Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 9C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Χριστοδουλοπούλου: Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τη δημιουργία δομών
Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ...
Χριστοδουλοπούλου: Σχεδόν 100.000 μετανάστες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ιθαγένειας
 Σχεδόν 100.000 μετανάστες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ιθαγένειας, ...
Συνάντηση Τσίπρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Τη συνδρομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε ό,τι αφορά την αλλαγή της ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Συνάντηση Χριστοδουλοπούλου-Καμίνη για πρόσφυγες-μετανάστες

Συνάντηση Χριστοδουλοπούλου-Καμίνη για πρόσφυγες-μετανάστες

Τη συνδρομή του Δήμου Αθηναίων στη στέγαση και σίτιση προσφύγων και μεταναστών, ζήτησε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου από τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, σε συνάντησή τους σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τόσο η υπουργός όσο και ο δήμαρχος συμφώνησαν ότι χρειάζεται υποδειγματική συνέργεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, στην προοπτική του αναλογικού καταμερισμού του στην ελληνική επικράτεια.

Μετά το τέλος της συνάντησης η κ. Χριστοδουλοπούλου ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αθηναίων για την άμεση ανταπόκρισή του «ώστε να συζητήσουμε και λεπτομέρειες αλλά και ιδέες για το πώς μπορεί να αποσυμφορηθεί το κέντρο της Αθήνας, ώστε και οι κάτοικοι να αισθάνονται ασφάλεια, αλλά και οι πρόσφυγες να έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν». Τόνισε ότι στην παρούσα φάση «βρισκόμαστε σε ένα στάδιο προβληματισμού και γόνιμης συζήτησης» και ότι υπάρχει προσπάθεια ώστε τις επόμενες ημέρες να περάσουμε στο στάδιο της υλοποίησης.

Ο κ. Καμίνης απάντησε ότι ο Δήμος δέχεται να συμβάλει στη λύση του μεταναστευτικού προβλήματος. Ζήτησε, ωστόσο, να επιμεριστούν αναλογικά οι σχετικές υποχρεώσεις στην ελληνική επικράτεια, αλλά και να ζητηθεί η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι είναι θέμα εθνικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας. Συστηματικά, μεθοδικά και επίμονα πρέπει να αναζητήσουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε αυτό το ζήτημα, γιατί τα μεγέθη πλέον έχουν αλλάξει. Οι εισροές προσφύγων και μεταναστών έχουν αυξηθεί δραματικά, άρα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επείγει. Και επειδή ακριβώς ζητάμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και στο εσωτερικό της χώρας. Το οποίο σημαίνει ότι την ευθύνη αυτή πρέπει να την μοιραστούν όλες οι τοπικές κοινωνίες» τόνισε ο κ. Καμίνης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε παλαιότερη πρότασή του για λειτουργία Κέντρου Φιλοξενίας με διαδικασίες fast track εντός των διοικητικών ορίων της Αθήνας, αλλά διευκρίνισε ότι ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας σε ξενώνες του διότι εκεί φιλοξενούνται ήδη αναξιοπαθούντες. Πρότεινε, ωστόσο, την ενοικίαση με κοινοτικούς πόρους από το υπουργείο Εσωτερικών μέρους των 1.800 κενών κτιρίων που, σύμφωνα με καταγραφή του Δήμου, υπάρχουν στην Αθήνα και ανήκουν τα περισσότερα σε ιδιώτες. Επανέλαβε, δε την πρόταση που εξέφρασε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, για συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσω της αξιοποίησης κλειστών στρατοπέδων, κατασκηνώσεων αξιωματικών, όπως επίσης και ακίνητα, όπως το κτίριο του πρώην ξενοδοχείου "Μιράζ" στην Ομόνοια, που ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας.

Για το θέμα της σίτισης, ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι ο Δήμος είναι σε θέση να αναλάβει αυτό τον τομέα μέσω των δομών προπαρασκευής συσσιτίων που ήδη λειτουργούν σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Για την προσφορότερη αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στον ελλαδικό χώρο, θα πραγματοποιηθεί, αύριο το πρωί, στο υπουργείο Εσωτερικών σύσκεψη του υπουργού Νίκου Βούτση και της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου με τους περιφερειάρχες της χώρας. Χθες, η τελευταία συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου, μεταξύ άλλων, απηύθυνε έκκληση προς τους δήμους να υποδείξουν κλειστούς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, αλλά και χώρους για τη δημιουργία μόνιμων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, καθώς επίσης να συμβάλλουν με δικούς τους πόρους και προσωπικό, ώστε να λειτουργήσουν αρχικά οι προσωρινοί χώροι φιλοξενίας.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μουζάλας: Προωθούμε την πρόταση μετεγκατάστασης των προσφύγων από τρίτες χώρες
 Με το μήνυμα «Θα δουλέψουμε μαζί και θα νικήσουμε», ο αναπληρωτής ...
Συνάντηση Αβραμόπουλου-Μεϊμαράκη
Συνάντηση με τον Έλληνα Επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, ...
Χριστοδουλοπούλου: Απο τότε που παραιτηθήκαμε έσπασαν κάθε ρεκόρ οι πρόσφυγες
  Για πρωτοφανή ανοησία όσων κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έκανε σήμα ...
Μουζάλας: Μπορεί να πέρασαν τζιχαντιστές στην Ευρώπη
Επιβεβαίωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ...
Χριστουδουλάκης: Στο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής δέκα στελέχη του ΥΠΟΙΚ
Δέκα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με εμπειρία στη διαχείριση ...
Διυπουργική για το μεταναστευτικό
Διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο το μεταναστευτικό βρίσκεται σε ...
Χριστοδουλοπούλου: Δεν υπάρχουν μετανάστες, πρόσφυγες «λιάζονται» στις πλατείες
«Δεν υπάρχουν πλέον μετανάστες. Τα άτομα, που βλέπουμε τα πρωινά στις ...
Διεθνής Αμνηστία: Να σταματήσει η παράνομη και ντροπιαστική απέλαση προσφύγων και μεταναστών
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Ελλάδα για την ...
Αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Την ανάγκη αλλαγής της μεταναστευτικής πολιτικής τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ...