Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Τεστ αίματος που «δείχνει» τη λοίμωξη, καταργεί τα αντιβιοτικά
Ένα γρήγορο τεστ αίματος μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να μάθουν ...
3 μικρόβια με αντοχή στα αντιβιοτικά: Σκοτώνουν 1000 Έλληνες το χρόνο
Σε παγκόσμιους «φονιάδες» έχουν εξελιχθεί τρία «έξυπνα» μικρόβια που ...
Οι κίνδυνοι από την πρόωρη διακοπή των αντιβιοτικών
Γιατί έχει μεγάλη σημασία να παίρνουμε τα αντιβιοτικά ακριβώς όπως τα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Έρευνα: Τα αντιβιοτικά προκαλούν την ανάπτυξη καινούριων βλαβερών βακτηρίων

Έρευνα: Τα αντιβιοτικά προκαλούν την ανάπτυξη καινούριων βλαβερών βακτηρίων

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πάρει κάποιο αντιβιοτικό για τη θεραπεία μιας βακτηριακής λοίμωξης. Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ και από το Πανεπιστήμιο Λα Τζόλα στο Σαν Ντιέγκο, αποκαλύπτουν ότι η αντίληψη που έχουμε για τα αντιβιοτικά – ότι δηλαδή αποτελούν φονικές μηχανές – πρέπει να αναθεωρηθεί.

Η εργασία αυτή, με επικεφαλής την Elizabeth Shank (Επίκουρη Καθηγήτρια Βιολογίας στο Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών καθώς και Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ) και τη Rachel Bleich, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Φαρμακευτική Σχολή, όχι μόνο προσθέτει μια νέα διάσταση στη θεραπεία των λοιμώξεων αλλά μπορεί επίσης να αλλάξει τη γνώση μας όσον αφορά την αιτία που τα βακτήρια έχουν αντιβιοτική δραστηριότητα.

Η Shank δηλώνει τα εξής: «Για πολύ καιρό θεωρούσαμε ότι τα βακτήρια αποτελούν αντιβιοτικά για τους ίδιους λόγους που είναι ωφέλιμα – επειδή δηλαδή εξολοθρεύουν άλλα βακτήρια. Ωστόσο, γνωρίζουμε επίσης ότι τα αντιβιοτικά μπορεί να παρουσιάσουν μερικές φορές ενοχλητικές παρενέργειες, όπως τον σχηματισμό βιοφίλμ». Η εργασία της υπάρχει στην πρώιμη έκδοση των Πρακτικών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της 23ης Φεβρουαρίου.

Η Shank και η ομάδα της αποκαλύπτουν τώρα ότι αυτή η παρενέργεια – δηλαδή η δημιουργία βιοφίλμ – στην πραγματικότητα δεν είναι παρενέργεια, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα βακτήρια μπορεί να έχουν εξελιχθεί ως αντιβιοτικά με σκοπό τον σχηματισμό βιοφίλμ και όχι μόνο εξαιτίας των ικανοτήτων τους.

Το βιοφίλμ είναι ομάδες βακτηρίων που σχηματίζονται πάνω σε επιφάνειες, ένα φαινόμενο που οι οδοντίατροι ονομάζουν πλάκα. Τα βιοφίλμ βρίσκονται παντού. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι ωφέλιμα, όπως όταν προστατεύουν τις ρίζες των φυτών από παθογόνους μικροοργανισμούς. Αλλά μπορούν επίσης να βλάψουν, όταν για παράδειγμα σχηματίζονται πάνω στους ιατρικούς καθετήρες ή τους καθετήρες σίτισης σε ασθενείς προκαλώντας ασθένειες.

«Δεν προκαλούσε ποτέ έκπληξη το γεγονός ότι πολλά βακτήρια σχηματίζουν βιοφίλμ ως αντίδραση στα αντιβιοτικά: αυτό τα βοηθά να επιβιώσουν από μια επίθεση. Υπήρχε η πεποίθηση ότι αυτό ήταν μια γενικότερη αντίδραση στο στρες, ένα είδος μη ειδικής παρενέργειας των αντιβιοτικών. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει τελικά. Έχουμε ανακαλύψει ένα αντιβιοτικό που ενεργοποιεί πολύ συγκεκριμένα τον σχηματισμό βιοφίλμ και μάλιστα με τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με την ικανότητά του να εξολοθρεύει τα βακτήρια».

Η Shank και η ομάδα της είχαν αναφέρει στο παρελθόν ότι το βακτήριο εδάφους Bacillus cereus μπορεί να διεγείρει το βακτήριο Bacillus subtilis ώστε να σχηματίσει βιοφίλμ ως αντίδραση σε ένα άγνωστο ερέθισμα. Το Bacillus subtilis βρίσκεται στο έδαφος και στον γαστρεντερικό σωλήνα του ανθρώπου.

Με τη χρήση απεικόνισης με φασματομετρία μάζας έγινε στη συνέχεια ταυτοποίηση της ένωσης που έδωσε το ερέθισμα και που οδήγησε στον σχηματισμό βιοφίλμ, όπως η θειαζολίνη, η οποία είναι μέρος μιας κατηγορίας αντιβιοτικών που ονομάζονται θειαζιδικά πεπτιδικά αντιβιοτικά και που παράγονται από μια σειρά βακτηρίων.

Σε αυτό το σημείο, η Shank και οι συνεργάτες της γνώριζαν ότι η θειαζολίνη είχε 2 πολύ συγκεκριμένες και διαφορετικές λειτουργίες, αλλά δεν γνώριζαν γιατί – και ήθελαν να μάθουν τον τρόπο που λειτουργούσε. Έτσι, τροποποίησαν τη δομή της θειαζολίνης με έναν τρόπο που εξουδετέρωσε την αντιβιοτική δράση της, αλλά δεν σταμάτησε τον σχηματισμό βιοφίλμ.

«Αυτό δείχνει ότι τα αντιβιοτικά μπορούν ανεξαρτήτως και ταυτοχρόνως να προκαλέσουν δυνητικά επικίνδυνο σχηματισμό βιοφίλμ σε άλλα βακτήρια και ότι οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να προκύψουν μέσω συγκεκριμένων ερεθισμάτων», αναφέρει η Shank. «Έχουν γίνει περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με την εξέλιξη της αντιβιοτικής δραστηριότητας, καθώς και για το γεγονός ότι ορισμένα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς μπορούν να προκαλέσουν τον σχηματισμό βιοφίλμ με έναν ισχυρό και συγκεκριμένο τρόπο, ο οποίος έχει ευρείες συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία».


enallaktikidrasi

Πηγή : http://www.boro.gr/
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Βλαβερά για την υγεία τα αναψυκτικά - Σκοτώνουν 184.000 στον κόσμο κάθε χρόνο
Τα σακχαρούχα αναψυκτικά και άλλα ποτά μπορεί να προκαλούν 184.000 ...
Η έρευνα του Γκουντάρα, που έκανε την Ελένη να γελά ακατάπαυστα
Ο Γρηγόρης Γκουντάρας σήμερα είπε ακόμα μία έρευνα. Η έρευνά του ήταν ...
Σαμαράς:
Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη δηλώνει ο πρωθυπουργός ...
Alpha: Προκαλούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για χρέος και τράπεζες
Προκαλούν οι νέες γενικού χαρακτήρα εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που αποφάσισε ...
Άλλα προβλέπουν Κομισιόν και ΥΠΟΙΚ, άλλα ο ΟΟΣΑ-Εκτιμήσεις για αρνητική ανάπτυξη φέτος
Σε αντίθεση με την Κομισιόν, η οποία εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ...
Κίεβο: Προθεσμία ως την Τρίτη για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητητας!
Προθεσμία να καταλήξουν σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ...
Γερμανία: Συμφωνία για σχηματισμό
Οι συντηρητικοί της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ και οι ...
Έρευνα Bloomberg: Τελειώνει η κρίση στην Ευρωζώνη
Αναπτερωμένη εμφανίζεται η εμπιστοσύνη του διεθνούς επενδυτικού ...
Ξεκινά διαδικασίες για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ο Χάζεμ ελ-Μπεμπλάουι
Ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου Χάζεμ ελ-Μπεμπλάουι ...