Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
«Κλείδωσε» η συμφωνία μετά από μαραθώνια διαπραγμάτευση
Κλείδωσε η συμφωνία με τους θεσμούς και παραμένουν κάποιες ...
Αλ.Τσίπρας «στον ενικό»: Στη διαπραγμάτευση όποιος φοβάται χάνει
Για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τα αγκάθια για την επίτευξη ...
Πρεμιέρα αύριο για την απευθείας διαπραγμάτευση του γουάν έναντι του ευρώ
Η Κίνα θα αρχίσει από αύριο απευθείας διαπραγμάτευση του γουάν έναντι ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Δεν «κάθεται» το 24-Τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση και τα περί απευθείας συμφωνίας

Δεν «κάθεται» το 24-Τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση και τα περί απευθείας συμφωνίας

Απομακρύνεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, παρά την αισιοδοξία που επισήμως εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση για τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη, ενώ Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δείχνουν να χάνουν την υπομονή τους και να σκληραίνουν τη στάση τους έναντι της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται στα όρια της οικονομικής ασφυξίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ουδείς πλέον μιλάει για συμφωνία την επόμενη Παρασκευή, ενώ οι εκτιμήσεις ποικίλουν από αισιοδοξία για λύση στο τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου έως απευθείας συμφωνία για νέο πρόγραμμα τον Ιούνιο, σενάριο στο οποίο είχαμε αναφερθεί στο «Χ» ήδη εδώ και δύο εβδομάδες. Μάλιστα, το σενάριο αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την κοινή εκτίμηση ότι εύκολα ή δύσκολα η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα μέχρι το τέλος Ιουνίου, οπότε και αρχίζουν οι πολύ αυξημένες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις για το Δημόσιο (βλ. σχετικό πίνακα).

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, από την Ουάσινγκτον, διεμήνυσε ότι «δεν υπάρχει ποτέ μία ημερομηνία-‘κλειδί’, όλα τα πράγματα θα πρέπει να τα βλέπουμε συνδυαστικά και συσσωρευτικά», ενώ εκτίμησε ότι «στις 24 (του μήνα) δεν θα υπάρχει επίλυση, θα υπάρχει πρόοδος», προσθέτοντας με νόημα ότι «το ζητούμενο είναι τί κάνουμε στη μετά τον Ιούνιο εποχή. Ο στόχος μας είναι μια καλή συμφωνία για τη μετά τον Ιούνιο εποχή, μια συμφωνία σε διαφορετική αντίληψη από τις προηγούμενες, οι οποίες επέκτειναν το πρόβλημα».

Αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με συνέντευξή του στο Bloomberg, έβαλε το τέλος Ιουνίου ως απώτατη «προθεσμία» για συμφωνία Αθήνα-θεσμών, ώστε να πάρει η Ελλάδα τα χρήματα που χρειάζεται. Έστειλε, δε, το μήνυμα ότι «η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτέλεσμα αν θέλει εκταμίευση, όχι 100% αλλά τουλάχιστον σε γενικές γραμμές», προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν ζητήσαμε από την Ελλάδα να ολοκληρώσει το 100% όσων ζητούνται» και εκτιμώντας ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα δεν είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά το να ξανακερδίσει την ανταγωνιστικότητά της».

Τα «αγκάθια»

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται μεν αισιόδοξος για συμφωνία με τους εταίρους έως το τέλος του μήνα και δηλώνει ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες με τους δανειστές, εντούτοις παραδέχεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση. Τα τέσσερα σημεία διαφωνίας είναι «στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός στο Reuters, επισημαίνοντας ότι η διαφωνία είναι «δεν πρόκειται εδώ για αδυναμία τεχνικής προσέγγισης, αλλά για πολιτική διαφωνία, που, όμως, όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων στο βαθμό που αναγνώριζαν και εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου».

«Καυτό» καλοκαίρι

Πάντως, οι ασφυκτικές –και ανελαστικές– χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του καλοκαιριού θα καθορίσουν την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και θα κρίνουν το βαθμό υποχώρησης της κάθε πλευράς, προς έναν «έντιμο συμβιβασμό». Γιατί μπορεί μέχρι τον Ιούνιο το Δημόσιο να καταφέρει να καλύψει τις υποχρεώσεις του, ωστόσο από τον Ιούλιο οι ανάγκες αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη και για την κάλυψή τους απαιτείται χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Το βασικό πρόβλημα είναι, βέβαια, η εξόφληση των υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ (Ιούλιο και Αύγουστο). Με δεδομένο ότι οι αγορές παραμένουν «κλειστές» για την Ελλάδα, οι μόνες πηγές χρημάτων είναι αυτές του προηγουμένου προγράμματος (7,4 δισ. ευρώ, που εκκρεμούν από το 2014) συν τους πόρους από το συνεχιζόμενο πρόγραμμα, μέχρι το Φεβρουάριο 2016 (9 δισ. ευρώ). Όλα αυτά, φυσικά, με την προϋπόθεση ότι θα επέλθει τελικά συμφωνία με τους δανειστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του 2015 οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΔΝΤ (δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα, του 2010) φτάνουν συνολικά τα 6.081.938.240 ευρώ, προς την ΕΚΤ (ομόλογα που δεν εισήλθαν στο PSI του 2012) τα 6.544.680.000 ευρώ, προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ομόλογα που δεν εισήλθαν στο PSI του 2012) τα 25.000.000 ευρώ, ενώ μέσα στο έτος πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 13,4 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, παρότι όλα δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο χρόνου για συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο, όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι το περιθώριο αυτό δεν πρέπει να εξαντληθεί, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει ένα ατύχημα της τελευταίας στιγμής…

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σε ένα άρθρο η προς έγκριση συμφωνία με τον ΕΜΣ
Ενσωμάτωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην ...
Στρατούλης: Η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει καταδικαστική συμφωνία
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση ...
Μητσοτάκης: Υπάρχει κακή συμφωνία ή χρεοκοπία
«Eδώ που φθάσαμε πια, καλή συμφωνία δεν υπάρχει. Υπάρχει κακή συμφωνία ή ...
Βαρουφάκης: Υπάρχει διαπραγμάτευση
«Υπάρχει διαπραγμάτευση», ήταν η μόνη απάντηση του υπουργού ...
Διαπραγμάτευση θρίλερ εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων
Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση που συνεχίζεται στις ...
Ποιοί δεν θέλουν συμφωνία;
Όσο περνάνε οι βασανιστικές εβδομάδες, τόσο πιο λίγοι συνοδοιπορούν με ...
Σαπέν: Δεν υπάρχει άλλη λύση από την συμφωνία
 «Δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας» δήλωσε ο Γάλλος ...
Τσίπρας: Δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση
«Η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες ...
Γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν «ζωντανή» την Τρόικα;
«Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση αν δεν έχεις συζητήσει με τους Γερμανούς ...