποίο αναμένεται να ισχύσει και για το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις 11 Μαϊου. Η τελική προθεσμία ώστε Αθήνα-Ευρώπη ν δώσουν τα χέρια είναι η 30η Ιουνίου, όταν λήγει το ελληνικό πρόγραμμα.

Το Euro Working Group θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη μέσα στην ημέρα, αφότου η «Ομάδα των Βρυξελλών» θα έχει κάνει μία ανακεφαλαιοποίηση των διαβουλεύσεων με την ομάδα των Ελλήνων οικονομικών εμπειρογνωμόνων.

Από το περασμένο Σάββατο -και κατά τη διάρκεια του τετραήμερου που προηγήθηκε- έγινε μια εξονυχιστική εξέταση όλων των θεμάτων (δημοσιονομικών, μακροοικονομικών, εργασιακών, ιδιωτικοποιήσεων, διοικητικής μεταρρύθμισης κ.α.), προκειμένου να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη, στην οποία θα μπορούσε να βασισθεί μια συμφωνία.

Πάντως, ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε σήμερα πως αν και «υπάρχει ξεκάθαρη επιτάχυνση της δουλειάς, ξεκάθαρη δέσμευση, ωστόσο είμαστε ακόμα αρκετά μακριά για να φτάσουμε σε ορατό αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς ο ίδιος, εξάλλου, για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συγκεντρώσει σε ένα κρατικό τραπεζικό λογαριασμό τα αποθεματικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι η υλοποίηση της απόφασης αυτής ήταν πάγιο αίτημα των θεσμών και ότι ανάλογες ρυθμίσεις προβαίνουν και άλλα κράτη-μέλη όπως π.χ. η Ολλανδία.

Σε άλλη ερώτηση, για το αν υπάρχει πλήρης εικόνα όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης αφού διευκρίνισε ότι σε ανάλογου χαρακτήρα ζητήματα καμία χώρα δεν έχει επιτύχει την απόλυτη διαφάνεια, επισήμανε ότι για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα ως προς τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπάρξει συνολική συμφωνία για όλο το φάσμα των κρατικών δαπανών και εσόδων.

Εξάλλου, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τη δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, βάσει της οποίας ως το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς σε ένα ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων.

«Η προθεσμία δεν έχει ακόμα χαθεί, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί», δήλωσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι η όποια συμφωνία με τους θεσμούς θα πρέπει να εξεταστεί από το Eurogroup Working Group (EWG), το οποίο με τη σειρά του θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για την πολιτική συζήτηση που θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Καμμένος: Η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτεξη συμφωνίας
Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη ...
Συμφωνία μέχρι την Παρασκευή στο θετικό σενάριο για Ελλάδα-Το «διαπραγματευτικό χαρτί» Τσίπρα στη Βουλή και οι «αντάρτες»
Της Βούλας Μαλαίνου«Μπαλάκι» έχει γίνει η πολιτική βούληση για την ...
Κυβέρνηση: Έτοιμη να «τραβήξει» τις διαπραγματεύσεις μέχρι τέλους!
Της Βούλας Μαλαίνου Μέχρι τέλους θα «τραβήξει» τη σκληρή ...
Την απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση
Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης Σαφές μήνυμα ότι την απόφαση για τη συμφωνία ...
Ντάισελμπλουμ: Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη συμφωνίας
"Δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη συμφωνίας". Αυτό δήλωσε χθες από τη ...
Ντάισελμπλουμ: Αναγκαίο να υπάρχει η πολιτική βούληση
 Η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας είναι το τέλος Ιουνίου οπότε ...
ΕΕ: Είμαστε αρκετά μακριά από την επίτευξη συμφωνίας
Παρά την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων των ελληνικών αρχών με τους ...
Στο Eurogroup η χρηματοδοτική λύση
Β.Μ. Η δέσμευση για αποκατάσταση της ρευστότητας, ενώ τελειώνουν τα ...
Όλο το παρασκήνιο του Eurogroup - Nέα συνεδρίαση τη Δευτέρα
Απόφαση του Πρωθυπουργού ήταν η απόρριψη της συμφωνίας με τους ...