Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 21C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Beyonce-Jay Z: Κρουαζιέρα στην Μεσόγειο
Τα 34α γενέθλια της γιόρτασε στις 4 Σεπτεμβρίου η Beyonce και το γιόρτασε με ...
Νέα τραγωδία με μετανάστες στην Μεσόγειο
Τουλάχιστον 40 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα πλοίο στην Μεσόγειο ...
Μέχρι 500 οι αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Μεσόγειο
 Μέχρι και 500 μετανάστες αγνοούνται αφού το πλεούμενο στο οποίο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μαξίμου: Έκθετοι όσοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια με τις τραγωδίες στη Μεσόγειο

Μαξίμου: Έκθετοι όσοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια με τις τραγωδίες στη Μεσόγειο

Οι αλλεπάλληλες ναυτικές τραγωδίες στη Μεσόγειο με θύματα απελπισμένους πρόσφυγες έχουν συγκλονίσει όλη την ανθρωπότητα και ταυτόχρονα, έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα όλες εκείνες τις δυνάμεις που επιχειρούν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια με το προσφυγικό κύμα, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι και επισημαίνουν πως στην Ελλάδα πρωταγωνίστρια στη δημαγωγία αναδείχτηκε η ΝΔ, συνεπικουρούμενη από το «Ποτάμι» και το ΠΑΣΟΚ.

Προσθέτουν ότι η πραγματικότητα διαψεύδει την ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιβεβαιώνει τα όσα λέει η κυβέρνηση.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι συμπυκνώνουν στα εξής έξι σημεία την κατάσταση, ιδιαίτερα όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τις τραγικές εξελίξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος:

 • Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα αποδέχεται ότι το προσφυγικό είναι διεθνές ανθρωπιστικό ζήτημα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια μόνο χώρα.

• Οι πάντες συμφωνούν ότι η έξαρση του προσφυγικού κύματος σχετίζεται άμεσα με την ένταση των συγκρούσεων στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ.

 • Η έξαρση του προσφυγικού ρεύματος αφορά όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και [κυρίως] την Ιταλία και τη Μάλτα. Επομένως, δεν σχετίζεται με τις όποιες κινήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης.

 • Η Ιταλία έχει δεχτεί το 2015 τέσσερις φορές παραπάνω πρόσφυγες και μετανάστες απ' ό,τι η Ελλάδα, προς… επιβεβαίωση της ΝΔ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει τη χώρα σε πόλο έλξης μεταναστευτικών ροών.

 • Είναι, πλέον, κοινός τόπος στη διεθνή δημόσια συζήτηση για το ζήτημα ότι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση εν συνόλω μπορεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, με κύριο γνώμονα πάντοτε την ανθρωπιά. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ότι "η Μεσόγειος μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε μια θάλασσα οδύνης για χιλιάδες μετανάστες. H Ιταλία, η Ελλάδα και η Μάλτα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος στις επιχειρήσεις διάσωσης και υποδοχής των μεταναστών. Η Ε.Ε. πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που επωμίζονται το βάρος».

 • Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες [UNCHR] «κατά τις συνομιλίες της Ε.Ε. θα πρέπει να μελετηθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα "κλειδί κατανομής" το οποίο να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα μπορούν «να ζητούν μέτρα αλληλεγγύης από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση» για συνδρομή στην επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο και για την αναδιανομή μεταξύ των χωρών προσώπων που διαπιστώνεται ότι έχουν ανάγκη».

Η ΝΔ είναι ανεπανόρθωτα έκθετη σημειώνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, καθώς μέσω του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και της κινδυνολογίας επιχείρησε να προσποριστεί μικροκομματικά οφέλη και προσθέτουν ότι τώρα υπό το βάρος της ανείπωτης ανθρώπινης τραγωδίας σιωπά.

Επισημαίνουν ταυτόχρονα πως η σιωπή της ΝΔ δεν σημαίνει ότι θα ξεχαστούν οι κραυγές των προηγούμενων ημερών, σημειώνουν ότι οι πολίτες έχουν κριτήριο και κρίνουν και υπογραμμίζουν πως με τις ανθρώπινες ζωές κανείς δεν μπορεί να παίζει πολιτικά παιχνίδια.

Καταλήγουν αναφέροντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και να διαφυλαχτούν οι ανθρώπινες ζωές, ενώ τις επόμενες μέρες οι ενέργειες αυτές θα ενταθούν, ιδίως στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
G7 και χώρες του Κόλπου δίνουν 1,8 δισ. δολ. για το προσφυγικό
Τη δέσμευση για παροχή 1,8 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση των ...
Γιατί μας αρέσουν όσοι το παίζουν δύσκολοι;
Το παιχνίδι στρατηγικής κατά το οποίο άνδρες και γυναίκες το παίζουν… ...
Στήνεται σχέδιο κρατικοποίησης της Malaysia Airlines
Σχέδιο πλήρους κρατικοποίησης της Malaysia Airlines επεξεργάζονται οι Αρχές , ...
Κινέζος πρωθυπουργός: Στόχος να μετρατρέψουμε τον Πειραιά στο καλύτερο λιμάνι στη Μεσόγειο
"Θα εργασθούμε από κοινού με την Ελλάδα για να μετατρέψουμε το λιμάνι ...
ΔΗΜΑΡ: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τα πολιτικά παιχνίδια με τη Χ.Α.
«Ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις για τα ...
Θέλουν να μας «δέσουν» με νέο μνημόνιο
Ενώ στην κυβέρνηση αποκλείουν και… εξορκίζουν ένα νέο μνημόνιο, ...
Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για την παράνομη μετανάστευση
Την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της Frontex στη Μεσόγειο και στα ...
«Η μικροπολιτική και τα πολιτικά παιχνίδια υπερίσχυσαν», λένε στο Eurogroup για την ΕΡΤ
Την απογοήτευση του για τα πολιτικά παιχνίδια στο ζήτημα της ΕΡΤ ...
Έξαλλοι στην Ιπποκράτους με τα σενάρια για το μεταβατικό σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
«Προσβάλλουν την Δικαιοσύνη και παίζουν αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια ...