Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 21C°,
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Ο Μάγος του Οζ, του Φρανκ Μπάουμ στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
Ο Μάγος του Οζ, η πιο γνωστή, αγαπημένη ιστορία που έχει μεταφερθεί με ...
Οι XanaZoo παρουσιάζουν την Καρυάτιδα στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
Το Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος φιλοξενεί τους Xana ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ο Μάρκος Μπότσαρης του Π. Καρρέρ στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Ο Μάρκος Μπότσαρης του Π. Καρρέρ στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Ένα πραγματικό «δώρο» για τους φιλόμουσους και για τους λάτρεις και μελετητές της Επτανησιακής Σχολής περιλαμβάνει το πρόγραμμα του φετινού 11ου κύκλου των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών ο οποίος, με την υποστήριξη της ΝΕΡΙΤ, του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα διεξαχθεί από τις 24 Απριλίου έως τις 12 Ιουνίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Την παρουσίαση μετά από 80 χρόνια σιγής ολόκληρης της όπερας του Παύλου Καρρέρ «Μάρκος Μπότσαρης», για πρώτη φορά με την καινούρια ενορχήστρωση του Βύρωνος Φιδετζή.

Η όπερα, σε παραγωγή της ΝΕΡΙΤ, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 29 Απριλίου, στις 20.30, στο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ, υπό τη μουσική διεύθυνση του Βύρωνος Φιδετζή, με σολίστ τους Σοφία Κυανίδου, Τζούλια Σουγλάκου, Γιάννη Χριστόπουλο, Διονύση Σούρμπη, Πέτρο Μαγουλά, Αθηνά Καστρινάκη, Γιάννη Παπαγεωργίου. Συμμετέχουν, η Χορωδία του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ανδρική Χορωδία Εμπορικής Τραπέζης και η Γυναικεία Χορωδία Opus Femina Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορίνθου. Τη μουσική διδασκαλία έχει κάνει ο Δημήτρης Γιάκας.

Το περίφημο μελόδραμα του Καρρέρ με το λιμπρέττο του Ιταλού ποιητή Τζοβάνι Κατσαλούπι βασίζεται σε μία μυθιστορηματική αφήγηση της δράσης του στρατηγού Μάρκου Μπότσαρη κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Μεσολογγίου (τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης, 1821-1823) και μέχρι και τον ηρωικό του θάνατο στη Μάχη του Κεφαλόβρυσου. Ο Καρρέρ τη συνέθεσε σταδιακά την περίοδο 1857-1858, συνέχισε να την επεξεργάζεται όμως όσο συστηματικότερα ασχολούνταν με την αναζήτηση της ελληνικότητας στη μουσική του, ενσωματώνοντας ως άριες στο κύριο μουσικό σώμα της όπερας και δικά του μεμονωμένα τραγούδια εμπνευσμένα από την δημοτική μουσική. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η δημοφιλέστατη άρια του «Γερο-Δήμου» που, φέροντας ακριβώς τέτοιες επιρροές στη μελωδία της, βασίζεται στο ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «Εγέρασα μωρές παιδιά...».

Ο «Μάρκος Μπότσαρης» θεωρείται η μεγαλύτερη ελληνική μελοδραματική επιτυχία του 19ου αιώνα, με ιδιαίτερη απήχηση και στον ελληνικό κόσμο των παροικιών. Πρωτοπαίχτηκε το 1861 στην Πάτρα, ενώ μέχρι το 1939 ολόκληρη η όπερα είχε ανέβει σε πολλά θέατρα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αλεξάνδρεια, Κάιρο, Μασσαλία, Τεργέστη, Σικάγο, Σιένα, Οδησσό, Βουκουρέστι, Βράιλα).

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΚΑΡΡΕΡ

Ο Παύλος Καρρέρ ή Καρρέρης (1829-1896) γεννήθηκε, έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του και πέθανε στη Ζάκυνθο.

Μουσική σπούδασε αρχικά στο νησί του, κατόπι δε στο Μιλάνο, όπου και εργάστηκε κατά τα πρώτα στάδια της συνθετικής του σταδιοδρομίας. Μαρτυρείται, δίχως όμως επαρκή τεκμηρίωση, ότι για κάποιο διάστημα μαθήτευσε και στην Κέρκυρα, κοντά στον Μάντζαρο. Υπήρξε κυρίως συνθέτης του λυρικού θεάτρου. Τα έργα του ξεκινώντας από ένα τρέχον grosso modo, ιταλικό ύφος του πρώτου ημίσεος του 19ου αιώνα, πραγματεύονται συχνά σε μία συνειδητή εξέλιξη θέματα ελληνικής προβληματικής τόσο μουσικά όσο και ιστορικά.

Ανιχνεύουν δηλαδή βαθμιαία, θεματολογικά και συνθετικά για πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο και τόσο διαχρονικά επίμονα, καίρια ζητήματα που άπτονται αφενός της εκ των πραγμάτων αναγκαίας μίξης των μουσικοδημιουργικών παραδόσεων της ελληνικής Ανατολής και της ελληνικής Δύσης και αφετέρου μίας από σκηνής συνεισφορά στην διάπλαση της νεοελληνικής ταυτότητας που αυτονόητα να συμπεριλαμβάνει συνειδησιακά στο πλήρες εύρος της, την υπερτρισχιλιετή ιστορία του Ελληνισμού.

Η θεματολογία των μελοδραμάτων του επεκτείνεται ακόμη λογοτεχνικά, κοινωνικά και ιστορικά με υποθέσεις στηριγμένες είτε σε διάσημα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας είτε σε συνταρακτικά γεγονότα της ανθρώπινης ιστορίας.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Ο Βύρων Φιδετζής, στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του ως σολίστ του βιολοντσέλου και ως διευθυντής ορχήστρας έχει ερμηνεύσει πάνω από 300 ελληνικά έργα, πλείστα εκ των οποίων σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση ή σε πρώτη εκτέλεση μετά από πολύχρονη σιωπή και έχει επιμεληθεί, αποκαταστήσει και εκδώσει, είτε μόνος είτε μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες, πλείστα όσα νεοελληνικά έργα. Έκφανση της αφοσίωσής του στην ελληνική μουσική ήταν και η σύλληψη της ιδέας  για την πραγματοποίηση από το 2005 ενός ετήσιου κύκλου εκδηλώσεων που, υπό τον γενικό τίτλο «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές», θα περιλάμβαναν συναυλίες, συνέδρια και ομιλίες με διττό στόχο: Αφενός μεν, μουσικοί και κοινό, να γνωρίσουν την μουσική κληρονομιά μας των δυο τουλάχιστον τελευταίων αιώνων αλλά και το έργο νέων δημιουργών, αφετέρου Έλληνες καλλιτέχνες κι επιστήμονες να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε θέματα και προβλήματα που τους απασχολούν. Οι «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές» συνεχίστηκαν αδιαλείπτως ως το 2011 υπό την σκέπη της ΚΟΑ. Από το 2011 έως σήμερα συνεχίζουν ανεξάρτητες από οποιονδήποτε φορέα, χάρη στην συμπαράσταση πολύτιμων φίλων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
 
ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΡΡΕΡ (1829-1896)
«Μάρκος Μπότσαρης», όπερα σε τέσσερις πράξεις
Λιμπρέτο: Τζοβάνι Κατσαλούπι (σε νεοελληνική μετάφραση Β. Πεζοπούλου και επιμέλεια Δ. Γιάκα και Ν. Μαλιάρα)
(ενορχήστρωση: Βύρων Φιδετζής)

Σολίστ Σοφία Κυανίδου
Τζούλια Σουγλάκου
Γιάννης Χριστόπουλος
Διονύσης Σούρμπης
Πέτρος Μαγουλάς
Αθηνά Καστρινάκη
Γιάννης Παπαγεωργίου

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ
Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Συμμετέχουν: Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Διδασκαλία: Νίκος Μαλιάρας

Ανδρική Χορωδία Εμπορικής Τραπέζης
Διδασκαλία: Σταύρος Μπερής                                                                

Γυναικεία Χορωδία Opus Femina Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κορίνθου  
Διδασκαλία: Φάλια Παπαγιαννοπούλου

Μουσική Διδασκαλία: Δημήτρης Γιάκας

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
4ο Cuba Festival στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
Το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος φιλοξενεί το Σάββατο 27 Ιουνίου ...
Ο Βασιλιάς Ληρ για λίγες παραστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Μετά τη μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, ο εμβληματικός ...
Μουσικό διήμερο στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
Μουσικό διήμερο οργανώνει το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στην Τήνο με ...
Aπόκριες στον Ελληνικό Κόσμο!
Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου ο «Ελληνικός Κόσμος» ...
Ο Πήτερ Παν από τη Νανά Νικολάου στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου
Το μαγικό παραμύθι του Πήτερ Παν, του Τζέιμς Μπάρρυ, ξαναζωντανεύει ...
Το πρόβατο: Οδοιπορικό στον ποιμενικό βίο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
Το Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” φιλοξενεί την έκθεση “Το ...
Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει τον Μάγκα, στον Ελληνικό Κόσμο
Στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», θα ...
Ο Γιώργος Νταλάρας και η Γλυκερία στο Σοφικό Κορινθίας
Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία των παραστάσεων τους τον Απρίλιο στο ...
Γιώργος Νταλάρας - Γλυκερία: Συναυλίες - Καλοκαίρι 2013
Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία των παραστάσεων τους τον Απρίλιο στο ...