Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Ατομική έκθεση του Ηλία Κοέν στην Eleftheria Tseliou gallery
Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Ηλία Κοέν, από την ...
Ψ: Έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Κόνιαρη στην Αίθουσα Τέχνης Ena
Η Αίθουσα Τέχνης “ena” παρουσιάζει την ατομική έκθεση του ζωγράφου ...
Θάλασσα: Ατομική έκθεση του Θωμά Τουρναβίτη στην Kourd Gallery
Την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014, στις 8 μμ, εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Siskos Epic: Ατομική έκθεση του Νϊκου Σίσκου στην Ena Art Gallery

Siskos Epic: Ατομική έκθεση του Νϊκου Σίσκου στην Ena Art Gallery

Η Αίθουσα Τέχνης “ena” παρουσιάζει την ατομική έκθεση του ζωγράφου Νίκου Σίσκου [Siskos EPIC] από την Τρίτη 21 Απριλίου 2015, στις 20:00.

 

ΝΙΚΟΣ ΣΙΣΚΟΣ, ένας υβριδικός κόσμος σαν κρυφός κήπος

 

Ο κόσμος του Νίκου Σίσκου ορίζεται από τις αντιφάσεις του. Μέσα από τα τοπία που επινοεί, που, συχνά θυμίζουν αναγεννησιακές διαφυγές και γκροτέσκους δρυμούς, αναφύονται οι μορφές του: υβρίδια φύλων και ψυχικών καταστάσεων, μαντόνες και τρολ, κερασφόροι ερωτιδείς, παιδίσκες στον κόσμο της Αλίκης των Θαυμάτων, γοργόνες και ανδρόγυνα πλάσματα, σκοτεινά χερουβίμ και αθώοι Κένταυροι. Κατά μία έννοια, ο πληθυσμός στα έργα του Νίκου Σίσκου πηγάζει από μία ημιδιαφανή, αμφίσημη και παραισθησιογόνα ζώνη στο μεταίχμιο ενός λυκόφωτος.

 

Αυτή η ψευδαισθητική εκδοχή μίας παράλληλης πραγματικότητας δίνει στο έργο του Νίκου Σίσκου τη δύναμη μίας εγγενούς αντίφασης και μίας εξ ορισμού αυτοαναίρεσης. Γιατί η σαρκαστική προσέγγιση θραυσμάτων από τον κόσμο της φαντασίας και του ονείρου, τα προικίζει με ένα σκοτεινό φως και ένα λαμπερό σκοτάδι, σε τέτοιο σημείο ώστε δύσκολα μπορεί κανείς να έχει βεβαιότητες μπροστά σε ένα έργο του Νίκου Σίσκου.

 

Αυτή άλλωστε είναι και μία προϋπόθεση, βασική και αδιαπραγμάτευτη, για να φθάσει κανείς θεατής μπροστά σε αυτά τα έργα. Αφήνει στην άκρη, σαν στρατιώτης τον οπλισμό του, το πρώτο στρώμα των πολιτισμικών επιχρισμάτων της καθημερινότητας μαζί με τις προκαταλήψεις, τις δεισιδαιμονίες και τις αγκυλώσεις του. Στέκεται ημίγυμνος ως θεατής σε ένα μισοσκόταδο συνειδητότητας και αφήνεται να παρασυρθεί, κοινωνός στο πρωτογενές τοπίο μίας προεφηβικής αθωότητας. Μόνο που σε αυτό το τοπίο η αθωότητα ορίζεται από μία αναβαπτισμένη ερμηνεία ενός ρευστού ερωτισμού και μιας διάχυτης αμηχανίας μπροστά σε ό,τι έχει να κάνει με την γραμμική, γεωμετρημένη και τετράγωνη εκδοχή του κόσμου.

 

Σε αυτήν την νεοϊδρυθείσα συνθήκη, τα όρια διαχέονται, αλληλοτέμνονται και ορίζονται υπονομεύοντας αλλά και νομιμοποιώντας αντιθετικά συστατικά τους. Τα φύλα διαθλώνται, η Ιστορία ανακυκλώνεται, τα σύμβολα εξορίζονται και η εικόνα του Ανθρώπου κλονίζεται. Τα όντα είναι διεμφυλικά, ζωόμορφα ή ανθρωπόμορφα, με σάρκα ή αέρινα, ξωτικά, νεράιδες, φαντασιώσεις, ονειρώξεις, εφιάλτες και κολυμβήθρες εξιλέωσης. Προέρχονται από λαγούμια της γης και κουφάλες των δέντρων, είναι αποστάγματα ονειροπερπατημάτων και προβολές νοσηρών αποκυημάτων. Είναι υπερρεαλιστικές ανασυνθέσεις βαθιά καταγωγικών ιστοριών. Και αλληγορικές απλουστεύσεις οιδιπόδειων συσχετισμών.

 

Αυτή η διάθεση αλληγορίας και παραβολής, δίνει στα έργα του Νίκου Σίσκου την αξία μίας αφήγησης με σχεδόν ίσης δύναμης ιερή και κοσμική ύλη. Διαπνέονται από βέβηλη ευαγγελική ρητορεία και ορίζονται από αγαθή παγανιστική φιλολογία. Είναι κράμα, αμάλγαμα, δίνη και έλικας.

 

Σαν προεκτάσεις από ταινίες του Tim Burton, με αναιμικές ή εμφανείς συγγένειες με την ποπ κουλτούρα των κόμικς, της εικονογράφησης, του πανκ κινήματος, του pulp fiction, της παραφιλολογίας, του εκλαϊκευμένου παραμυθιού, της λογοτεχνίας του φανταστικού και της ambience music, τα έργα του Νίκου Σίσκου επιδρούν αφυπνιστικά και υπνωτιστικά. Υποβάλλουν και διεγείρουν. Συνθέτουν φαντασίες με κοστούμια του 16ου αιώνα, με ήρωες του Λούις Κάρολ, με αντηχήσεις από την αισθητική των *Pierre* et *Gilles, με κεφάλαια από γερμανικά παραμύθια του Μεσαίωνα και σκιές από Μαντόνες της Αναγέννησης.*

 

Αυτός ο υβριδικός κόσμος του Νίκου Σίσκου αποκαλύπτεται σαν ένα παλίμψηστο φαντασιώσεων και σαν ένας διαρκής κήπος κρυφών επιθυμιών που δραπετεύουν.

Νίκος Βατόπουλος

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ατομική έκθεση του Nick Mauss στην Eleni Koroneou Gallery
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει τη δουλειά τoυ Nick Mauss στην πρώτη ...
Ithaca: Ατομική έκθεση του Wladimir May στον χώρο τέχνης -ισμός
Ο χώρος τέχνης -ισμός παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ...
Έκθεση του Νίκου Λαγού στην γκαλερί Alma
Η γκαλερί Alma στα Τρίκαλα παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Νίκου ...
Kage – Where K For Kott: Έκθεση του Φίλιππου Τσιτσόπουλου στην Eleftheria Tseliou gallery
Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την ατομική  έκθεση του Φίλιππου ...
Ατομική έκθεση της Βαλεντίνης Μαυρόδογλου στο Myrό Project Room
Η Myrό Gallery βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την ατομική ...
I Have a Diver Down II: έκθεση του Νίκου Σεπετζόγλου στην Elika Gallery
Η γκαλερί Elika παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση του Νίκου ...
The other side of the night: έκθεση του Dogan Paksoy στη Gallery Genesis
Η gallery genesis παρουσιάζει την έκθεση του Τούρκου καλλιτέχνη Dogan Paksoy, με ...
Provisions: Ατομική έκθεση φωτογραφίας από τη Μαργαρίτα Μυρογιάννη
Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση φωτογραφίας της ...
Αθηνά Λατινοπούλου: Ατομική έκθεση στη γκαλερί 7
Η Γκαλερί 7 παρουσιάζει την 19η ατομική έκθεση της ζωγράφου Αθηνάς ...