Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 2C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Πόλις-Ποίηση-Πολιτική: Συζήτηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και της ...
Αλλαγή δυνάμεων; Πτώση της Δύσης; Μύθοι, γεγονότα και οικονομολόγοι: Διάλεξη του Michael Cox στο Megaron Plus
Το Megaron Plus και το London School of Economics and Political Science, σε συνεργασία με τον ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Η πολιτική του Ανθρώπου, υποσχέσεις και κίνδυνοι: Διάλεξη της Anne Phillips στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η πολιτική του Ανθρώπου, υποσχέσεις και κίνδυνοι: Διάλεξη της Anne Phillips στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Megaron Plus συνεχίζει τη συνεργασία του με το London School of Economics and Political Science (LSE) και με τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science και υποδέχεται την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 μια ακόμη διακεκριμένη ομιλήτρια του φετινού κύκλου διαλέξεων εκπροσώπων του LSE. Πρόκειται για την Anne Phillips, Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών (LSE), η οποία θα παρουσιάσει τη διάλεξη με τίτλο «Η πολιτική του Ανθρώπου: υποσχέσεις και κίνδυνοι». Στην εκδήλωση θα λάβει επίσης μέρος ως σχολιαστής η Θάλεια Δραγώνα, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην βουλευτής. Συντονίζει ο Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου. Η ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου «Νέες σκέψεις για έναν κόσμο που αλλάζει». Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά και ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

 

Η Αν Φίλλιπς

… είναι εξέχουσα μορφή στον χώρο των Πολιτικών Επιστημών και των Σπουδών Φύλου. Γράφει για ζητήματα που αφορούν στη δημοκρατία, την αντιπροσώπευση, την ισότητα, την πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στη φεμινιστική θεωρία, το σώμα, τον κοσμοπολιτισμό, τον άνθρωπο και τον ανθρωπισμό. Είναι Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστήμων στην έδρα Graham Wallas του London School of Economics, όπου άρχισε να διδάσκει Θεωρία των Φύλων το 1999. Διετέλεσε επίσης Διευθύντρια του Ινστιτούτου των Φύλων έως το 2004. Μεγάλο μέρος του έργου της θεωρείται ότι προκάλεσε κλυδωνισμούς στο οικοδόμημα της σύγχρονης φιλελεύθερης θεωρίας. Το 1992, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Επιστημών τής απένειμε το βραβείο Victoria Schuck για το Καλύτερο Βιβλίο σχετικά με τις γυναίκες και την πολιτική (Engendering Democracy, 1991). Το 1999, ανακηρύχθηκε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Άαλμποργκ και το 2013 του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Από το 2002 έως το 2006 εργάστηκε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Δύο χρόνια αργότερα, η βρετανική Ένωση Πολιτικών Επιστημών τής απένειμε ειδική διάκριση για τη συμβολή της στην εξέλιξη των Πολιτικών Επιστημών. Το 2003, εξελέγη μέλος (Fellow) της Βρετανικής Ακαδημίας και το 2013 της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών. Το 2014, συνεργάστηκε με το Κέντρο Ηθικής, Κοινωνικής και Πολιτικής Θεωρίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια. Είναι πολυγραφότατη. Έχει εκδώσει δεκάδες ατομικά συγγράμματα που έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και έχει συμμετάσχει ως συντάκτρια στην έκδοση ομαδικών επιστημονικών έργων.

 

Αναφορικά με το θέμα της διάλεξης…

… η Αν Φίλλιπς αναφέρει σε σύντομο σημείωμά της: «Σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να μαστίζεται από τον ρατσισμό, τον μισογυνισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία και άλλα είδη μίσους του “άλλου”, χρειάζεται επειγόντως να προσδιορίσουμε μια κάποια έννοια του ανθρώπου, μια κάποια έννοια του τι κοινό έχουμε, ως ανθρώπινα όντα, που να μας επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε την ισότητά μας. Όμως, ποιος ή τι είναι αυτός ο “άνθρωπος”; Ουσιαστικές προσεγγίσεις, που παγιδεύονται στο πλαίσιο της ορθολογικότητας, της ικανότητας δράσης μας ή διαχωρισμού του εαυτού μας από τη φύση, συχνά συμβάλλουν στον αποκλεισμό συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων. Επιπλέον, δεν αποτελεί λύση το να στραφούμε απλώς στο αντίθετο, σε μια κενή περιεχομένου εκδοχή που να αρνείται τη σημασία της διαφοράς. Το να λέμε “δεν έχει σημασία αν είσαι άνδρας ή γυναίκα, μαύρος ή λευκός, αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλοι είμαστε ανθρώπινα όντα” μπορεί να οδηγήσει σε έναν άγονο συναισθηματισμό ή σε έναν απολιτικό ανθρωπισμό που αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την ανισότητα. Η πολιτική του ανθρώπου ενέχει τόσο υποσχέσεις όσο και κινδύνους και, σε αυτή τη διάλεξη, θα επιδιώξουμε να εξερευνήσουμε μέρος του πεδίου τους».    

 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Η οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η πολιτιστική πολυμορφία: Διάλεξη της Mireille Delmas-Marty στο Μέγαρο Μουσικής
Τη διακεκριμένη Καθηγήτρια του Collège de France (έδρα «Συγκριτικές νομικές ...
O Κύκλος με τον Μπαχ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το KYKLOS ENSEMBLE, το δυναμικά εξελισσόμενο σύνολο μουσικής δωματίου, που ήδη ...
Βγαίνοντας από τον χρόνο…: Διάλεξη για τον ποιητικό κινηματογράφο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Μία διαφορετική διάλεξη, με τίτλο «Βγαίνοντας από τον χρόνο… ...
Το Ωδείο Αθηνών για τους «Μικρούς Μουσικούς» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η γιορτή των μικρών και μεγάλων μουσικών του Ωδείου Αθηνών ...
Παιδί και Διαδίκτυο. Ευκαιρίες, Προκλήσεις και Κίνδυνοι: Ημερίδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ο τηλεοπτικός σταθμός Nickelodeon ανακοινώνει τη  διεξαγωγή ημερίδας με ...
To Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής Θόδωρος Αντωνίου στο Μέγαρο Μουσικής
To Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής Θόδωρος Αντωνίου θα δώσει ...
Διάλεξη του Denis Knowpfler, στο Megaron Plus
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα φιλοξενήσει τον Denis Knoepfler για μια διάλεξη ...
Μίμης Πλέσσας: Διάλεξη με θέμα την ελληνική τζαζ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ο 15ος Κύκλος Διαλέξεων, που διεξάγεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη του ...
Δήμος Δημητριάδης: Διάλεξη στη Μουσική Βιβλιοθήκη
Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του ...